ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ МИКОЛИ МІХНОВСЬКОГО




  • скачать файл:
Название:
ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ МИКОЛИ МІХНОВСЬКОГО
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Процес побудови правової української держави, який триває ось уже вісімнадцять років, поставив перед українською правничою та політичною елітою цілу низку несподіваних викликів і глобальних проблем, непрофесійні спроби розв’язання яких доволі часто заводять українське суспільство в тупики юридичних і політичних протиріч, з яких роками доводиться шукати виходу. Значною мірою подібна ситуація стала можливою через те, що люди, які волею випадку стали біля керма українського державного корабля на початку 1990-х рр., абсолютно не намагалися зводити будівлю новітньої української державності на фундаменті вітчизняних правових і політичних традицій. Досвід попередників, які принаймні з кінця ХІХ століття цілеспрямовано працювали над створенням правових підвалин української державності, що б відповідали ментальності, традиціям і звичаям українського народу, не був всебічно вивчений і ґрунтовно проаналізований, а їхній творчий спадок –  цілковито проігнорований.

За таких умов вивчення й творче переосмислення теоретичних і практичних здобутків вітчизняних мислителів-правників, які працювали в галузі держави та права, є першочерговим завданням, з якого необхідно починати роботу з формування принципово нової, сучасної, але базованої на українській правовій традиції, державно-правової системи в Україні.

Одним із найперших українських політичних діячів, що розпочали свою політичну роботу на зламі ХІХ і ХХ століть і спромоглися сформулювати власну цілісну систему державно-правових поглядів, був Микола Іванович Міхновський (1873-1924). Політик, практикуючий юрист, випускник Імператорського університету святого Володимира, творець одного з перших проектів конституції майбутньої української держави, організатор української армії в 1917 р., людина, через усе життя якої червоною ниткою проходила ідея боротьби за самостійність українського народу, Микола Міхновський залишив теоретичні праці у яких чітко проглядається його бачення правових основ української державності. Міхновський стояв біля витоків правового обґрунтування ідеї незалежної української держави (на відміну від історико-етнографічного обґрунтування, яке висували інші українські політики в Російській імперії, обстоюючи вимогу українського автономізму), а створений ним уже понад сто років тому проект Конституції у багатьох своїх положеннях не застарів ще й сьогодні і є особливо актуальним.

Проведене дисертаційне дослідження спрямоване, насамперед, на систематизацію, узагальнення і комплексне представлення державно-правових поглядів М.І. Міхновського, на встановлення їхньої практичної значимості для розвитку правової системи сучасної України. Робота покликана заповнити прогалину в історії вітчизняної правової думки, відновити історичну справедливість і визначити заслужене місце для Миколи Міхновського у вітчизняній правовій теорії та практиці.

Даній проблемі присвячені ряд  наукових праць таких відомих вчених: К.Левицького, Г. Касьянова, І.Лисяка-Рудницького, З.Книша, та ін., де висвітлюються окремі аспекти державно-правового та політико-правового доробку Миколи Міхновського.

Джерельну базу дослідження становлять різноманітні за своїм походженням документи, зокрема, опубліковані та неопубліковані матеріали, що включають агітаційні та програмові документи партій і громадських організацій, до діяльності яких мав відношення М.Міхновський; документи імперських правоохоронних органів, що містять матеріали про діяльність М.Міхновського; протоколи засідань; періодична преса; мемуарна література; листування та безпосередньо праці Міхновського.

Автор спирався на наукові здобутки у дослідженні проблеми таких відомих науковців, як: Т.Андрусяка, Л.Комзюка, О.Скакун, А.Слюсаренка, М.Томенка, Ф.Турченка та ін.

Концептуальні положення державно-правових поглядів М.Міхновського були втілені в перших нормативних документах незалежної України – Декларації про державний суверенітет України та Акті  проголошення незалежності України, і звичайно, в основному законі – Конституції України, що, в черговий раз, підтверджує теоретичний і практичний інтерес дослідження.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)