ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В ГАЛУЗІ ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В ГАЛУЗІ ТРАНСПОРТУ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Пріоритетність державного регулювання та підтримки малого бізнесу в сучасних умовах господарювання зумовлена необхідністю розвитку ринкових відносин у галузі транспорту України. Це можливо через спрямування зусиль на формування сприятливого економічного, психологічного та іншого середовища. Проблема утворення ефективної системи державного регулювання та підтримки малого бізнесу є складною не лише в галузі транспорту, а й загалом, тому потребує системного осмислення і, відповідно, системного розв’язання.

Адаптація залізничного транспорту до ринкових умов вимагає значних трансформаційних процесів у його діяльності. Відсутність дієвих економічних та структурних перетворень у вітчизняній економіці створили передумови для стагнації процесів розвитку залізничного транспорту. Серед них варто виділити масштабне старіння основних засобів галузі, що призводить до їх дефіциту, прогресуюче нарощування техніко-технологічної відсталості, недостатність фінансових ресурсів для підтримки та оновлення галузі та низьку якість послуг. Проведення реформи на залізничному транспорті передбачає прискорення розвитку конкурентного ринку перевезень. Проте, як відомо, цей вид транспорту завжди являв собою складне господарство з достатньо розвинутою мережею підрозділів, що займаються непрофільними видами діяльності, подальшому функціонуванню та розвитку яких в основних документах з реформування приділяється, на наш погляд, недостатньо уваги.

Тематична спрямованість дисертаційного дослідження визначається своєчасною необхідністю одночасного розгляду двох важливих проблем: оптимального розвитку малого бізнесу в галузі транспорту, з одного боку, і підвищення ефективності функціонування залізничного транспорту через залучення малих підприємств у сферу неосновних видів діяльності (зокрема, підсобно-допоміжну) в умовах реформування галузі – з іншого, при відповідному державному регулюванні.

Аналіз наукових досліджень свідчить про наявність значної кількості праць, що стосуються державного регулювання підприємництва, у тому числі малого бізнесу. Зокрема, це праці Ісаченка Д., Кісельова А., Ляшенка В., Рибчака В., Рубе В., Смовженка Т., Стельмащука А., Чистова С., Шулуса А. та інших.

Дослідження малого бізнесу отримали висвітлення у працях вітчизняних та зарубіжних учених, серед яких Агубаш Н., Акімов О., Варналій З., Воронкова А., Воротіна Л., Говорушко Т., Горенбургов М., Дрига С., Ігнатьєв А., Кириченко О., Козаченко Г., Крутик А., Мартинюк Л., Медяник В., Муравйов А., Пивоваров М., Реверчук С., Савченко В., Сєрьогін А., Тимченко О. та ін. Проблемам розвитку і реформування залізничного транспорту України присвячені роботи багатьох вітчизняних учених та практиків, серед яких Аксьонов І., Бараш Ю., Дейнека О., Дикань В., Ейтутіс Г., Колесникова Н., Макаренко М., Пащенко Ю., Позднякова Л., Чернюк Л., Ярош О. та ін. Разом з тим, цими дослідниками не розглядались питання підвищення ефективності неосновних видів діяльності залізничного транспорту шляхом залучення малих підприємств.

Попри значну кількість наукових праць з означеної проблематики, недослідженими залишаються потенційні можливості та процеси розвитку малого бізнесу в залізничній галузі в умовах її реформування з метою підвищення ефективності функціонування залізничного транспорту.

Теоретична та практична значущість питань державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту, зокрема залізничного, а також недостатнє їх наукове та прикладне вивчення обумовили вибір теми, мети та поставлених завдань дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до планів науково-дослідної роботи Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України, зокрема тем “Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження стратегії інновативно-інноваційного розвитку в Україні” (номер державної реєстрації 0107U004762), “Розвиток транспортно-дорожнього комплексу України в контексті світових інтеграційних процесів” (номер державної реєстрації 0108U004429) і “Державне регулювання соціально-економічного розвитку України та її регіонів в умовах фінансово-економічної нестабільності” (номер державної реєстрації 0109U006450), у межах яких автором проведено структурно-динамічний аналіз інвестиційної діяльності у сфері малого бізнесу на транспорті, поглиблено та обґрунтовано методологічні засади визначення стратегічних напрямів розвитку малого бізнесу в галузі залізничного транспорту, вивчено тенденції розвитку малого бізнесу в галузі транспорту в контексті світових інтеграційних процесів з метою подальшої оптимізації його функціонування в галузі, а також розкрито теоретичні основи, форми та методи державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту і рекомендації з вдосконалення економічного механізму його державного регулювання.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є поглиблення теоретико-методологічних засад державного регулювання малого бізнесу на транспорті та науково-методичне обґрунтування напрямів підвищення ефективності функціонування залізничного транспорту шляхом залучення у сферу неосновних видів діяльності малих підприємств.

Для досягнення поставленої мети в роботі необхідно було вирішити такі завдання:

       розкрити економічну сутність малого бізнесу та обґрунтувати критерії віднесення господарюючих суб’єктів до категорії малих;

       опрацювати методи та інструменти державного регулювання малого бізнесу та з’ясувати причини, що стримують його розвиток у галузі транспорту;

       розробити методичний підхід до визначення стратегічних напрямів розвитку малого бізнесу на залізничному транспорті;

       визначити тенденції розвитку малого бізнесу в галузі транспорту;

       виявити та систематизувати фактори впливу на ефективність процесу становлення і розвитку малих підприємств у транспортній галузі;

       визначити основні напрями вдосконалення державного регулювання малого бізнесу на залізничному транспорті України;

       дослідити передумови, особливості та механізми залучення малих підприємств у сферу залізничного транспорту в умовах реформування;

       здійснити комплексну оцінку потенційних можливостей використання аутсорсингового механізму і побудувати організаційно-економічну модель оцінки ефективності його використання на залізничному транспорті України.

Об’єкт дослідження. Обєктом дослідження є процеси розвитку малих підприємств на транспорті, зокрема у сфері діяльності залізничного транспорту в умовах реформування.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту України.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали наукові досягнення вітчизняних та зарубіжних учених з дослідження проблем державного регулювання, розвитку та функціонування галузі залізничного транспорту та визначення ролі малого бізнесу в цих процесах.

У ході дослідження використовувалися загальнонаукові та спеціальні для економічної науки методи, такі як: порівняльний, аналізу і синтезу, структурно-логічний – для послідовного викладення основних результатів дослідження; класифікації та систематизації – при виявленні та систематизації факторів впливу на процеси розвитку малого бізнесу в галузі транспорту, визначенні видів оренди, лізингу, франчайзингу та аутсорсингу, через які можлива співпраця Укрзалізниці з малими підприємствами; економіко-статистичний – для аналізу основних показників та визначення тенденцій економічного розвитку малих підприємств в галузі транспорту; метод SWOT-аналізу – для визначення можливостей та загроз співробітництва Укрзалізниці з малими підприємствами; економіко-математичний – для побудови алгоритму застосування аутсорсингу в процесі досягнення конкурентних переваг Укрзалізницею, побудови організаційно-економічної моделі оцінки ефективності аутсорсингу на залізничному транспорті України, побудови короткострокового прогнозу динаміки чисельності малих підприємств на транспорті; абстрактно-логічний – для теоретичного узагальнення й обґрунтування висновків.

Інформаційну базу дослідження становлять законодавчо-нормативні акти України, наукові праці зарубіжних і вітчизняних учених, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, матеріали Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Державної адміністрації залізничного транспорту, довідково-інформаційні видання, матеріали науково-практичних конференцій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці та обґрунтуванні нових методологічних положень, висновків і рекомендацій щодо державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту, зокрема залізничного транспорту. Наукові результати, які визначають новизну дисертаційної роботи, полягають у такому:

вперше:

- розроблено концептуальний підхід до реалізації потенційних можливостей малого бізнесу в сфері діяльності залізничного транспорту, що базується на обґрунтуванні методологічних засад вибору та формування стратегії розвитку галузі, визначенні механізмів залучення малих підприємств в процесі реформаційних перетворень та вдосконаленні економічного механізму державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту;

удосконалено:

- економічний механізм державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту за рахунок включення до основних його елементів інтеграційного блоку, що передбачає поглиблення інтеграційних процесів на рівні галузевих підприємств;

- систему принципів державного регулювання малого підприємництва, на яких повинно базуватися функціонування сучасного економічного механізму державного регулювання малого бізнесу в галузі через більш чітке їх визначення та наукове обґрунтування, а також доповнення принципами нерозривної єдності та взаємного партнерства влади і малого бізнесу;

- класифікацію оренди, лізингу, аутсорсингу, зокрема, визначено ті види, на основі яких можлива співпраця Укрзалізниці з малими підприємствами, а також види франчайзингу, що можуть бути використані для впровадження, враховуючи особливості діяльності Укрзалізниці та малих підприємств;

- зміст поняття аутсорсинг, що для залізничного транспорту дисертантом трактується як шлях до оптимізації діяльності залізниці через передачу непрофільних, допоміжних видів діяльності (підсобно-допоміжної діяльності) на виконання зовнішнім спеціалізованим організаціям-аутсорсерам (малим підприємствам) на договірній основі та зосередження власних зусиль на основному виді діяльності – перевезенні вантажів і пасажирів;

- організаційно-економічну модель оцінки ефективності використання аутсорсингу на залізничному транспорті України;

- підходи до визначення основних груп факторів, які впливають на процес розвитку малого бізнесу в галузі транспорту;

набули подальшого розвитку:

- понятійно-категоріальний апарат теорії державного регулювання малого бізнесу та система критеріїв віднесення господарюючих суб’єктів до категорії малих, що дало змогу визначити межі для їх розвитку в рамках транспортної галузі;

- методичні підходи щодо визначення економічних понять лізинг, франчайзинг, що, на відміну від існуючих, розглядаються не лише як форми взаємодії великого та малого бізнесу, а й механізми залучення малих підприємств у структуру великих;

- обґрунтування шляхів підвищення ефективності підсобно-допоміжної діяльності залізничного транспорту через залучення малих підприємств та зміну економічних відносин у процесі реформування галузі.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що впровадження основних положень та пропозицій, викладених автором у дисертації, дасть змогу підвищити ефективність державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту, зміцнити ринкові позиції малих підприємств та визначити шляхи підвищення ефективності неосновних видів діяльності залізничного транспорту при реформуванні та становленні ринкових відносин у галузі.

Викладені в дисертації теоретичні, методичні та аналітичні положення використані при виконанні науково-дослідних тем Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України (довідки № 01-11/724 від 08.12.2010, № 01-11/778 від 27.12.2010, № 01-11/11 від 10.01.2011), підготовці пропозицій і зауважень до проекту Програми діяльності Кабінету Міністрів України “Подолання впливу світової фінансово-економічної кризи та поступальний розвиток” та проекту “Стратегії економічних реформ України на 2010–2014 рр.” (довідка № 01-11/738 від 14.12.2010).

Методичні основи оцінки ефективності аутсорсингу на залізничному транспорті знайшли практичне застосування у роботі Південно-Західної залізниці (довідка № НДА-3/89 від 28.12.2010).

Пропозиції з удосконалення економічного механізму державного регулювання малого бізнесу в галузі транспорту використані комітетом Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва при розробці пропозицій щодо внесення змін до актів законодавства з питань державного регулювання та підтримки малого бізнесу (довідка № 04-31/12-270/86240 від 11.05.2011).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійною науковою працею, в якій особисто автором розроблено і поглиблено теоретичні наукові положення, методичні підходи та практичні рекомендації щодо державного регулювання розвитку малого бізнесу в галузі транспорту, зокрема залізничного.

Наукові результати, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором особисто.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідались та обговорювались на наукових і науково-практичних конференціях різного рівня, у тому числі: VII Міжнародній науковій конференції “Проблеми економіки транспорту” (м. Дніпропетровськ, 2008 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Макроекономічне регулювання інвестиційних процесів та впровадження інновативно-інноваційного розвитку в Україні” (м. Київ, 2008 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія забезпечення сталого розвитку України” (м. Київ, 2008 р.), V Міжнародній науково-практичній конференції “Європейська та євроатлантична інтеграція і транскордонне співробітництво” (м. Луцьк, 2008 р.), VIII Міжнародній науковій конференції “Проблеми економіки транспорту” (м. Дніпропетровськ, 2009 р.), IV Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми економіки та управління на залізничному транспорті” (інтернет-конференція, 2009 р.), IX Міжнародній науковій конференції “Проблеми економіки транспорту” (м. Дніпропетровськ, 2010 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Статистична оцінка соціально-економічного розвитку” (м. Хмельницький, 2010 р.).

Публікації. За результатами проведених досліджень опубліковано 14 наукових праць загальним обсягом 4,17 друк. арк., у тому числі п’ять одноосібних статей у наукових фахових виданнях та одна у співавторстві – в інших виданнях, вісім матеріалів і тез доповідей на конференціях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 208 стор. комп’ютерного тексту, з яких 167 стор. основного тексту. Робота містить 18 рисунків та 19 таблицьяких дві займають усю площу стор.), додатки – на 19 стор., список використаних джерел із 197 найменувань – на 20 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)