СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА ЗАСОБИ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА




  • скачать файл:
Название:
СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ТА ЗАСОБИ ЗМІЦНЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТОРГОВЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. В умовах швидких змін економічного та інституціонального середовища комерційної господарської діяльності актуалізується потреба у забезпеченні динамічної конкурентоспроможності торговельних підприємств. Торгівля як посередницька ланка залежить як від виробництва, так і споживання товарів, що зумовлює особливості у функціональних складниках та індикаторах, сукупності загроз і ризиків, підходах до гарантування безпеки. Проблема зміцнення економічної безпеки підприємств торгівлі ускладнюється й наслідками фінансово-економічної кризи (погіршенням економічного стану та ефективності діяльності, збільшенням вартості залученого капіталу, інфляційними процесами та зменшенням фінансового забезпечення конкурентоспроможності), монополізацією ринку та господарських ресурсів, змінами в системі оподаткування, умовах господарювання та структурі торгівлі внаслідок активного розвитку супер- та гіпермаркетів, підприємств роздрібних корпоративних мереж.

Передумовами практичного вирішення проблеми забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства є вдосконалення її категорійного апарату, методичного базису оцінки, обґрунтування стратегічних пріоритетів та засобів гарантування із урахуванням особливостей фінансово-господарської діяльності та сучасного стану розвитку підприємств торгівлі.

Вагомою теоретико-методичною базою дослідження економічної безпеки економічних агентів є праці таких зарубіжних та вітчизняних вчених, як           Л. Абалкін, І. Бінько, Л. Біркен, К. Девіс, А. Козаченко, О. Кузнєцов, Т. Лоурі, Б. Мізюк, В. Мунтіян, Л. Омелянович, В. Сенчагов, М. Флейчук,  Л. Шемаєва, С. Шкарлет, В. Шликов.

Проблеми економіки та управління торговельним підприємством, в тому числі у сфері економічної безпеки, досліджуються у працях таких науковців, як Ю. Аванесов, В. Апопій, І. Бланк, Л. Брагін, А. Виноградський,                        Ю. Дайновський, Т. Данько, М. Дядюк, В. Загорський, Л. Лігоненко,                 А. Мазаракі, О. Мних, В. Точилін,  Н. Ушакова, Т. Футало, Ф. Хміль.

Попри вагомий доробок названих вчених, зміна умов господарювання, внутрішніх і зовнішніх факторів посилюють необхідність удосконалення системних характеристик та методичних основ оцінювання, визначення пріоритетів та ефективних механізмів забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства. Ці проблеми, їх актуальність, практична значущість й зумовили вибір теми дисертаційної роботи, її мету та завдання.

Зв’язок  роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з темою наукових досліджень кафедри економіки підприємства Львівської комерційної академії – «Стратегія управління економічним потенціалом на підприємствах торгівлі» (державний реєстраційний номер 0110U006832) – обґрунтовано пріоритети та засоби зміцнення економічної безпеки торговельного підприємства.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є вдосконалення теоретико-методичних основ, обґрунтування пріоритетів та засобів зміцнення економічної безпеки торговельного підприємства.

Досягнення зазначеної мети зумовило необхідність вирішення таких завдань:

·      уточнити концептуальні характеристики економічної безпеки торговельного підприємства;

·      типологізувати завдання, принципи та вдосконалити методичні підходи до управління економічною безпекою підприємства торгівлі;

·      уточнити критерії, методи та індикатори економічної безпеки торговельного підприємства;

·      удосконалити методичні підходи до оцінки економічної безпеки торговельного підприємства;

·      визначити передумови та фактори впливу на економічну безпеку торговельного підприємства;

·      встановити стратегічні пріоритети торгівлі;

·      обґрунтувати організаційно-економічні засоби зміцнення економічної безпеки торговельного підприємства.

Об’єктом дослідження є процес зміцнення економічної безпеки торговельного підприємства.

Предметом дослідження є теоретико-методичні засади та практичні рекомендації щодо пріоритетів і засобів забезпечення економічної безпеки торговельного підприємства.

Методи дослідження. У процесі написання роботи використовувалися загальнонаукові та спеціальні методи синтезу і системного аналізу (для уточнення сутнісних характеристик економічної безпеки торговельного підприємства, визначення принципів її забезпечення); теоретичного узагальнення (для вдосконалення методики оцінки економічної безпеки торговельного підприємства); статистичного аналізу та експертних опитувань (для оцінки рівня економічної безпеки торговельних підприємств, визначення її характеристик у сучасних умовах розвитку торгівлі); групування, логічного аналізу, стратегічного менеджменту (для обґрунтування пріоритетів, механізмів та засобів забезпечення економічної безпеки підприємства в торгівлі); системного та порівняльного аналізу (при визначенні особливостей посилення економічної безпеки різних видів торговельних підприємств).

В основу дослідження покладено результати наукових праць зарубіжних і вітчизняних вчених із проблем економічної безпеки. Інформаційною основою є нормативно-правова база України, матеріали Міністерства економіки України, Державного комітету статистики України та Управління статистики Львівської області, інтернет-ресурси організацій із вивчення проблем розвитку торгівлі та економічної безпеки, звітність торговельних підприємств, результати експертних опитувань.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в удосконаленні сутнісних характеристик та методики оцінки, обґрунтуванні стратегічних пріоритетів та засобів зміцнення економічної безпеки торговельного підприємства. Основні положення дисертації, які характеризують наукову новизну роботи, полягають у такому:

вперше:

-  визначено типи та операційні цілі стратегії зміцнення економічної безпеки торговельного підприємства, що дозволяє приймати обґрунтованіші стратегічні управлінські рішення з урахуванням стану безпеки та фінансових можливостей з її забезпечення;

удосконалено:

- категорійний апарат економічної безпеки торговельного підприємства уточненням цільового призначення функціональних складових (для оцінки стану безпеки та ефективності її забезпечення) та доповненням їх логістичною і маркетинговою, а також доведенням необхідності врахування доступу до ресурсів та ринків, здатності до відтворення і виконання місії, досягнення цілей підприємства;

- методику оцінки економічної безпеки торговельного підприємства обґрунтуванням методичного підходу, що передбачає поетапне визначення її стану (критично низького, передкритичного, низького, задовільного, прийнятного) за спеціально підібраними для кожного з них  індикаторами;

одержали подальшого розвитку:

-       методичні підходи до прогнозування економічної безпеки торговельного підприємства доповненням ресурсно-функціонального методу її оцінки характеристикою безпеки на етапах торгово-технологічного процесу, диференціацією індикаторів безпеки (на стимулятори, дестимулятори та інтервального типу), а також доведенням необхідності використання адаптованої матриці SWOT-аналізу (для врахування впливу якісних чинників) і регресійної залежності інтегрального показника безпеки від зміни показників фінансово-господарської діяльності підприємства (для кількісних факторів);

-       типологізація загроз економічній безпеці торговельного підприємства доповненням їх переліку за такими класифікаційними ознаками, як: етап життєвого циклу підприємства; напрям діяльності; група ресурсного забезпечення; відносини з постачальниками, споживачами, конкурентами, органами влади;

- механізми зміцнення економічної безпеки обґрунтуванням сукупності інституційних, організаційних, економічних, інформаційних та мотиваційних засобів та визначенням послідовності їх використання, що дозволило посилити аспект системності в управлінні економічною безпекою торговельного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні й прикладні розробки виступають основою встановлення пріоритетів та засобів зміцнення економічної безпеки підприємств торгівлі.

Обґрунтовані автором організаційно-економічні заходи та функціональні механізми зміцнення економічної безпеки підприємницької діяльності використані головним управлінням економіки та інвестицій Львівської обласної державної адміністрації при розробці Регіональної програми розвитку малого підприємництва у Львівській області на 2009-2010 рр. (довідка № 20-21/1340 від 12.05.2011 р.).

Прикладні аспекти посилення життєздатності торговельних підприємств, а також створення ефективної системи протидії зовнішнім і внутрішнім загрозам використані в діяльності торговельних підприємств-членів Львівської обласної асоціації малого і середнього підприємництва (довідка № 1/10 від 17.11.2010 р.).

Методологічні засади оцінювання та теоретико-прикладні основи системного підходу до забезпечення економічної безпеки підприємства використовуються у навчальному процесі Львівської комерційної академії при викладанні дисциплін «Економіка підприємства» і «Економічна безпека підприємства» (довідка № 235/01-1.08 від 15.03.2011 р.).

Механізми і засоби забезпечення економічної безпеки, посилення її структурно-функціональних характеристик впроваджено у процес стратегічного планування на ПП «Торговий дім «Перун» (довідка № 28/10 від 30.12.2010 р.), ТОВ «РОКСОЛЯНА-8» (довідка № 18/11 від 15.02.2011 р.), ТОВ «Захід-Сталь» (довідка № 35/2011 від 20.03.2011 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі теоретико-методичні та практичні результати дисертації отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у роботі використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження доповідалися та обговорювалися на 11 науково-практичних конференціях та семінарах, у т.ч. всеукраїнських: «Споживча кооперація України: історичний досвід, сучасний розвиток, стратегічні орієнтири» (м. Київ, 2010 р.); «Управління економічним потенціалом підприємства» (м. Харків, 2010 р.); «Актуальні проблеми і прогресивні напрями управління економічним розвитком вітчизняних підприємств» (м. Кривий Ріг, 2009 р.); «Економічна безпека України в умовах загострення світових фінансових стосунків» (м. Львів, 2009 р.); міжнародних: «Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект» (м. Донецьк, 2010 р.); «Перспективи та пріоритети розвитку економіки України та її регіонів» (м. Луцьк, 2010 р.); «Стратегія європейської інтеграції України: інструменти та можливості» (м. Львів, 2010 р.); «Економічна безпека держави і науково-технологічні аспекти її забезпечення» (м. Київ, 2010 р.), а також засіданнях круглих столів: «Пріоритети підвищення ефективності транскордонного співробітництва та зміцнення конкурентоспроможності підприємництва західних регіонів України» (м. Львів, 2010 р.); «Проблеми розвитку внутрішньої торгівлі України» (м. Львів, 2010 р.); «Вплив Євро-2012 на активізацію транскордонного співробітництва та розвиток підприємництва» (м. Львів, 2009 р.).

Публікації. Найбільш важливі теоретичні і практичні результати досліджень опубліковані в 16 наукових працях загальним обсягом 5,6 друк. арк. З них 10 статей у наукових фахових виданнях (у т.ч. 7 одноосібних) загальним обсягом 4,2 друк. арк., 6 публікацій у інших виданнях. Особисто автору належить 4,9 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертаційної роботи – 233 сторінки комп’ютерного тексту, з них на 25 сторінках подано 21 таблицю, на 13 сторінках – 16 рисунків, на 23 сторінках – список використаних джерел з 226 найменувань, на 37 сторінках – 8 додатків. Обсяг основного тексту дисертації складає 171 сторінка.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)