НЕУСТОЙКА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ




  • скачать файл:
Название:
НЕУСТОЙКА В ЦИВІЛЬНОМУ ПРАВІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

           загальна характеристика роботи

 

Актуальність теми дослідження на сучасному етапі зумовлена проведенням в Україні процесу корінних змін у системі господарювання, переходом країни від командно-адміністративних засад до ринкових відносин, реформуванням правовідносин власності та зобов’язальних відносин. У зв’язку з цим великого значення у сфері регулювання приватноправових відносин між суб’єктами господарювання набуває цивільно-правовий договір як акт взаємного та вільного волевиявлення сторін. Відмова від планового регулювання договірних відносин потребує нового підходу до забезпечення інтересів кредитора в зобов’язанні, надання йому можливостей захистити свої права від недобросовісних контрагентів. Зазначеній меті слугують різноманітні способи забезпечення виконання зобов’язань та міри цивільно-правової відповідальності, серед яких значне місце займає неустойка.

В радянські часи неустойка займала панівне положення серед правових заходів, спрямованих на забезпечення інтересів кредитора. В сучасний період із-за кризи неплатежів значення неустойки є певною мірою девальвованим. Запропоновані в роботі нові підходи до застосування та правового регулювання цього інституту, засновані на нормах проекту Цивільного кодексу України та загальних принципах приватного права, дозволять повернути неустойці колишнього значення одного з найбільш ефективних способів забезпечення виконання зобов’язань та видів цивільно-правової відповідальності.

Проблема застосування неустойки в цивільному праві досліджувалася вченими в різні часи, про що свідчать ґрунтовні монографічні дослідження, а саме: “Договорная неустойка и интерес” М.Я. Пергамента (1905 р.); “Неустойка (ст.ст. 141 и 142 Гражданского кодекса и комментарий к ним)” О.М. Вінавера (1924 р.); “Договорная неустойка в советском праве” К.О. Граве (1950 р.). Однак зазначені роботи написані більше п'ятидесяті  років тому та відносяться до дореволюційного та радянського періодів; в сучасній вітчизняній літературі дана проблема майже не висвітлювалася. На сьогодні в Україні немає жодного сучасного монографічного дослідження, присвяченого теоретичним проблемам неустойки та практиці її  застосування, що сприяє виникненню в судовій практиці великої кількості спірних питань щодо обчислення неустойки, застосування позовної давності до вимог про стягнення неустойки тощо.

Вищезазначені обставини обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження виконана відповідно до бюджетної теми юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка № ДР019UOO7725 “Удосконалення правового механізму реалізації та захисту прав та інтересів людини і громадянина в Україні”.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)