АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ




  • скачать файл:
Название:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАХОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Проголошення і закріплення на законодавчому рівні принципів правової та демократичної держави, звільнення її, в результаті приватизації, від функцій власника, який безпосередньо займається господарськими справами, розраховує лише на власні доходи і поводить себе як директор єдиного великого підприємства, обмежили державу в засобах фінансування та перетворили податки в Україні у основне джерело покриття видатків. Саме кошти, сплачені платниками податків почали складати основу державного бюджету, а відтак і фінансову основу державної влади. На відміну від радянського суспільства, у нинішньому українському суспільстві пропорції представництва держави у фінансових правовідносинах стали оберненими. Якщо в умовах тотального одержавлення майже всієї власності в суспільстві держава виступала у фінансовому правовідношенні в основному як господарюючий суб'єкт, то нині вона виступає у ньому переважно як суб'єкт політичної влади.

В умовах формування ринкових відносин і економічних методів управління важко не помітити (тій чи іншій мірі) сильного впливу податкових правил на явища і процеси, на перший погляд, досить далекі від сфери застосування цих правил. Податки здійснюють немалий вплив на життя людини, у тому числі на формування сімї, вирішення питань спадкування та набуття майна. Людина багато в чому залежить від податкової політики держави при визначенні свого життєвого шляху –  вибору професії, місця роботи, конкретного заняття. Від податків залежить відношення людини до приватного бізнесу, можливість досягнути в ньому успіху, розвитку підприємливості та ініціативи. Податки суттєво визначають рівень благополуччя кожної окремої людини, і тим самим всього суспільства. Тому, актуальність розробки правових проблем удосконалення механізмів забезпечення прав платників податків в Україні є очевидною. Це передбачає розробку чітких юридичних критеріїв у сфері оподаткування, де особливу роль відіграють проблеми взаємовідносин податкових органів і платників податків. Недостатньо проголосити і записати права і обов'язки тих чи інших учасників податкових правовідносин. Усі права повинні бути гарантовані, а виконання зобов'язань – забезпечене припиненням неправомірних дій. У актуальності обраної теми наукового пошуку переконує, крім вищезазначеного, також і ступінь наукової розробки проблеми дослідження. Не буде перебільшенням сказати, що протягом усього радянського періоду про можливість захисту платниками податків своїх прав у науці лише згадувалося, але у монографічному плані ця проблема не досліджувалася. В юридичній літературі не приділялося належної уваги питанню про поняття та особливості адміністративного-правового забезпечення прав суб'єктів оподаткування. На нашу думку, це було зумовлено насамперед тим, що саме у сфері  державного  управління у тогочасному  суспільстві найбільш  завершено  втілився етатистський тип суспільної свідомості.

Етатисти, беручи економічні, соціальні, політичні та інші гарантії прав особи в суспільстві за об'єктивну реальність, вважають, що тільки в недосконалості правових засобів реалізації та захисту прав громадян можуть виникати причини порушення прав особи в податкових правовідносинах.

         Проблеми забезпечення прав платників податків працівниками податкової служби, до яких належить податкова міліція, являються  малодослідженими і неопрацьованими напрямками в юридичній науці. Разом з тим, окремі питання щодо проблематики даного дослідження, знайшли своє відображення в працях вчених-юристів: В.Б. Авер’янова, С.С. Алексєєва, О.Ф. Андрійко, Г.В. Атаманчука, Д.М. Бахраха, О.М. Бандурки, Ю.П. Битяка, В.В. Богуцького, В.М. Васильєва, А.Б. Венгерова, В.Р. Весніна, О.С. Віханського, В.Г. Вишнякова, Л.К. Воронової, І.П. Голосніченка, В.М. Горшеньова, Є.В. Додіна, Л.В. Коваля, С.В. Ківалова, С.М. Козлова, Ю.В. Копейчикова, Б.А. Кормича, А.П. Коренєва, Б.М. Лазарєва, Н.Р. Нижник, В.Ф. Опришка, О.І. Остапенка, П.С. Пацурківського, А.І. Пригожина, Л.А. Савченко, Ю.М .Старілова, Ю.О. Тихомирова, М.М. Розенталя, Н.М. Тищенка М.М. Чечота, Т.Б. Шахова, В.К. Шкарупи, В.А. Юсупова, Ц.А. Ямпольської та інших.

Важливі підходи та напрямки дослідження даної проблеми ще у дореволюційний період були визначені Л.О. Зайденманом, В.І. Лешковим, І.Т. Тарасовим, С.А. Корфом, та ін. У радянський період вони набули подальшої розробки у працях А.І. Єлістратова, М.Д. Загряцькова, Ю.М. Козлова, В.І. Ремнєва, В.В. Малькова, М.В. Карасевої, В.В. Сажиної та інших. Щоправда вченні досліджували зазначені проблеми захисту прав платників податків не спеціально, а в сукупності з іншими аспектами правових відносин, в основному, як захист права на звернення у межах загального конституційного правовідношення “держава-особа”.

Різні аспекти проблеми захисту прав платників податків в Україні певним чином знайшли своє відображення у кандидатських дисертаціях В.В. Безуглої, Н.В. Воротіної, Т.А. Латковської, В.І. Полюховича, та докторських дисертацій Р.О. Гаврилюка, І.В. Головача, М.П. Кучерявенка, О.М. Московенка, В.М. Селіванова, А.О. Селіванова та в інших наукових дослідженнях.

Однак ґрунтовних теоретико-прикладних розробок з даної проблеми не було. Адміністративно-правові заходи забезпечення прав платників податків ще не ставали предметом спеціального дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукове дослідження виконано відповідно до Указу Президента України “Про комплексну програму профілактики злочинності на 2001–2005 роки” від 25.12.2000 № 1376/2000 і є частиною загальної теми, яку розробляють кафедри і наукові підрозділи  Національної академії державної податкової служби України. Крім того, цей напрям досліджень відповідає Концепції адміністративної реформи в Україні та комплексному науковому проекту “Відповідальність за податкові правопорушення” (номер державної реєстрації № 0102U000477).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)