ПРАВО ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА НА ЗЕМЛЮ




  • скачать файл:
Название:
ПРАВО ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ СЕЛА НА ЗЕМЛЮ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Земля є важливим засобом забезпечення діяльності територіальних громад. Особливе значення земля має для ефективного функціонування територіальних громад сільських населених пунктів, в яких виступає не тільки об’єктом нерухомого майна, операційним базисом для розселення людей, а й важливим засобом формування життєвого середовища для сільського населення. Концепції адміністративно-територіальної та конституційної реформ, які планується здійснити в нашій країні найближчим часом, передбачають розширення прав територіальних громад, в тому числі й сільських, у вирішенні багатьох питань місцевого самоврядування. До них, безумовно, відносяться і питання здійснення прав територіальних громад села на землю.

На жаль, законодавча політика України щодо забезпечення прав територіальних громад сіл на землю не відзначається стабільністю. Якщо, наприклад, протягом 1992–2001 років сільські ради мали право розпоряджатися не лише землями в межах сіл, а й за їх межами, то з введенням в дію з 1 січня 2002 року Земельного кодексу України повноваження сільських рад обмежені лише землями сільських населених пунктів. Разом з тим, якість сільського способу життя значною мірою залежить від того, чи має територіальна громада села правові можливості щодо здійснення впливу на характер використання земельних масивів навколо сіл. Крім того, до цього часу основним суб’єктом у здійсненні прав на землі сіл на практиці є сільські ради, які в більшості випадків діють як представники державної влади, а не як представники сільських територіальних громад, що негативно позначається на реалізації прав та законних інтересів останніх у сфері використання земель.

Науково-теоретичною базою дослідження і обґрунтування висновків є праці українських вчених у галузі земельного права, зокрема: В. І. Андрейцева, Г. І. Балюк, О. Г. Бондара, Д. В. Бусуйок, М. Я. Ващишин, О. А. Вівчаренко, М. В. Воскобійник, А. П. Гетьмана, С. В. Гринька, В. К. Гуревського, О. І. Заєць, Л. П. Заставської, О. В. Єлісєєвої, І. І. Каракаша, Т. О. Коваленко, В. В. Костицького, П. Ф. Кулинича, Н. Р. Малишевої, А. М. Мірошниченка, В. Л. Мунтяна, В. В. Носіка, О. М. Пащенка, К. П. Пейчева, О. О. Погрібного, В. І. Семчика, Н. І. Титової, В. І. Федоровича, С. І. Хом’яченко, Ю. С. Шемшученка, М. В. Шульги та інших. При проведенні даного дослідження використані й наукові праці зарубіжних науковців у галузі земельного права, перш за все: Г. О. Аксеньонка, В. П. Балезіна, С. О. Боголюбова, Г. Є. Бистрова, Б. В. Єрофєєвої, І. О. Іконицької, М. І. Козиря, М. І. Краснова, О. І. Крассова, М. В. Попова, А. М. Турубінера та інших.

Слід відмітити, що проблема здійснення прав сільських територіальних громад на землю є малодослідженою. Останнім часом увагу науковців почали привертати питання виникнення права комунальної власності на землю, що, безперечно, є важливим. Однак зазначені правові аспекти не охоплюють весь комплекс правових проблем, пов’язаних з набуттям та здійсненням територіальними громадами прав на землю. Все вищенаведене свідчить про актуальність проведеного дослідження права територіальної громади села на землю.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)