НАЛОГОВАЯ ПОЛИТИКА ГОСУДАРСТВА В ОТНОШЕНИИ КРУПНЫХ НАЛОГОПЛАТЕЛЬЩИКОВ




  • скачать файл:
Название:
НАЛОГОВАЯ ПОЛИТИКА ГОСУДАРСТВА В ОТНОШЕНИИ КРУПНЫХ НАЛОГОПЛАТЕЛЬЩИКОВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Ефективна національна економіка є гарантією незалежності держави. Це обумовлює доцільність формування Україною власної економічної політики на принципах демократії, свободи підприємництва і відкритості для інтеграції у світове економічне співтовариство.

Перехід до ринкового механізму регулювання економічних відносин, формування якого не є завершеним в Україні, передбачає постійне поглиблення правового впливу на економічні процеси, розширення сфери застосування загальнодержавних програм розвитку економіки, приватизації державної і комунальної власності, демонополізації, захисту конкуренції. Важливе значення приділяється пошуку оптимальних форм організації економіки, її галузей і комплексів, прискоренню розвитку підприємництва, стимулюванню науково-технічного прогресу, введенню нових технологій, підвищенню ефективності й інтенсифікації інвестиційної і зовнішньоекономічної діяльності. Впроваджуються нові адміністративні регулятори – ліцензування, квотування, здійснюється структурна перебудова національного  господарства.

Державне регулювання в сфері економіки спрямовано на органічне поєднання заходів економічного зростання і фінансової стабілізації з активною соціальною політикою, підвищенням життєвого рівня населення, його платоспроможного попиту. Основними напрямками, що охоплює державне регулювання в сфері економіки, є: податкова політика; грошово-кредитна політика і зміцнення банківської системи; інноваційно-інвестиційна діяльність; удосконалення приватизаційних процесів; посилення управління державним сектором економіки; зовнішньоекономічна політика і залучення іноземних інвестицій; подолання платіжної кризи; стимулювання малого бізнесу; соціальна політика.

Однією з найважливіших проблем економічного розвитку України є податкова політика, яка відрізняється як високим податковим тягарем, що стримує економічний розвиток, так і низькою ефективністю, заорганізованістю процедури збору податків. Якщо ж розглядати податкову систему у взаємодії з бюджетним механізмом, то в цілому, процес збору і перерозподілу фінансових коштів на рівні держави не дає очікуваних результатів: залишаються проблеми соціального захисту населення, хронічного недофінансування місцевих бюджетів та цільових програм. З огляду на це, податкова система держави потребує оптимізації й удосконалення, що обумовлює необхідність детального аналізу податкової політики, корекції її принципів і підвищення ефективності механізму збору податків.

Дослідженням принципів і механізмів державного податкового регулювання  присвячені роботи ряду вітчизняних і зарубіжних вчених та експертів. Найбільш важливими з них є праці В. Вишневського, Е. Давискиби, А. Захаріна, Ю. Іванова, Я. Литвиненка,  О. Поважного, К. Пріба, А. Тищенка, Ф. Федька.

Крім визначеного, розвиток методології системного аналізу і закономірностей теорії систем дозволяє підійти до розробки концепції і механізму реалізації податкової політики в рамках сучасної картини світу, яка визначає еволюцію світу як цілого, спрямовану на підвищення його структурної організації. Тут варто виділити роботи А. Аверьянова, І. Блауберга, І. Добронравової, М. Моісеєва, І. Пригожина, В. Садовського, А. Уйомова, І. Цехмістра, Б. Юдіна. У роботах визначених дослідників розроблено аспекти системного підходу як загально наукової методології, що передбачає першочерговий розгляд об’єкта дослідження як частини системи більш високого рівня організації. Саме цей підхід найчастіше ігнорується в процесі формування податкової політики держави.

Визначені дослідження та їх результати складають теоретичний і методологічний базис для розробки концепції і удосконалення механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків, що є важливим науковим завданням і зумовлює вибір теми, мети та методів дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота підготовлена відповідно до плану науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України в рамках теми «Фінансовий механізм державного управління економікою України» (2006 р., номер державної реєстрації 0104U008798). Матеріали дисертаційної роботи є частиною розробок теоретичних і методичних положень комплексного підходу до вирішення завдання удосконалення державного податкового регулювання в Україні.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка концепції і удосконалення механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків.

Для досягнення поставленої мети в роботі визначено такий комплекс завдань:

провести аналіз сутності і функцій державної податкової політики;

розглянути особливості державної податкової політики України;

провести дослідження зарубіжного досвіду податкового регулювання в цілому й в умовах економічної кризи;

охарактеризувати особливості регулювання діяльності великих платників податків в Україні;

визначити статус податкової системи як частини національної економіки на основі положень про взаємодію частини і цілого;

 розробити концепцію взаємодії платників податків і держави з урахуванням системних закономірностей;

обґрунтувати ефективність концепції «пріоритету економічного розвитку» щодо великих платників податків;

розробити практичні рекомендації з удосконалення механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків: обґрунтувати положення правового аспекту механізму як оптимізацію державно-приватного партнерства; сформувати його організаційно-методологічний аспект.

Об'єкт дослідження – процеси формування і реалізації податкової політики держави.

Предмет дослідження – концепція формування і механізм реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків.

Методи дослідження. У дисертації використано загальнонаукові і спеціальні методи, що дозволили розробити концепцію і удосконалити механізм реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків.

Зокрема, були застосовані методи: системного підходу – при розробці концепції взаємодії платників податків і держави з урахуванням системних закономірностей; порівняльного аналізу – на етапі дослідження зарубіжного досвіду податкового регулювання; аналізу особливостей регулювання діяльності великих платників податків в Україні; аналізу даних податкової статистики та процесного аналізу – при обґрунтуванні ефективності концепції «пріоритету економічного розвитку» щодо великих платників податків; оптимізації організаційної структури – при розробці організаційно-методологічного аспекту механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків; метод класифікації великих платників податків за критеріями прогнозу податкових надходжень та мотивації до територіального розвитку.

Інформаційною базою дослідження є вітчизняні і зарубіжні публікації, відображені в них результати теоретичних і методологічних розробок; дані статистики, що характеризують податкову систему України, законодавство України, що регулює процес оподатковування, результати аналітичних досліджень і експертних оглядів, представлених провідними науковими організаціями України, а також безпосередньо автором.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці концепції і удосконаленні механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків.

Визначений результат розкривається в наступних положеннях:

уперше:

сформульовано концептуальний підхід взаємодії платників податків і держави з урахуванням системних закономірностей, обґрунтовано концепцію «пріоритету економічного розвитку» відносно великих платників податків;

розроблено метод класифікації великих платників податків за критеріями прогнозу податкових надходжень і мотивації до територіального розвитку;

удосконалено:

поняття податкової системи як частини національної економіки, враховуючи зміст категорій діалектики та положення теорії систем про взаємодію частини і цілого;

організаційно-методологічний аспект механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків, який враховує можливість прямого інвестування в проекти територіального розвитку;

правовий аспект механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків на основі застосування відносин державно-приватного партнерства;

одержали подальшого розвитку:

інтерпретація поняття «державна податкова політика», визначення місця цього поняття в системі понять теорії державного управління економікою;

узагальнення зарубіжного досвіду податкового регулювання в умовах кризи глобальної економіки.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення результатів дослідження мають правовий і організаційно-методологічний аспекти механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків.

Результати проведеного дослідження впроваджені на базі Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м. Донецьку (довідка про впровадження №5485/10/22-013 від 18.02.2010 р.).

Зокрема, у практику роботи інспекції впроваджено метод класифікації великих платників податків за критеріями прогнозу податкових надходжень і мотивації до територіального розвитку. Прийнята до уваги можливість надання податкових пільг для платників податків, що інвестують у розвиток територіальної інфраструктури в рамках проектів державно-приватного партнерства.

Положення дисертаційного дослідження в теоретичній та методичній частинах впроваджено в навчально-методичну роботу Донецького державного університету управління  Міністерства освіти і науки України (довідка про впровадження №01-12/202 від 24.02.2010 р.). З використанням результатів дослідження було проведено корекцію змісту учбового курсу «Податковий менеджмент» для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Особистий внесок здобувача. Дисертація є завершеним дослідженням, в якому проведено аналіз теоретичних підходів до формування податкової політики держави, обґрунтування концепції податкової політики держави щодо великих платників податків; удосконалення правового й організаційно-методологічного аспектів механізму реалізації податкової політики держави щодо великих платників податків.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні, методологічні і практичні результати проведених досліджень, а також концептуальні положення і загальні висновки були представлені у вигляді доповідей на VI міжнародній науково-практичній конференції «Науковий прогрес на межі тисячоліть - 2010» (м. Прага,               27 травн.–05 черв. 2010 р.), на Х міжнародній науково-практичній конференції «Стан і проблеми оподаткування в умовах світової фінансової кризи» (м. Донецьк, 2010 р.), а також на наукових конференціях Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк, 2006-2008 рр.). 

Публікації. По темі дисертаційного дослідження автором опубліковано  6 робіт, з них: 5 статей у наукових журналах і збірниках наукових праць, а також 1 стаття у збірнику матеріалів конференції. Загальний обсяг публікацій складає 2,26 д.а., з них 2,26 д.а. належать особисто автору.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційне дослідження складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Загальний обсяг дисертації складає                 172 сторінки, у тому числі 7 таблиць і 19 рисунків, які наведено на 14 сторінках, список використаних джерел із 130 найменувань (приведений на 11 сторінках), два додатки (2 сторінки).

 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)