ОРГАНІЗАЦІЯ І ТАКТИКА СЛІДЧИХ ДІЙ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ ЗАСУДЖЕНИМИ ДО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЯ І ТАКТИКА СЛІДЧИХ ДІЙ ПРИ РОЗСЛІДУВАННІ ЗЛОЧИНІВ, ВЧИНЕНИХ ЗАСУДЖЕНИМИ ДО ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасне реформування вітчизняної кримінально-виконавчої системи, посиленої прийняттям Кримінально-виконавчого кодексу України, який набрав чинності з 1 січня 2004 року, передбачає активізацію боротьби зі злочинністю в установах виконання покарань (далі – УВП).

З виділенням Державного департамента України з питань виконання покарань (далі – ДДУзПВП) в окрему ланку виконавчої влади притаманне йому досудове розслідування функціонує незалежно від інших правоохоронних органів. Для належної боротьби зі злочинністю в цих умовах необхідний якісно вищий рівень провадження досудового розслідування, одним із складових елементів якого є використання досягнень науки криміналістики з метою удосконалення практики проведення слідчих дій при розслідуванні злочинів, вчинених засудженими.

Для вирішення теоретичних і практичних проблем організації і тактики слідчих дій при провадженні досудового розслідування в УВП, вагомими є дослідження вітчизняних вчених процесуалістів і криміналістів: Ю.П. Аленіна, В.П. Бахіна, Т.В. Варфоломеєвої, А.Ф. Волобуєва, В.Г. Гончаренка, Ю.М. Грошевого, В.А. Журавля, А.В. Іщенка, Н.І. Клименко, І.П. Козаченка, В.А. Колесника, В.П. Колмакова, В.О. Коновалової, М.В. Костицького, В.С. Кузьмічова, В.К. Лисиченка, В.Г. Лукашевича, О.Р. Михайленка, В.Т. Нора, М.В. Салтевського, М.Я. Сегая, В.В. Тищенка, В.Ю. Шепітька, М.Є. Шумила, і вчених ін. країн: О.Я. Баєва, Р.С. Бєлкіна, І.Є. Биховського, А. Вайнгардта, О.М. Васильєва, А.І. Вінберга, Ф.В. Глазиріна, В.І. Громова, Г. Гроса, А.В. Дулова, Г.О. Зоріна, Л.М. Карнєєвої, В.І. Комісарова, О.М. Ларіна, І.М. Лузгіна, В.О. Образцова, М.І. Порубова, О.Р. Ратінова, М.О. Селіванова, С.А. Шейфера, В.І. Шиканова, І.М. Якімова, Н.А. Якубович та ін.

Важливим доробком вказаних вчених є визначення наукових положень, які при розслідуванні будь-якого злочину є вихідними, керівними, загальними. Специфіка діяльності УВП, особливості статусу та особистості засуджених, злочинів, вчинених ними, накладають певний відбиток на застосування цих положень при розслідуванні злочинів за їх участю. Тому підхід до вирішення питань, пов’язаних з організацією і тактикою слідчих дій в умовах УВП, повинен відповідати особливостям розслідування злочинів засуджених.

Вітчизняних наукових досліджень, зокрема дисертаційних, з питань організації і тактики слідчих дій в УВП поки що немає.

Важливість значення вирішення окремих проблемних питань для ефективного розслідування злочинів, вчинених засудженими до позбавлення волі, роль вдосконалення діяльності органів досудового розслідування у подальшому реформуванні вітчизняної кримінально-виконавчої системи свідчить про актуальність і своєчасність дослідження з обраної теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація спрямована на сприяння вдосконаленню досудового розслідування в УВП, виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки, затвердженої Указом Президента України від 25 грудня 2000 року, Програми подальшого реформування і державної підтримки кримінально-виконавчої системи на 2002-2004 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2002 року, Програми соціально-економічного розвитку кримінально-виконавчої системи на 2000-2004 роки, визначеної наказом ДДУзПВП від 12 червня 2000 року, рішень колегій ДДУзПВП щодо виконання завдань, що постали перед кримінально-виконавчою системою у зв’язку з прийняттям нового Кримінального кодексу і змінами у Кримінально-процесуальному кодексі України від 19 жовтня 2001 року та нового Кримінально-виконавчого кодексу України від 9 вересня 2003 року.

Тема дисертації затверджена рішенням Вченої ради Національної академії внутрішніх справ України (протокол № 4 від 27 квітня 1999 року) і передбачена “Переліком тем дисертаційних досліджень з проблем держави і права, які виконуються в Україні” за № 810. Вона неодноразово обговорювалась на засіданні кафедри криміналістики Національної академії внутрішніх справ України та кафедри кримінального процесу і криміналістики Львівського інституту внутрішніх справ при НАВС України.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)