ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі вища освіта посідає провідне місце як важливий елемент суспільного розвитку країни. Основою ефективної діяльності вищого навчального закладу, що функціонує на ринку освітніх послуг, є достатнє та стабільне фінансове забезпечення. Проте, в умовах неспроможності держави підтримувати сталий розвиток вищої освіти, пошук додаткових джерел фінансування є актуальним питанням, як для державних, так і для приватних вищих навчальних закладів. Вирішення цієї проблеми на мікрорівні стає можливим за умов ефективного управління фінансовим забезпеченням, основним елементом якого в ринкових умовах є капітал. Раціональне і ефективне управління формуванням, розміщенням та використанням капіталу вищого навчального закладу набуває особливого значення  в силу його обмеженості.

Питанням дослідження теорії і практики фінансового забезпечення освіти і науки присвятили свої наукові праці такі відомі вчені-економісти, як: С. Аптекар, Є. Бойко, Т. Боголіб, В. Буковинський, О. Веретенникова, Л. Добровольська,  С. Єрохін, Л. Зимовська, П. Коваль, Т. Клячко, В. Косаріна, А. Криклій, Ю. Лисенко, Г. Мальцева, Л. Омелянович, А. Садєков,  О. Свінцов, Н. Фадейкіна, Т. Фініков, О. Шубін, М. Яструбський та інші.

Переважна частка наукових робіт зазначених учених була спрямована більше на дослідження проблем фінансового забезпечення розвитку вищої освіти і науки на загальнодержавному рівні. І тільки деякі наукові праці стосувалися становлення та розвитку окремих сторін фінансової діяльності вищих навчальних закладів.

Системного дослідження фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу в умовах ринкової економіки не здійснювалось. Таким чином, актуальність теми дисертації обумовлена потребою у комплексній теоретичній обґрунтованості та прикладній аналітичній оцінці фінансового забезпечення вищого навчального закладу.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану наукових досліджень Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» в межах комплексної науково-дослідної теми на замовлення Полтавської обласної державної адміністрації «Фінансування стратегічного розвитку регіону: проблеми і перспективи» (номер державної реєстрації 0108U003909), де автором розроблено методику комплексної оцінки системи фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних, науково-методичних основ і практичних рекомендацій щодо фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу.

Для досягнення мети були поставлені і вирішені такі завдання:

-  розкрито економічний зміст фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу;

-  досліджено капітал як перетворену форму фінансових ресурсів вищого навчального закладу;

-  розроблено концепцію удосконалення фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу;

-  проаналізовано динаміку розвитку вищого навчального закладу та його інформаційного забезпечення;

-   проведено оцінку розміщення, джерел формування та ефективності використання капіталу вищого навчального закладу;

-  розроблено систему комплексної оцінки фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу;

-  обґрунтовано необхідність розробки стратегії фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу та порядок її формування;

-  проведено діагностику фінансово-економічної стійкості для визначення якості  стратегії фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу.

Об’єктом дослідження виступає процес фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу.

Предметом дослідження є теоретико-методичні засади створення та використання фондів фінансових ресурсів, що забезпечують діяльність вищого навчального закладу.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження становлять: системний підхід до фінансово-економічних процесів і явищ, що спостерігається в діяльності вищих навчальних закладів, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених щодо фінансового забезпечення освітньої діяльності.

З метою досягнення поставлених наукових завдань у процесі дослідження використано сукупність методів: загальнонаукові (діалектичний метод і метод багатокритеріального аналізу – при дослідженні економічних та правових умов формування фінансового забезпечення вищої освіти); абстракції,  аналізу і синтезу (при дослідженні сутності категорій «фінансове забезпечення», «фінансові ресурси», «капітал» та визначенні факторів впливу на фінансування діяльності вищого навчального закладу); економіко-статистичні (порівняння і групування  - для  аналізу джерел фінансування вищої освіти; інтегральний метод - для розробки системи комплексної оцінки фінансового забезпечення діяльності та визначення інтегрального показника); узагальнення та моделювання (при  побудові стратегії фінансового забезпечення та виявленні сильних та слабких сторін діяльності вищого навчального закладу). У роботі використано графічний та табличний методи для наочного ілюстрування явищ і процесів.

Інформаційною базою дисертаційної роботи є Закони України, Укази Президента України, Постанови Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України, нормативні документі Міністерства освіти і науки України, відомчі документи Укоопспілки щодо функціонування вищої освіти, звітні матеріали Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, річна фінансова та статистична звітність вищого навчального закладу, а також авторські  аналітичні розрахунки та дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в удосконаленні управління фінансовим забезпеченням діяльності вищого навчального закладу. Найбільш суттєвими науковими результатами є такі:

удосконалено:

систему комплексної оцінки фінансового забезпечення, що проводиться шляхом поетапних розрахунків показників раціональності та ефективності процесів формування, розміщення і використання капіталу вищого навчального закладу, що дозволяє визначити узагальнюючий показник системи фінансового забезпечення та виявити причини його зміни;

концептуальні засади фінансового забезпечення вищих навчальних закладів, а саме розроблено наукові рекомендації по механізму реалізації концепції у практичну діяльність  вищих навчальних закладів, що дозволяє всебічно удосконалити фінансове забезпечення як на макро-, так і на мікрорівні ; 

науковий підхід до формування стратегії фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу, що  включає такі складові: формування капіталу; управління його раціональним розміщенням та використанням; зростання інвестиційної привабливості та підтримка  фінансової стійкості вищого навчального закладу; підвищення якості управління його фінансовою діяльністю;

дістало подальшого розвитку:

понятійний апарат щодо визначення економічних категорій: фінансове забезпечення як підсистема фінансового механізму у вигляді процесу формування фонду фінансових ресурсів, використання якого забезпечує покриття поточних та капітальних витрат вищого навчального закладу та дає можливість досягти стабільного розвитку;  фінансові ресурси як грошові накопичення  і доходи, що формуються із внутрішніх та зовнішніх джерел, а саме: плата за навчання, державне фінансування (загальний фонд), інші надходження від здійснення наукової та освітньої діяльності, та зосереджуються у формі капіталу для забезпечення функціонування та інноваційного розвитку вищого навчального закладу; капітал як перетворена форма фінансових ресурсів, що є основою фінансового забезпечення, за рахунок якого фінансується створення, подальший розвиток і вдосконалення матеріально-технічної бази, впровадження інноваційних технологій, формування науково-педагогічного  потенціалу, модернізація інформаційних ресурсів наукової і навчальної літератури;

система показників інформаційного забезпечення управління вищим навчальним закладом, а саме запропоновано виокремити три блоки: результати діяльності, ресурсний потенціал та фінансове забезпечення;

методичний підхід до відображення в системі фінансового обліку і звітності коштів, що надійшли вищому навчальному закладу від  фізичних і юридичних осіб на оплату освітніх послуг у відповідності до укладених договорів  не як поточних зобов’язань за розрахунками з одержаних авансів (залучений капітал), а як цільових надходжень, що забезпечують подальші витрати і платежі, що дозволяє дати реальну оцінку фінансового стану вищого навчального закладу;

механізм кредитування освітніх послуг шляхом пільгового оподаткування комерційних фінансових установ, що надають освітні кредити; створення державної фінансової установи при Міністерстві освіти і науки України, що надає пільгові  освітні кредити з погашенням їх після завершення терміну навчання, що дасть змогу поширити використання освітніх кредитів як додаткового джерела фінансування.

Практичне значення одержаних результатів. Отримані в дисертації результати та розроблені рекомендації будуть сприяти удосконаленню процесу управління фінансовим забезпеченням діяльності вищого навчального закладу.

До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо: системи комплексної оцінки фінансового забезпечення з використанням трьохкомпонентних показників ефективності процесів формування, розміщення і використання капіталу вищого навчального закладу; включення коштів, одержаних вищим навчальним закладом від юридичних і фізичних осіб на оплату освітніх послуг у відповідності до укладених договорів, до цільового  фінансування (цільових надходжень), що  дозволяє достовірно оцінити рівень фінансово-економічної стійкості вищого навчального закладу.

Результати  дисертаційної роботи використано в обліково-фінансовій  діяльності Вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» (довідка № 45-64/12 від 31 березня 2010 р.), а також впроваджено у навчальний процес з підготовки бакалаврів, спеціалістів і  магістрів при викладанні навчальних дисциплін «Фінансовий менеджмент», «Бюджетний менеджмент», «Фінансовий аналіз», «Казначейська система виконання бюджету» (довідка Полтавського університету споживчої кооперації України № 45-35/12 від 24 лютого 2010 року).

Особистий внесок здобувача.  Дисертація є завершеною самостійною роботою здобувача. Всі наукові положення, розробки та висновки є результатом

самостійно проведених досліджень автора в напрямі фінансового забезпечення діяльності вищого навчального закладу.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися та обговорювалися  на науково-практичних конференціях різних рівнів, а саме – міжнародних: «Актуальні проблеми економіки 2007» (2007 р., м. Київ), «Реформування економіки України: стан та перспективи» (2008 р., м. Київ), «Розвиток України в ХХІ столітті: економічні, соціальні, екологічні, гуманітарні та правові проблеми» (2010 р., м. Тернопіль); всеукраїнських: «Сучасні проблеми моделювання складних економічних систем» (2009 р., м. Кривий Ріг); «Проблеми трансформаційної економіки» (2009 р., м. Кривий Ріг); міжвузівській науково-практичній конференції «Проблеми та перспективи соціально-економічного розвитку України» (2009 р., м. Сімферополь).

Публікації. Основні результати дослідження було опубліковано у 12 наукових працях загальним обсягом 3,54 друк. арк., з них -  5 одноосібних публікацій у фахових виданнях загальним обсягом 2,35 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів,  висновків. Обсяг основного тексту становить 180 сторінок. Дисертація містить 6 додатків на 30 сторінках; список використаних джерел із 181 найменування на 20 сторінках, 24 таблиці на 23 сторінках, 27 рисунків на 26 сторінках.



Назва Полтавський університет споживчої кооперації України змінена на Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» (Постанова Правління Центральної спілки споживчих товариств України від 1 лютого 2010 року № 27 «Про зміну назви Полтавського університету споживчої кооперації України» та наказ Міністерства освіти і науки України від 29 березня 2010 року № 253)

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)