ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ТРУДОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ ЗАСУДЖЕНИХ У МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ТРУДОВОЇ ЗАЙНЯТОСТІ ЗАСУДЖЕНИХ У МІСЦЯХ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Протягом тривалого історичного періоду проблема трудової зайнятості засуджених у місцях позбавлення волі не була в юридичній науці предметом глибокого і всебічного аналізу. Це обумовлювалося тим, що однією з традиційно домінуючих тенденцій у сфері праці України було стійке перевищення попиту на робочу силу над її пропозицією, по-перше, і можливість, у більшості випадків, використовувати засуджених на низькооплачуваній, примітивній роботі як дешеву робочу силу, по-друге. Однак перехід економіки України на ринкові умови господарювання, включаючи створення реального ринку праці України як одного з найважливіших її складових, вимагає здійснення глибокого і всебічного наукового аналізу проблеми трудової зайнятості населення України у цілому, і трудової зайнятості засуджених у місцях позбавлення волі, зокрема.

Актуальність цієї проблеми обумовлена тим, що саме в цій галузі відносин, яка торкається інтересів осіб, що відбувають покарання в місцях позбавлення волі, як частини населення України, останніми роками розвинулися і набули виняткової гостроти такі питання, як неможливість досягнення цілей, що стоять перед покаранням, зниження ефективності виховної роботи із засудженими, відсутність реальної можливості відшкодовувати засудженими шкоди, заподіяної скоєними злочинами.

Становлення ринкової економіки і супутнє цьому виникнення великої кількості організаційно-правових форм підприємств і організацій, заснованих на різних формах власності, зміцнення їх економічної і юридичної самостійності, зміна ролі держави в галузі трудової зайнятості обумовили необхідність розробки концепції трудової зайнятості засуджених у місцях позбавлення волі, яка адекватно відбиває нові економічні і юридичні умови життя українського суспільства і шляхи її вирішення в умовах ринку. При цьому завдання полягало в тому, щоб знайти шляхи розробки відповідних правових інститутів, покликаних забезпечити ефективне вирішення питань, пов'язаних із трудовою зайнятістю цієї частини населення України.

В Україні практично відсутня юридична література, присвячена всебічному дослідженню теоретичних і прикладних аспектів проблеми трудової зайнятості у виправних установах в умовах докорінних перетворень, що відбуваються. Раніше ж проблема праці засуджених у місцях позбавлення волі досліджувалася російськими вченими М.І. Волошиним, А.І. Зубковим, Б.Н. Кисельовим, Л.Г. Крахмальником, О.С. Міхліним, В.І. Монаховим, А.Ю. Наташевим, О.І. Процевським, М.О. Стручковим. Проведені ними наукові дослідження з даної проблеми безумовно залишаються цінними для юридичної науки, а ряд їхніх теоретичних положень і висновків актуальні і сьогодні. Водночас слід зазначити, що ці наукові дослідження були виконані на основі чинного законодавства колишнього СРСР, що не враховувало (та й не могло враховувати) новітніх тенденцій, пов’язаних із переходом економіки України на ринкові умови господарювання, і супутні цьому


найгостріші соціальні явища, внаслідок чого цілий ряд питань правового забезпечення і теоретичного обґрунтування трудової зайнятості засуджених без належного вирішення вимагають нового осмислення.

Науковому осмисленню теоретичних і прикладних проблем, розглянутих у дисертації, багато в чому сприяли праці Л.В. Багрій-Шахматова, І.І. Буличова, В.В. Голини, І.М. Даньшина, О.М. Джужі, В.М. Дрьоміна, В.П. Загороднюка, А.Ф. Зелінського, А. Лівшиця М.П. Мелентьєва, А.С. Міхліна, О.С. Степанюка, В.Я. Тація, Ю.М. Ткачевського, В.М. Трубнікова, М.В. Шость і ряду інших авторів.

У цьому зв'язку наукові дослідження в даній галузі уявляються особливо доцільними сьогодні, коли стоїть питання про розробку Кримінально-виконавчого кодексу України. Цей правовий акт повинен стати основою для вирішення проблеми трудової зайнятості в місцях позбавлення волі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи є частиною загальних програм наукових досліджень “Проблеми розвитку держави і права України в умовах ринкових відносин” (1995-2000 р.р.), “Правові проблеми становлення та розвитку сучасної Української держави” (2001-2005 р.р.), що виконуються Одеською національною юридичною академією. Обраний напрямок дослідження знаходиться в безпосередньому зв'язку з планом наукової роботи кафедри кримінології і кримінально-виконавчого права “Кримінологічні, віктимологічні і пенітенціарні проблеми боротьби зі злочинністю” (1995 – 2000 р.р.) і “Кримінологічні і пенітенціарні проблеми в контексті прав людини” (2001-2005 р.р.).

Аспекти трудової зайнятості засуджених у місцях позбавлення волі є одним із напрямків наукового дослідження, проведеного в рамках роботи філії кафедри кримінології і кримінально-виконавчого права Одеської національної юридичної академії при управлінні Державного департаменту України з питань виконання покарань в Одеській області.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)