ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ М.М. КОВАЛЕВСЬКОГО




  • скачать файл:
Название:
ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ М.М. КОВАЛЕВСЬКОГО
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Наукові розробки шляхів утвердження правової держави та громадянського суспільства в Україні дозволяють актуалізувати низку складних політико-правових проблем, де належним чином представлені не лише передові напрацювання новітніх демократичних держав, а й інтелектуальна спадщина попередніх століть, зокрема ліберальна традиція, що розроблялась вітчизняними ученими-правознавцями другої половини ХІХ – початку XX ст.

У цьому контексті значний інтерес становлять праці Максима Максимовича Ковалевського (1851–1916) – правознавця, історика, соціолога, академіка Імператорської Санкт-Петербурзької академії наук, доктора державного права, відомого громадсько-політичного та державного діяча ліберального спрямування дожовтневої доби, який одним із перших у юриспруденції обгрунтував соціолого-правовий підхід до вивчення явищ і процесів соціальної дійсності.

Актуалізує проблематику дослідження також та обставина, що протягом тривалого часу внесок М.М. Ковалевського у розвиток тогочасної юриспруденції не знаходив належного відображення у науковій літературі: за радянської доби особлива увага, як відомо, приділялася вивченню поглядів на державу та право мислителів соціалістичного напряму.

Процеси демократизації й гуманізації суспільства, що співпали в часі з розпадом СРСР, відкрили перед пострадянськими дослідниками нові обрії повного й достовірного ознайомлення з науковим спадком, творчим та життєвим шляхом М. Ковалевського. Звернення сучасної наукової спільноти викликано й пояснюється не тільки академічним інтересом до постаті цього мислителя, а й науково-практичним значенням його робіт, в яких відображені чіткі орієнтири та напрями еволюційних шляхів розбудови правової держави та розвитку громадянського суспільства, формування правового механізму функціонування державної влади, утвердження прав і свобод людини.

Разом з тим, історіографічний огляд відповідної наукової літератури свідчить, що обрана тема дисертаційного дослідження не була предметом спеціального вивчення у вітчизняній історико-правовій науці. Окремі дослідження творчості М. Ковалевського, що мають місце останнім часом, не можуть претендувати на комплексне монографічне вивчення, не дають належного уявлення про державно-правову спадщину вченого, його вклад у юридичну науку.

Відповідно, актуальність теми дослідження обумовлена необхідністю повернення до вітчизняного правознавства ідей, поглядів, робіт М. Ковалевського, заповнення прогалин в українській політико-правовій думці, а також систематизації, узагальнення та комплексного представлення державно-правових поглядів ученого.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконувалось у рамках комплексних наукових досліджень Інституту законодавства Верховної Ради України. Тема є складовою частиною загальної наукової теми „Науково-правове забезпечення законотворчої діяльності” (державний реєстраційний номер 0104U006963).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є комплексний аналіз державно-правових поглядів М. Ковалевського, викладених у його основних працях, а також визначення науково-практичної значущості теоретико-правової спадщини вченого для сучасної вітчизняної історико-правової науки.

Окреслена мета закономірно визначає завдання дослідження:

- проаналізувати та систематизувати історіографічну базу дослідження;

- дослідити процес становлення наукового світогляду М. Ковалевського відповідно до змін соціально-економічної та політичної ситуації, особливостей розвитку філософсько-правової думки тогочасної доби;

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)