ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ




  • скачать файл:
Название:
ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. В ринкових умовах господарювання, розвиток промисловості України і насамперед галузі машинобудування  потребують значних капіталовкладень у вигляді реалізування конкретних інвестиційних проектів. Це пояснюється тим, що галузь машинобудування є на межі банкрутства, оскільки обсяги вкладення інвестицій стрімко знижуються, програми розвитку й реструктуризації скорочуються, знижуються обсяги власного капіталу та обігових коштів, зменшуються обсяги реалізації продукції тощо. Це все говорить про те, що вітчизняному машинобудуванню в умовах сьогодення не тільки необхідно вижити, але і суттєво змінити модель розвитку. Перспектива такого коригування є вкрай невизначеною, але за самими песимістичними прогнозами необхідно розраховувати на певний час галузевої рецесії, а за деякими напрямами девелопмента – і на значний проміжок часу.

В цих умовах головним стратегічним завданням практично для всіх машинобудівних підприємств є не підвищення дохідності від реалізування проектів, а збереження власних компетенцій для роботи в майбутньому. При цьому масштабне скорочення невиробничих витрат і призупинення інвестиційних проектів є в значній мірі нормою такої стратегії. В іншому випадку виживання є переглядом інвестиційних проектів в межах песимістичних сценаріїв, а також зниження адміністративно-господарських витрат в рамках песимістичних бюджетів.

Безумовно найбільш відчули кризові деформації підприємства, які мають девелопментські проекти. Тобто паралельно із значним інтересом до реструктуризації відбулося значне зниження інвестиційної активності, загострилась проблема залучення коштів, яка вимагає обґрунтування ефективності проектів. З цим пов’язана зростаюча актуальність оцінювання ефективності інвестиційних проектів машинобудівних підприємств.

Предметом дослідження можуть слугувати сучасні концепції реалізування та визначення ефективності інвестиційних проектів в умовах реформування й реструктуризації машинобудівних підприємств, побудовані на теоретичному і методологічному рівнях багатьох вітчизняних і зарубіжних вчених, а саме:
Г. Бардиш, Є. Бельтюков, Г. Бірман, І. Благун, О. Вовчак, М. Войнаренко, Т. Головач, В. Гриньова, М. Денисенко, Г. Дібніс, А. Дубров, А. Дука, М. Йохна, В. Жуков, Л. Загвойська, Г. Козаченко, В. Коюда, В. Лук’янова, Б. Лагоша, О. Ляшенко, Л. Ляхович, Т. Майорова, І. Мойсеєнко, В. Нижник, О. Орлов, А. Пересада, Ю. Правик, С. Реверчук, Г. Тарасюк, В. Федоренко, Н. Хрущ, А. Череп, В. Шевчук, С. Шмідт та ін.

На жаль в наукових дослідженнях недостатньо уваги приділено дослідженням щодо оцінювання ефективності інвестиційних проектів машинобудівних підприємств, не створено дієвої системи державного управління реструктуризаційними процесами даних підприємств. Актуальність зазначених проблем обумовили вибір теми дисертаційної дослідницької роботи, її мету і завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника і є частиною комплексної теми «Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах» (ДР 0102U004510) кафедри економічної кібернетики. Особистий внесок автора полягає в оцінюванні ефективності інвестиційних проектів в реструктуризаційних процесах машинобудівних підприємств та розробленні структурно-логічного підходу проведення такого оцінювання.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційною роботи є розроблення науково-методичних рекомендацій щодо оцінювання ефективності інвестиційних проектів машинобудівних підприємств. У відповідності зі сформульованою метою досліджень були поставлені та розв’язані наступні завдання:

          уточнити сутність поняття «інвестиційний проект»;

          проаналізувати сучасні підходи щодо оцінювання ефективності інвестиційних проектів підприємств;

          розробити модель діагностики в системі реалізування інвестиційних проектів;

          розробити методичний підхід щодо розрахунку ставки дисконтування  грошових потоків інвестиційного проекту по технологічному переозброєнню підприємств машинобудування;

          розробити структурно-логічний підхід оцінювання ефективності інвестиційних проектів підприємств машинобудування;

          здійснити оцінювання ризиків інвестиційних проектів машинобудівного підприємства.

Об’єкт дослідження – соціально-економічні процеси інвестиційного розвитку машинобудівних підприємств.

Предмет дослідженнятеоретичні засади та методологічні положення з оцінювання ефективності інвестиційних проектів машинобудівних підприємств.  

Методи дослідження. У процесі дослідження використовувались такі методи, методичні прийоми та інструменти:

          абстрактно-логічний метод – для дослідження сутності різноманітних понять і визначень інвестиційного проекту;

          аналізу і синтезу – для дослідження фінансово-господарської діяльності машинобудівних підприємств;

          стратегічного аналізу – для розробки напрямів реструктуризації підприємств;

          ризику – при оцінці реалізації інвестиційних проектів;

          проектного аналізу – при формуванні інвестиційних проектів.

Інформаційною базою слугували: аналітичний огляд та систематизація публікацій вітчизняних і зарубіжних фахівців з досліджуваної проблеми, офіційна, звітна та статистична інформація діяльності машинобудівних підприємств, періодичні видання, матеріали науково-практичних конференцій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробленні науково обґрунтованих теоретичних аспектів та практичних рекомендацій щодо оцінювання ефективності інвестиційних проектів машинобудівних підприємств. При цьому отримано наступні результати:

вперше:

          на основі концептуальних засад формування інвестиційних програм розроблено структурно-логічний підхід оцінювання ефективності інвестиційних проектів в рамках оптимізаційних моделей, який дає змогу обрати оптимальний проект з множини альтернативних варіантів реструктуризації виробництва згідно із заданими критеріями;

удосконалено:

      понятійний апарат інвестиційного проектування, зокрема, економічну сутність поняття «інвестиційний проект», зміст якого уточнений та доповнений з огляду на завдання, які вирішуються в процесі стратегічного планування інвестиційних програм;

одержали подальший розвиток:

          методичний підхід щодо діагностики ефективності реалізування інвестиційних проектів, побудований у вигляді багатоетапної задачі, який на відміну від існуючих, дає змогу кількісно та якісно ідентифікувати проект, виявити  відхилення (часові, фінансові, комерційні, матеріальні, трудові тощо), мінімізувати  негативний вплив зовнішнього та внутрішнього середовищ, а також сформувати рекомендації для прийняття ефективних управлінських рішень у сфері інвестування;

          методичний підхід щодо розрахунку ставки дисконтування грошових потоків проекту з технологічного переозброєння машинобудівних підприємств, який на відміну від існуючих дозволяє збільшити міру достовірності результатів аналізу майбутніх грошових надходжень і платежів при використанні методу чистої приведеної вартості, а також адекватно враховувати систематичні і несистематичні ризики, властиві конкретному проекту і спрямовані на залучення інвестицій в технологічні сфери промисловості в інтересах підвищення конкурентоспроможності її продукції;

          методичний підхід щодо оцінювання ризиків інвестиційного проекту на основі оцінки впливу найвагоміших чинників, який дає змогу кількісно та якісно ідентифікувати проект й на відміну від існуючих дозволяє вибирати найбільш оптимальні варіанти розвитку підприємства і забезпечити ефективне управління ним, а також встановлено можливий негативний вплив вказаних чинників на результат проекту (NPV).

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати та розроблені рекомендації являють собою методологічну базу для формування рішень щодо вибору ефективного інвестиційного проекту реструктуризації підприємств машинобудування.

Методологічні положення та результати дисертаційної роботи частково використовувались в Головному управлінні економіки Івано-Франківської обласної державної адміністрації (довідка №02/12-111 від 16.02.2011 року, видана Івано-Франківською обласною державною адміністрацією), а також у практичній діяльності ДП ВО «Карпати» (довідка №94 від 11.03.2011 року).

Теоретичні та методичні розробки дисертації використані автором у навчальному процесі при викладанні курсів «Основи економічної теорії», «Фінанси підприємств», «Інвестування» на економічному факультеті Прикарпатського інституту імені М. Грушевського Міжрегіональної Академії управління персоналом (довідка № 05/11-д від 14.02.2011 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, у якій викладено авторський підхід щодо оцінювання ефективності інвестиційних проектів, що слугує основою для вибору ефективного проекту реструктуризації машинобудівних підприємств. Усі наукові результати, викладені у дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, котрі отримані самим автором.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення та практичні результати дисертаційної роботи обговорювалися на засіданнях кафедри економічної кібернетики Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, були апробовані, доповідалися та обговорювалися на науково-практичних, в тому числі міжнародних, конференціях і семінарах:
ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Наукове забезпечення процесів реформування соціально-економічних відносин в умовах глобалізації» (Сімферополь, 15 квітня 2009 р.), І
V Міжнародна науково-практична конференція «Альянс наук: вчений – вченому» (Дніпропетровськ, 18-20 березня 2009 р.), Науково-практична Інтернет - конференція «Сучасні національні економічні моделі: проблеми та перспективи розвитку» (Сімферополь,
13 березня 2009 р.), Всеукраїнська науково-практична конференція «Національна ідея та національний інтерес України: єднання заради майбутнього» (Сімферополь, 06-08 березня 2009 р.), ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інвестиційні пріоритети епохи глобалізації: вплив на національну економіку і окремий бізнес» (Дніпропетровськ, 05-06 березня 2009 р.), ІІ Міжнародна конференція молодих учених і студентів «Інноваційні процеси економічного і соціально-культурного розвитку: Вітчизняний та зарубіжний досвід» (Тернопіль, 26-27 березня 2009 р.), І Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Розвиток банківської системи України як основа реалізації стратегії економічного зростання» (Тернопіль, 31 жовтня 2008 р.),
VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Маркетинг та логістика в системі менеджменту» (Львів, 06-08 листопада 2008 р.), ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики» (Львів, 29-31 травня 2008 р.), Всеукраїнська науково-практична конференція «Управління у сфері фінансів, страхування та кредиту» (Львів,
8-11 листопада 2007 р.), ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція аспірантів та молодих вчених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (Львів, 25-26 жовтня 2007 р.).

Публікації. Основні положення і наукові результати дисертації відображені у 18 наукових працях загальним обсягом 5,87 друкованих аркушів, у тому числі 6 наукових статей у фахових виданнях України обсягом 2,71 друкованих аркушів, із них одноосібно автором опубліковано 3 статті у фахових виданнях обсягом 2,33 друкованих аркушів та 12 тез доповідей на конференціях обсягом 3,16 друкованих аркушів, із них одноосібно автором опубліковано 7 тез доповідей на конференціях обсягом 2,68 друкованих аркушів.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг дисертації складає 195 сторінки, в тому числі 167 сторінки основного тексту, а також 30 таблиць на 11 сторінках, 38 рисунки на 13 сторінках, бібліографія 132 найменувань на 11сторінках, додатки на 4 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)