УДОСКОНАЛЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
УДОСКОНАЛЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Ефективне функціонування та забезпечення стійких позицій на ринку підприємств молокопереробної промисловості, що виробляють збагачену вітамінами та іншими корисними речовинами продукцію, є важливою передумовою стабільного розвитку економіки країни та забезпечення її населення цінними для здоров’я продуктами харчування. Функціонування таких підприємств у ринкових умовах об’єктивно потребує стратегічної орієнтації та перспектив адаптації до постійних змін як у внутрішньому, так й у зовнішньому конкурентному середовищі, здобутті переваг у виробництві якісних, доступних за ціною товарів, а відтак вивчення, оперативного аналізу та застосування систем маркетингу. Ці явища вимагають посилення ролі наукового обґрунтування процесу удосконалення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств. Підвищити ефективність діяльності молокопереробних підприємств, забезпечити досягнення їх цілей у динамічних умовах ринкової кон’юнктури дозволяє впровадження в управлінську практику принципів і методів сучасної концепції маркетингу.

Особливого значення набувають теоретичні підходи до здійснення маркетингової діяльності, які мають на меті врахувати складність, мінливість і динамізм ринкового середовища та запропонувати нові практичні інструменти підвищення дієвості існуючих механізмів забезпечення конкурентоспроможності підприємств. Поряд з цим, спостерігається недостатній рівень їх впровадження у діяльність молокопереробних підприємств, неналежна увага до моніторингу факторів маркетингового середовища функціонування, вивчення потреб споживачів та дослідження взаємовідносин з іншими суб’єктами ринку. У цих умовах підвищується роль агромаркетингу та потреба розробки рекомендацій з організації й повного освоєння інструментів маркетингу молокопереробними підприємствами регіону, що й визначає актуальність дисертаційного дослідження.

Вагомий внесок у розробку теоретичних та методичних засад маркетингу належить таким іноземним та вітчизняним вченим, як О. Азарян, Р. Ансофф, Г. Багієв, Л. Балабанова, А. Войчак, С. Гаркавенко, В. Герасимчук, Є. Голубков, П. Друкер, Дж.Р. Еванс, М. Єрмошенко, Ф. Котлер, А. Кредісов, А. Павленко, А. Романов, А. Старостіна, В. Хруцький, Х. Швальбе та ін.

Методичні та прикладні питання агромаркетингу висвітлено у працях Г. Астратової, Р. Бренсона, О.Бучко, О. Варченко, В. Власова, Т. Дудара, В. Зіновчука, О. Єранкіна. В. Клюкача, Р. Коулса, О. Колесова, В. Неганової, М. Сахацького, І. Соловйова, Ю. Ципкіна, О. Шпичака та ін.

Питаннями удосконалення діяльності молокопереробних підприємств зай-малося багато вчених-економістів, Ю. Білик, П. Березівський, С. Васильчак, В. Галанець, Д. Крисанов, Т.Мостецька, В. Липчук, М.Ільчук, М. Пархомець, П. Саблук, Г. Черевко, О. Шпичак та ін. Водночас, недостатньо дослідженими залишаються окремі складові маркетингової діяльності молокопереробних підприємств із урахуванням регіональних особливостей розвитку, потребують удосконалення елементи комплексу маркетингу та система оцінки взаємодії підприємства із основними суб’єктами ринку. Необхідність удосконалення теоретичних та методичних засад здійснення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств, їх практична значущість обумовили актуальність теми та доцільність дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації є складовою частиною комплексної програми наукових досліджень кафедри маркетингу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького «Сучасний аграрний сектор економіки України та шляхи його розвитку» (номер державної реєстрації 0102U001334). Особисто автором розроблено ряд теоретичних положень та методичних рекомендацій щодо вдосконалення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств, формування ефективних збутових каналів реалізації продукції.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування і розробка науково-методичних засад і прикладних рекомендацій щодо удосконалення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств у ринкових умовах.

Досягнення поставленої мети зумовило необхідність вирішення таких
завдань:

§ систематизувати теоретичні підходи до визначення сутності і ролі агромаркетингу та визначити особливості маркетингово діяльності на ринку молока та молокопродукції;  

§ систематизувати методичні підходи щодо оцінки ефективності маркетингової діяльності молокопереробних підприємств;

§ провести аналіз сучасного стану та тенденцій виробництва молока та молочної продукції на регіональному рівні;

§ визначити сучасні тенденції пропозиції та споживання аграрної продукції і обґрунтувати кон'юнктуроутворюючі чинники;

§ узагальнити тенденції розвитку маркетингової діяльності вітчизняних товаровиробників на ринку молока і молочних продуктів та визначити основні напрями її здійснення;

§ дослідити організаційно-інформаційне забезпечення маркетингової діяльності підприємств та розробити рекомендації щодо їх формування на основі забезпечення довготривалих взаємовідносин із клієнтами;

§ вивчити існуючі взаємовідносини молокопереробних підприємств із постачальниками сировини та запропонувати рекомендації щодо формування довгострокових партнерських відносин між ними;

§ розробити практичні рекомендації, щодо удосконалення асортиментної та збутової політики підприємства.

Об’єктом дослідження є процес здійснення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств на ринку.

Предметом дослідження є сукупність практичних, теоретичних та науково-методологічних принципів здійснення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження є базові положення економічної теорії, наукові праці та розробки вітчизняних і зарубіжних вчених з питань розвитку та ефективного функціонування молокопереробних підприємств, їх маркетингової діяльності.

Теоретико-методологічну основу дослідження складають діалектичний метод пізнання та системний підхід до вивчення економічних явищ, базові положення економічної теорії, наукові роботи вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів, законодавчі та нормативно-правові акти України.

У процесі дослідження використаний комплекс економічних методів і прийомів пізнання: абстрактно-логічний (при вивченні останніх публікацій і практичних досягнень по темі, при оцінці власних результатів на фоні вже відомих знань, при визначенні невирішених завдань, при розробці конкретних цілей по їх досягненню, а також при теоретичному узагальненню та формулюванню висновків); монографічний (при висвітленні поглядів вчених-економістів при дослідженні в роботі проблеми); теоретичного узагальнення та порівняння (для удосконалення та упорядкування термінології в понятійному апараті маркетингу); аналіз і синтез (в процесі дослідження методів визначення конкурентоспроможності підприємства, стану і проблем розвитку ринку молокопродукції Львівської області); системного та економічного аналізу (для проведення моніторингу ринкових умов функціонування молокопереробних підприємств); метод аналогій (для оцінки стану та розвитку регіонального ринку хлібобулочних виробів у порівнянні з національним); економіко-статистичний (в процесі вивчення тенденцій виробництва та споживання молока і молокопродукції на регіональному ринку); експертних оцінок (при вивченні особливостей маркетингової діяльності молокопереробних підприємств); анкетування (для визначення пріоритетних переваг і сегментації споживачів досліджуваного ринку); графічної інтерпретації (при обробці статистичних даних, їх відображення у вигляді рисунків і діаграм); системно-структурний аналіз (для уточнення, упорядкування та систематизації чинників, які сприяють підвищенню ефективності процесу розробки та реалізації маркетингової діяльності).

Інформаційно-нормативною базою дослідження є відповідні законодавчі та нормативно-правові акти України (закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України), теоретичні праці вітчизняних і зарубіжних авторів, інші спеціальні та науково-практичні інформаційні джерела, у тому числі матеріали періодичних видань та спеціальні монографічні джерела за темою дисертаційної роботи. Використані аналітичні та статистичні матеріали Держкомстату України, Головного управління агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації, а також Головного управління статистики у Львівській області, звіти молокопереробних підприємств, власні спостереження автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні шляхів удосконалення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств у кризових умовах (в умовах прояву деструктивних явищ на ринку).

вперше:

визначено систему базових критеріїв, які формують новітню основу розвитку молокопереробних підприємств регіону на основі орієнтації на виробництво екологічної сировини та молокопродукції, що сприятиме появі нових маркетингових стратегій щодо задоволення споживчого попиту через пропозицію альтернативних якостей продуктів харчування зі специфічними регіональними ознаками, у такий спосіб розширюючи цільові ринки молокопродукції;

удосконалено:

алгоритм визначення раціональних маршрутів постачання сировини з особистих селянських господарств на переробні підприємства з урахуванням добового обсягу заготовленого на маршруті молока, вантажопідйомності молокозбиральних машин, обмеження на протяжність і час на основі імітаційного моделювання часткових транспортних процесів, що дозволить оптимізувати рух матеріальних потоків у системі «постачальники-переробне підприємство»;

організаційну структуру управління маркетинговою діяльністю молокопереробних підприємств регіону на основі оптимізації взаємодії служб, чисельності фахівців і структурних підрозділів підприємств, уникнення дублювання функцій, комплексного використання інструментів маркетингу на цільових ринках;

набуло подальшого розвитку

обґрунтована необхідність ідентифікації молокопереробними підприємствами походження молокопродукції на основі урахування її біохімічного складу, що сприятиме уникненню недобросовісної дії переробників щодо споживачів на цільових ринках;

наукові засади маркетингу молокопродукції з урахуванням світових тенденцій його розвитку, а саме: дано інтерпретацію маркетингу як системи, що забезпечує задоволення економічних інтересів у маркетинговому ланцюзі «товаровиробник молока-переробник-споживач», орієнтується до формування довгострокових партнерських відносин між контрагентами на ринку та забезпечення екологічних принців ведення діяльності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці практичних рекомендацій щодо удосконалення маркетингової діяльності молокопереробних підприємств, поглиблення організаційно-господарських, технологічних і економічних зв’язків між виробниками і переробниками молока, обґрунтування маркетингової стратегії і тактики їх діяльності. Її практична цінність характеризується можливостями використання запропонованих нових та удосконалених методичних підходів щодо формування та оцінки маркетингової діяльності молокопереробних підприємств, обгрунтування основних параметрів їх діяльності на ринку. Результати наукових досліджень передані ВАТ «Самбірський молокозавод», м. Самбір (довідка № 086 від 2.09.2010), ПФ «Білаки» Самбірського району с. Стрілковичі (довідка №1 від 3.11.2010р.), Самбірської райдерж-адміністрації (довідка № 02/11- 271/2 від 15.09.2010р.).

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації і винесені на захист, отримані автором особисто. У наукових працях, опублікованих у співавторстві, у дисертаційній роботі використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертаційного дослідження доповідались та обговорювались на наступних науково-практичних конференціях, симпозіумах: на Міжнародній науково-практичній конференції “Аграрний форум – 2006”, м. Суми, 25-29 вересня 2006р.; на науково-практичній конференції “Актуальні регіональні проблеми економіки, права, управління і соціальної сфери”, м. Вінниця, 11 жовтня 2006р.; на Міжнародній науково-практичній конференції “Ефективність використання ресурсного потенціалу в умовах сталого розвитку сільського господарства”, м.Харків, 1 березня 2007р.; на Міжнародній науково-практичній конференції студентів та молодих вчених “Економіка. Менеджмент і маркетинг невиробничої сфери: теорія, практика, перспективи.”, м. Ялта, 17-19 квітня 2008р.; на Міжнародній науково-практичній конференції “Стан і проблеми трансформації фінансів та економіки регіонів у перехідний період”, м. Моршин, 12 травня 2008р.; на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток інноваційної культури суспільства: Проблеми та перспективи», м. Сімферополь, 27-29 червня 2008р.; на науково–практичній конференції “Інформаційні технології у змісті освіти та практичній діяльності фахівців з обліку і аудиту – 2010” при підтримці «компанії 1С Україна», м. Київ, 18лютого 2010р.; на VІІ  міжнародній науково-практичній конференції «Облік, контроль та аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю», м. Черкаси, 14-16 квітня 2010р.; на міжнародній науково-практичній конференції «Основні напрями інноваційного розвитку виробництва та переробки продукції АПК», м. Львів-Мукачево-В.Бакта 6-7 травня 2010р.; на міжнародній науково-практичній конференції «Концептуальні напрямки стратегічного розвитку аграрного сектора економіки України», м. Мелітополь, 2010р.

Публікації одержаних результатів. Основні результати дисертації висвітлено в 13 наукових працях, опублікованих автором і в співавторстві, наукових статтях та тезах загальним обсягом 3,9 обл. вид. арк., в тому числі особисто автору належить 3 обл. вид. арк. У фахових наукових провідних виданнях опубліковано 9 статей (із них 5 одноосібно) обсягом 2,9 обл. вид. арк.

Обсяг та структура дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та пропозицій, викладена на 198 сторінках основного тексту, включає 36 таблиць, 37 рисунків, 12 додатків. Список використаних літературних джерел містить 281 найменування на 18 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)