ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОФІРМОВОГО ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПРОДУКТІВ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ВНУТРІШНЬОФІРМОВОГО ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ХЛІБОПРОДУКТІВ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

1)    Актуальність теми. У забезпеченні продовольчої безпеки важливу роль відіграють підприємства хлібопродуктів, що здійснюють переробку зерна.

2)    Теоретичні та методологічні аспекти планування діяльності підприємств  висвітлені в наукових працях О.О. Орлова, Н.Г. Чумаченка, Г.В. Козаченко, О.Є. Кузьміна, А.І. Ільїна, О.М. Ястремської, В.І. Осипова, І.Д. Падеріна,       І.В. Смоліна, В.Я. Гуменюка, Д. Хана, А.О. Заїнчковського, Л.П. Владимирової, Б.М. Литвина, І.О. Кузнецової, А.М. Богатирьова, Г.М. Тарасюка та ін. Певні конструктивні результати щодо сутності внутрішньофірмового планування, типології його об’єктів, установлення планових показників отримані в роботах Д. Антоса, Д. Брімсона, Д.К. Шима, Д.Г. Сігела, Р. Фрезера, Дж. Хоупа,        В.Є. Хруцького, С.Ф. Голова, С.Б. Довбні, М.Г. Грещака, Г.Г. Кірейцева,              Г.О. Краюхіна,  А.Д. Шеремета та ін.

3)    Не зменшуючи вагомість доробку попередників слід зазначити, що питання формування гнучкої системи внутрішньофірмового планування діяльності підприємств хлібопродуктів, яка забезпечить взаємоузгоджений розвиток їх структурних підрозділів, не отримали достатньої уваги. Нагальна потреба подальшого розвитку методичних підходів до планування діяльності підприємств хлібопродуктів, що враховували б специфіку їхнього функціонування, обумовили актуальність та вибір теми, визначили мету та завдання дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації відповідає науковому тематичному плану Одеського державного економічного університету. Положення дисертаційної роботи використано при виконанні науково-дослідної роботи "Розвиток організаційного потенціалу менеджменту України" (2009-2010 рр., номер державної реєстрації 0107U002597) в Одеському державному економічному університеті та науково-дослідної роботи „Розробка системи планування діяльності підприємств зернопереробної галузі“ (2009 р., номер державної реєстрації 0109U002011) в Одеській національній академії харчових технологій.

4)    Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних та науково-практичних засад поточного планування діяльності підприємств хлібопродуктів шляхом розробки системи внутрішньофірмового планування як підґрунтя взаємоузгодженого функціонування структурних підрозділів підприємства.

Відповідно до мети поставлено і вирішено такі завдання:

-        узагальнити основні теоретичні положення щодо системи планування діяльності підприємств та місця в ній внутрішньофірмового планування;

-        розробити концептуальну модель формування системи  внутрішньофірмового планування;

-        систематизувати наукові доробки відносно сучасних підходів до внутрішньофірмового планування: процесно-орієнтованого, за центрами відповідальності, позабюджетного управління;

-        дослідити специфічні тенденції розвитку галузі хлібопродуктів;

-        проаналізувати стан практики планування поточної діяльності підприємств хлібопродуктів;

-        узагальнити підходи до виділення типів об’єктів внутрішньофірмового планування та установити склад останніх;

-        розробити систему директивних показників підприємств хлібопродуктів;

-        структурувати планові показники центрів відповідальності підприємств хлібопродуктів із лінійно-функціональною та дивізіональною структурою на підґрунті економічних моделей формування прибутку від основної діяльності та, враховуючи галузеву специфіку, запропонувати методику розрахунку показників трансфертної ціни та середньої тривалості повернення дебіторської заборгованості;

-        розробити рекомендації щодо формалізації процедур технології внутрішньофірмового планування діяльності підприємств хлібопродуктів через графічні моделі, інформограми, технологічні карти, а також інформаційні моделі планових розрахунків.

Об’єктом дослідження є процес поточного планування діяльності підприємств хлібопродуктів.

Предметом дослідження є теоретичні та прикладні основи формування структурної складової системи поточного планування діяльності підприємств хлібопродуктів.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертаційного дослідження складають основні положення теорії планування та концепцій внутрішньофірмового планування.

У роботі використано загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема: метод аналогії для розробки принципів внутрішньофірмового планування; логічний – для розробки концептуальної моделі формування системи внутрішньофірмового планування; метод аналізу й синтезу та метод структуризації – для конкретизації директивних показників центрам відповідальності підприємства; гіпотетико-дедуктивний метод – для виявлення факторів, що спричинили тенденцію зменшення виробництва хлібопродуктів; Герфіндаля-Гіршмана – для визначення рівня концентрації товарних ринків підприємств хлібопродуктів; формалізації – для розробки економіко-математичної моделі, що відображає кількісну залежність між додатковими витратами на інвестування коштів у дебіторську заборгованість та отриманим додатковим прибутком від збільшення обсягів продажу; статистичні методи – для аналізу тенденцій розвитку галузі хлібопродуктів.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в розвитку теоретичних та науково-практичних засад поточного планування діяльності підприємств хлібопродуктів шляхом розробки його структурної складової як засобу взаємоузгодженого функціонування структурних підрозділів.

Основні результати дисертаційної роботи, які визначають її новизну та винесені на захист, полягають у наступному:

вперше:

-        розроблено методичний підхід щодо формування структурної складової системи поточного планування діяльності підприємств хлібопродуктів, який базується на сукупності формалізованих процедур, що ідентифікуються через графічні моделі, інформограми та технологічні карти;

удосконалено:

-       концептуальну модель формування системи внутрішньофірмового планування, в основу якої, на відміну від існуючих, покладено логіку побудови її складових та узагальнені принципи планування, що дозволяє конкретизувати директивні показники структурним одиницям підприємств хлібопродуктів;

-       методичний підхід до розрахунку трансфертної ціни на підприємствах хлібопродуктів зі структурою дивізіонального типу, що враховує їх галузеві особливості, а саме: специфіку розподілу непрямих витрат між спільними продуктами;

-       методичний підхід до розрахунку директивного показника середньої тривалості повернення дебіторської заборгованості для центрів прибутку та центрів витрат першого типу, який, на відміну від існуючих, базується на економіко-математичній моделі, що дозволяє порівняти додаткові витрати щодо інвестування коштів у дебіторську заборгованість із додатковим прибутком від збільшення обсягів реалізації; 

дістало подальшого розвитку:

-         економічні моделі формування прибутку від основної діяльності підприємства з дивізіональною та лінійно-функціональною структурою, в яких порівняно із сучасними виключено проміжні прибутки, уведено показники сум покриття першого й другого рівнів та виокремлено змінну і постійну частини витрат, що дозволяє підвищити гнучкість внутрішньофірмового планування та більш точно визначити реальний внесок центрів відповідальності у формування фінансового результату підприємства;

-         інформаційні моделі планових розрахунків, які мають у підґрунті економічні моделі формування прибутку від основної діяльності підприємства та відрізняються урахуванням специфіки організаційної побудови підприємств хлібопродуктів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання у процесі внутрішньофірмового планування діяльності підприємств хлібопродуктів завдяки сформованим графічним моделям, інформограмам, технологічним картам та інформаційним моделям планових розрахунків. Перелічені складові технологічної підсистеми дозволяють формалізувати процес внутрішньофірмового планування та приймати планові рішення без додаткового узгодження з керівництвом. Також до важливих результатів, що мають практичне значення, належать: типова система директивних показників та комплекс планових документів із чітким визначенням взаємозв’язків між ними, що дозволило скоротити терміни формування останніх; алгоритм дій з установлення типів центрів відповідальності, який визначив порядок їх виокремлення на підприємствах хлібопродуктів; підходи щодо стимулювання виконання запланованих обсягів робіт центрами прибутку та центрами витрат, які ґрунтуються на оцінці питомої ваги результатів діяльності підрозділів; алгоритм надання товарного кредиту клієнтам із використанням економіко-математичної моделі розрахунку середньої тривалості повернення дебіторської заборгованості.

Обґрунтовані в дисертації висновки та рекомендації впроваджено у практичну діяльність підприємств хлібопродуктів: філія ДП „Державна продовольчо-зернова корпорація України” „Одеський зерновий термінал” (акт впровадження № 007 від 03.02.2011 р.); ДП ДАК „Хліб України” „Кіровоградський КХП №1” (акт впровадження № 28 від 17.02.2011 р.); ВАТ „Любашівський елеватор” (акт впровадження № 3/1403-Л від 14.03.2011 р.). Матеріали дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі Одеського державного економічного університету при проведенні практичних занять із дисципліни „Управління витратами“ (довідка про впровадження №01-17/74 від 04.02.2011).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки, висновки та рекомендації, що виносяться на захист, одержані автором самостійно. Із наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використано лише ті положення та ідеї, що є результатом особистих досліджень здобувача. Конкретний внесок здобувача в цих роботах зазначений в авторефераті у переліку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення та практичні результати розглянуто на 11 конференціях, серед яких найважливішими були: VI Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми планування виробництва в ринкових умовах” (м. Алушта, 2-4 жовтня 2007 р.); Міжнародна науково-практична конференція „Пріоритети національного економічного розвитку в контексті глобалізаційних викликів”  (м. Київ, 20-21 листопада 2008 р.); ІІ Міжнародна науково-практична конференція „Економіка підприємства: теорія та практика” (м. Київ,                13-14 березня 2008 р.); ІV Міжнародна науково-практична конференція „Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти” (м. Полтава, 15-16 травня 2008 р.); VIII Міжнародна науково-практична конференція „Хлібопродукти – 2008” (м. Одеса, 8-10 жовтня 2008 р.); VIІІ Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми планування виробництва в ринкових умовах”             (м. Алушта, 1-3 жовтня 2009 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження вийшли друком 29 наукових робіт (18 статей та 11 тез доповідей) загальним обсягом 7,33 д.а., із них 5,55 д.а. належать особисто автору.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації складає 248 сторінок комп’ютерного тексту, із них 173 сторінки основного тексту; в т.ч. 27 таблиць та 29 рисунків (із них 5 таблиць та 7 рисунків займають 13 окремих сторінок), 16 додатків на 56 сторінках. Список використаних джерел має 197 найменувань на 19 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)