ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗОН В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ ОПОДАТКУВАННЯ СУБ’ЄКТІВ СПЕЦІАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗОН В УКРАЇНІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. В умовах реформування економічної системи України та побудови ефективно працюючої соціальної держави необхідно в дуже короткі терміни знайти рішення, що можуть принципово вплинути на стабілізацію ситуації та стимулювати економічний розвиток. Важливе місце в подібній ситуації належить державному регулюванню.

Ефективне реформування економіки будь-якої держави, її структурна перебудова, якісне оновлення виробництва, ринкової та соціальної інфраструктури неможливо без відповідних капіталовкладень, тобто без належного інвестування. Чим активніше інвестування, тим скоріше здійснюються ринкові зміни, забезпечуючи конкурентоспроможність національного виробника, що за собою тягне успішну інтеграцію відповідної держави у світову економіку та суспільство.

Іноземні інвестиції визначають стан світового ринку капіталів, і є важливим джерелом фінансових ресурсів для різних держав світу. В конкурентній боротьбі за ці ресурси хоче приймати участь і Україна, якій явно не вистачає внутрішніх джерел фінансування.

Як свідчить світовий досвід, стимулювати надходження іноземних інвестицій у дуже короткі терміни можливо шляхом створення особливих територіальних формувань у вигляді спеціальних (вільних) економічних зон (далі - ВЕЗ). ВЕЗ увійшли у світову господарчу практику і діють у різних державах. Зараз у світі є від 600 до 2000 зон, але ж до цього переліку не можна віднести ні одну українську, бо території, що в Україні зараз, називають “спеціальними (вільними) економічними зонами” не відповідають вимогам, що постають перед такими територіями.

 Однією із суттєвих умов створення ефективно діючої ВЕЗ є створення сприятливих податкових умов для суб’єктів, що здійснюють тут господарську діяльність. Тобто для таких суб’єктів фактично встановлюється спеціальний правовий режим оподаткування, який має суттєві відмінності від національного режиму оподаткування. Зазначений режим повинен відповідати специфічним умовам, що існують у відповідних регіонах і для відповідних суб’єктів.

Теоретичні розробки та аналіз існуючої в Україні практики встановлення правових режимів оподаткування на вищезазначених територіях фактично відсутні. При встановленні такого режиму в Україні розробники керувалися лише техніко-економічним обґрунтуванням, не приймаючи до уваги територіальні особливості, вже існуючий досвід формування та ліквідування подібних режимів. При цьому іноді виникають проблеми із розбіжностями в проектах законодавчих актів (економічно обґрунтованих) і прийнятих законах, де депутатами були внесені деякі зміни або доповнення в процесі розгляду проекту. В Україні спеціальний правовий режим оподаткування, як правило, встановлювався за типовим зразком, при цьому змінювалися, як правило, лише ставки податків.

Важливе наукове та практичне значення з удосконалення спеціального правового режиму оподаткування мають праці відомих вчених-юристів:      Бутова В., Василенко В., Зельдина О., Ігнатов В., Крупа Л., Кучерявенко М., Лебедева  М., Ляшенко В., Макогона Ю., Мамутова В., Пила В., Сюй Линь Ши, Франчука І. та інших. Разом з тим, системний аналіз наявних вітчизняних джерел свідчить про те, що їх роботи мають переважно загальний або вузькопрофесійний характер.

Наявність неузгодженостей у законодавстві, недостатня розробленість теоретичних положень щодо встановлення, зміни та припинення спеціального правового режиму оподаткування, відсутність комплексного дослідження правових проблем з даного приводу свідчать про актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в рамках забезпечення наукового супроводження законодавчого процесу, передбаченого основними положеннями Закону України “Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон”, Концепції створення спеціальних (вільних) економічних зон в Україні (затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 14.03.1994р. № 167).

Деякі напрями досліджень дисертаційної роботи є складовою частиною досліджень у межах реалізації довгострокового проекту “Миколаїв – місто вільного підприємництва” (затвердженого рішенням Миколаївської міської Ради № 9/4 від 24.01.2003 року “Про Концепцію створення зони вільного підприємництва “Миколаїв – місто вільного підприємництва” та № 11/19 від 26.03.2003 року “Про затвердження етапів реалізації довгострокового проекту “Миколаїв – місто вільного підприємництва”, положень щодо умов здійснення підприємницької діяльності в місті”).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є системна розробка теоретико-методологічних засад та емпірико-методичних засобів комплексного підходу до проблеми створення та функціонування спеціального правового режиму оподаткування суб’єктів спеціальних економічних зон в Україні.

Досягнення цієї мети реалізовувалось через постановку і вирішення наступних завдань:

-               на основі вивчення теоретичних та методологічних напрацювань з питань створення, функціонування спеціальних (вільних) економічних зон сформулювати ознаки, поняття, методологічні засади існування спеціальних економічних зон, їх видів та вплив цих чинників на формування спеціальних правових режимів на таких територіях.

-               розробити понятійний апарат, необхідний для комплексного відображення правового забезпечення встановлення та реалізації спеціального режиму оподаткування, принципів, функцій, методів, форм його побудови та застосування;

-               розкрити сутність проблемних ситуацій з питань правового механізму створення ефективного спеціального правового режиму оподаткування, системи правових заходів щодо захисту економічних інтересів, права власності суб’єктів господарської діяльності, що здійснюють діяльність на території спеціальних економічних зон та держави, органів місцевого самоврядування в частині встановлення, зміни та припинення податкових пільг для суб’єктів господарювання як складової частини спеціального правового режиму в ВЕЗ;

-               визначити зміст механізму встановлення та застосування спеціального правового режиму оподаткування та чинників що впливають на стан такого режиму, дослідити правовий статус і показати значення ефективного діючого спеціального режиму оподаткування;

-               на основі аналізу існуючого в Україні досвіду встановлення та реалізації спеціального правового режиму оподаткування суб’єктів ВЕЗ визначити позитивні та негативні аспекти існування такого режиму, порівняти їх із недоліками в міжнародній практиці та запровадити шляхи їх подолання згідно чинного українського законодавства;

-               на основі аналізу міжнародного та іноземного досвіду правового регулювання спеціальних режимів оподаткування запропонувати нові шляхи формування механізму встановлення спеціального правового режиму оподаткування на визначених територіях та визначити шляхи реформування існуючих не ефективних спеціальних режимів оподаткування для суб’єктів спеціальних економічних зон;

-               здійснити апробацію запропонованих елементів механізму встановлення, зміни та припинення спеціального правового режиму оподаткування.

Об’єкт дослідження – суспільні відносини у сфері створення та функціонування спеціальних правових режимів оподаткування, що застосовуються для суб’єктів на територіях спеціальних (вільних) економічних зон усіх типів в Україні.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні засади формування правової та економічної системи встановлення, зміни, припинення та застосування спеціального правового режиму оподаткування для суб’єктів на територіях спеціальних (вільних) економічних зон в Україні. Вибір предмета дослідження здійснено на основі оцінки вирішення проблем спеціальної податкової політики в Україні та у світі, а також з урахуванням досвіду попередніх розробок автора й аналізу наукової літератури в цій сфері.

Методи дослідження. Методологічною базою є сучасна теорія дослідження вітчизняних та іноземних вчених з проблем оволодіння знаннями щодо економічних функцій держави, як складової системи державного регулювання економічними процесами.

Механізм встановлення державного регулювання економічних процесів розглядається через призму взаємозв’язку та єдності теоретичних та практичних знань, змісту та форми, загального, особливого й одиничного.

Робота базується на використанні методів історичного, системного, формально-логічного, порівняльно-правового, соціологічного, статистичного, економіко-правового та системно-структурного аналізу.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у тому, що дослідження є першим в Україні в якому, проблема спеціального правового режиму оподаткування розглядається комплексно, в правовому аспекті та з визначенням перспектив удосконалення. У процесі розв’язання зазначеної проблеми в дисертації отримано такі найбільш суттєві наукові результати:

-         визначено поняття, ознаки  та місце спеціального правового режиму оподаткування в системі особливого режиму економічної діяльності суб’єктів спеціальних (вільних) економічних зон в міжнародній практиці та в Україні;

-         визначено залежність змісту спеціального правового режиму оподаткування від типу спеціальних (вільних) економічних зон;

-         проведено аналіз існуючих спеціальних правових режимів оподаткування, що існують у світі на територіях вільних економічних зон в аспекті застосування такого режиму на території України;

-         визначено співвідношення між спеціальним правовим режимом оподаткування, що діє на територіях підприємницьких зон (території приоритетного розвитку в Україні) та в спеціальних економічних зонах в Україні;

-         визначені основні проблеми встановлення та застосування спеціального правового режиму оподаткування на територіях спеціальних (вільних) економічних зон та їх особливості в Україні на територіях різних типів вільних зон;

-         визначено шляхи подолання деяких проблем оподаткування на територіях вільних економічних зон з урахуванням міжнародної та іноземної практики встановлення та функціонування таких режимів та існуючого в Україні законодавства.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що деякі основні результати дослідження впроваджені у вигляді формування проектів нормативно-правових актів, які враховані при складанні розділів програм заходів щодо розвитку підприємництва в Миколаївському регіоні. Зокрема, вони використані при створенні проекту Концепції реалізації довгострокового проекту “Миколаїв – місто вільного підприємництва”,  проекту Закону України “Про внесення змін та доповнень до Закону України “Про спеціальну економічну зону “Миколаїв”, при створенні проекту Програми розвитку малого підприємництва на території міста Миколаєва на 2005 – 2006 роки.

Розроблені підходи та рекомендації можуть бути використані для подальшого вивчення та вирішення питань щодо теоретико-правового забезпечення встановлення спеціальних правових режимів оподаткування у вільних економічних зонах та його запровадження як на місцевому рівні на прикладі міста Миколаєва, так і на всеукраїнському, а також у подальшій розробці теоретичних проблем у цій сфері; при вдосконаленні чинного законодавства, що визначає правовий статус суб’єктів спеціальних економічних зон; у навчальному процесі при вивченні таких дисциплін, як “Податкове право”, “Господарське право”, “Правові основи інвестиційної діяльності”, “Правові основи підприємницької діяльності”, “Міжнародне право”, “Адміністративне право” тощо.

Особистий внесок здобувача полягає в розробці теоретико-методологічних і правових засад формування системи, принципів, методів та форм необхідних для встановлення та реалізації спеціального правового режиму оподаткування суб’єктів спеціальних (вільних) економічних зон. Наукові положення, розробки, висновки та рекомендації, які вносяться на захист, одержані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Деякі теоретичні та практичні положення дослідження оприлюднені автором на науково-практичних конференціях: “Молодь в юридичній науці” (Перші Всеукраїнські осінні юридичні читання студентів та аспірантів) (Хмельницький, 2002), “Проблеми історії та сучасного стану науки Української держави” (Миколаїв, 2002), “Могилянські читання – 2003” (Миколаїв - 2003), “Наукові дослідження в контексті історичних проблем” (Одеса-Миколаїв, 2003), “Ломоносов - 2003” (Москва, Російська Федерація) “Татіщевські читання: Актуальні проблеми науки та практики - 2004” (Тольятті Самарська область Російська Федерація), “Забезпечення екологічної безпеки - обов'язок Української держави” (Івано-Франківськ, 2004), “Молодь в юридичній науці”: Міжнародна наукова конференція молодих вчених “Треті осінні юридичні читання” (Хмельницький, 2004).

Крім того, деякі положення дисертаційного дослідження апробіровані при обговоренні та прийнятті довгострокового проекту “Миколаїв – місто вільного підприємництва”.

Публікації. Основні положення та зміст дисертації відображено у 5 статтях, у збірниках наукових праць і наукових журналах загальним обсягом 2,5 друк. арк., а також надруковано 6 тез доповідей на наукових конференціях.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури (167 найменувань). Повний обсяг дисертації 220 сторінки, з яких обсяг основного тексту 204 сторінок.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)