КОРПОРАТИВНІ МАЙНОВІ ВІДНОСИНИ ЗАКРИТИХ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ




  • скачать файл:
Название:
КОРПОРАТИВНІ МАЙНОВІ ВІДНОСИНИ ЗАКРИТИХ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Одним із головних чинників стабільності української економіки є запровадження ефективного механізму створення та діяльності акціонерних товариств як основних учасників ринкових відносин. Належне правове регулювання майнових корпоративних відносин, які виникають в акціонерних товариствах, забезпечує реалізацію, охорону, захист прав та інтересів їх сторін, підвищує привабливість товариств для інвесторів і створює умови для їх розвитку не лише в Україні, а й на міжнародному ринку.

Відповідно до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною і Європейськими Співтовариствами та їх державами-членами від 14 червня 1994 року одним із напрямів наближення національного законодавства до європейських стандартів є гармонізація корпоративного законодавства. Суттєві зміни у регулюванні діяльності юридичних осіб, в тому числі й акціонерних товариств, відбулися з прийняттям Цивільного кодексу України. Зокрема, передбачена загальна правоздатність юридичних осіб, можливість створення господарських товариств одним засновником, визнання статуту єдиним установчим документом акціонерного товариства, розподіл акцій лише між засновниками при створенні акціонерних товариств, встановлення обмежень щодо виплати дивідендів. Разом з тим багато питань залишалось неврегульованими, що негативно позначалось на діяльності акціонерних товариств, захисті прав міноритарних акціонерів, створювало умови для здійснення недружніх поглинань.

Новий етап у регулюванні корпоративних відносин в акціонерних товариствах почався з прийняттям Закону України «Про акціонерні товариства» від 17 вересня 2008 року. Відсутність практики застосування Закону «Про акціонерні товариства», необхідність приведення у відповідність до вимог нового закону установчих документів акціонерних товариств, запровадження нових процедур створення та діяльності акціонерних товариств, реалізації акціонерами майнових корпоративних прав обумовлюють актуальність, важливе як практичне, так і теоретичне значення дослідження правового регулювання майнових корпоративних відносин в умовах сьогодення.

У зв’язку з тим, що приведення статутів акціонерних товариств у відповідність із нормами Закону «Про акціонерні товариства», у тому числі й щодо зміни закритих акціонерних товариств на приватні, мають бути проведені протягом двох років із


моменту набрання чинності законом, на практиці складається ситуація, коли учасниками правовідносин виступають як закриті акціонерні товариства, так і приватні акціонерні товариства, засновані відповідно до вимог нового закону.

Динамізм корпоративних відносин обумовлює необхідність не лише нового підходу до їх правового регулювання, а й до визначення їх суті та правової природи. Незважаючи на те, що визначенню корпоративних відносин приділяється увага у дослідженнях як вітчизняних, так і зарубіжних науковців, єдиного доктринального підходу до їх галузевої належності, структури та видів не вироблено, що призводить до формування неоднозначної правозастосовчої практики.

Окремі питання реалізації корпоративних прав в акціонерних товариствах досліджувались в працях О.М. Переверзєва, Л.І. Фесечко, В.В. Ряботи, О.В. Щербини. Важливе значення для з’ясування правової природи акціонерних правовідносин має наукове дослідження І.В. Спасибо-Фатєєвої «Цивільно-правові проблеми акціонерних правовідносин». Однак більшість досліджень проводились до прийняття Закону України «Про акціонерні товариства», а тому не враховують сучасний стан правового регулювання корпоративних майнових відносин закритих акціонерних товариств.

Теоретичною основою дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних фахівців у галузі цивільного, корпоративного, господарського права, серед яких слід зазначити наступні: В.А. Васильєвої, О.М. Вінник, Я.М. Гитанс, В.І. Дрішлюка, Г.І. Здоронок, Є.С. Зоріної, С.С. Кравченко, Т.В. Кашаніної, О.Р. Кібенко, Н.В. Козлової, С.В. Кононова, В.М. Коссака, В.М. Кравчука, І.М. Кучеренко, В.В. Луця, Р.А. Майданика, М.М. Малихіної, С.Д. Могилєвського, Н.Н. Пахомової, І.Б. Саракун, І.В. Спасибо-Фатєєвої, Д.І. Степанова, Є.А. Суханова, Є.О. Харитонова, О.І.Харитонової, Ю.В. Хорт, Г.Ф. Шершеневича, Р.Б. Шишки, В.С. Щербини, О.В. Щербини.

Втім до цього часу у вітчизняній науці цивільного права відсутні спеціальні комплексні дослідження теоретичних і прикладних питань правового регулювання корпоративних майнових відносин у закритих акціонерних товариствах, які б проводились із урахуванням положень Закону України «Про акціонерні товариства».

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

ГБУР ЛЮСЯ ВОЛОДИМИРІВНА АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПРАВОПОРУШЕННЯ У СФЕРІ ВИКОРИСТАННЯ ТА ОХОРОНИ ВОДНИХ РЕСУРСІВ УКРАЇНИ
МИШУНЕНКОВА ОЛЬГА ВЛАДИМИРОВНА Взаимосвязь теоретической и практической подготовки бакалавров по направлению «Туризм и рекреация» в Республике Польша»
Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА