ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ КОЛІЙНОГО ГОСПОДАРСТВА ЗАЛІЗНИЦЬ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ КОЛІЙНОГО ГОСПОДАРСТВА ЗАЛІЗНИЦЬ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Залізничний транспорт являє собою багатофункціональну структуру, що поєднує значну кількість галузевих господарств, серед яких важливе місце належить колійному, задачею діяльності якого є утримання й експлуатація колії для безпечного та безперебійного пропуску поїздів зі встановленими швидкостями руху.

Стан основних засобів колійного господарства не можна вважати повною мірою задовільним. Важливими складовими виробничого потенціалу залізничного транспорту є верхня і нижня будова колії. Коефіцієнт зносу верхньої будови колії останніми роками, наприклад, по Південно-Західній залізниці становить 0,76-0,78, а нижньої будови колії, зокрема земляного полотна, – 0,89-0,90.

На мережі залізниць України спостерігається незадовільне фінансування ремонтно-колійних робіт, що має прояв у встановленні попереджень про обмеження швидкості руху поїздів і наявності ділянок із простроченими термінами модернізації та капітального ремонту колії.

У таких умовах стає актуальною проблема відтворення основних виробничих засобів інфраструктури залізниць, зокрема – колійного господарства, на рівні, що забезпечує відповідність ринковому попиту в перевезеннях у кількісній та якісній площинах. Окрім того, важливою рисою національних залізниць як підприємств є складна система планування виробничо-господарської та фінансово-економічної діяльності, а також внутрішньогосподарських розрахунків. Окремі галузеві служби (локомотивна, вагонна та ін.) не наділені функціями в повній мірі самостійно розпоряджатися належною їм часткою амортизаційних відрахувань та прибутків.

Дослідження проблем розвитку відтворювальних процесів, а також пов’язаних з цим підходів до ефективного використання амортизації знайшли відображення в роботах значної кількості вчених і практиків. Серед них – Аксьонов І. М., Асмолова Г. Б., Бабяк Н. Д., Бакай В. Й., Бараш Ю. С., Бєлікова Н. В., Борисенко М. А., Ваніна Н. Н., Васильєв О. Л., Григорова З. В., Даніленко Е. І., Заволока С. М., Ільчук В. П., Кленин О. В., Колесникова Н. М., Кулаєв Ю. Ф., Макаренко М. В., Міщенко М. І., Міщенко С. П., Осипа Н. В., Пасічник В. І., Підлісний П. І., Покотілов А. А., Рибкін В. В., Рошило В. І., Сівашенко Т. В., Сич Є. М., Швець Н. В., Цвєтов Ю. М. та багато інших.

Невирішеною задачею організаційно-економічного механізму відтворення основних засобів виробництва є врахування галузевих особливостей колійного господарства, у тому числі – специфіки оновлення верхньої будови колії, характеру протікання фінансово-економічних процесів за державної форми власності та природно-монопольного становища залізничної інфраструктури, а також ефективне використання відтворювальної функції амортизації для стійкого функціонування залізниць в умовах суттєвої її частки у витратах та джерелах фінансування капітальних інвестицій.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри «Економіка підприємств транспору» Державного економіко-технологічного університету транспорту (ДЕТУТ) за темами:

– «Дослідження та розробка номенклатури витрат по основній діяльності підприємств залізничного транспорту України» (державний реєстраційний номер 0107U000804); автором проведено групування витрат на утримання інфраструктури в частині колійного господарства;

– «Дослідження та розробка форм бюджетів та механізму бюджетно-кошторисного принципу фінансування філій (залізниць) та структурних підрозділів ДАК «Українські залізниці» (державний реєстраційний номер 0108U002058); автором визначено особливості фінансового планування в структурних підрозділах інфаструктурних господарств залізничного транспорту;

– «Дослідження та розробка форм галузевої звітності про доходи та витрати за видами економічної діяльності підприємств залізничного транспорту України та методичні рекомендації щодо її складання» (державний реєстраційний номер 0108U002059); автором обґрунтовано порядок відображення фінансово-економічної інформації про діяльність галузевого господарства колії;

– «Основні напрямки реструктуризації та розвитку залізничного транспорту України в умовах ринкової економіки» (державний реєстраційний номер 0102U003293); автором встановлено організаційно-економічні чинники відтворення основних засобів колійного господарства.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є поглиблення теоретичних основ і розробка практичних рекомендацій щодо підвищення організаційно-економічної ефективності відтворення основних засобів колійного господарства залізниць.

Для досягнення зазначеної мети були поставлені та вирішувалися наступні завдання:

 провести аналіз еволюції наукової думки з проблем відтворення основних засобів виробництва;

– визначити показники стану та руху основних засобів колійного господарства;

– обґрунтувати особливості життєвого циклу об’єктів верхньої будови колії як умовних модулів виробничого потенціалу залізничного транспорту;

– виявити напрями деталізації економічної інформації про рух основного й оборотного капіталу на рівні структурних підрозділів залізниць;

– дослідити способи нарахування та використання накопичених амортизаційних коштів;

– синхронізувати техніко-технологічні та організаційно-економічні процеси відтворення верхньої будови колії залізниць;

– встановити вплив відтворювального процесу розвитку економічної системи підприємства на стан виробничого потенціалу;

– сформувати підходи до приведення відтворювальної системи до стану, який забезпечує просте й розширене відтворення в межах економічно обґрунтованих потреб.

Об’єктом дослідження є виробничо-економічна діяльність структурних підрозділів колійного господарства залізниць.

Предметом дослідження обрано організаційно-економічні відносини, методичні підходи й інструменти відтворення основних засобів колійного господарства в умовах функціонування інфраструктури залізничного транспорту як природної монополії.

Методи дослідження. При розробці теоретико-методичних положень та організаційно-економічних основ відтворення основних засобів було використано загальнонаукові методи: діалектичний, системний, абстрактно-логічний, історико-еволюційний – при вивченні досвіду та здійсненні теоретичних узагальнень, систематизації основ оновлення основних засобів виробництва; аналізу й синтезу, розрахунково-конструктивний, економіко-статистичний, порівняння – для аналізу діючої системи управління відтворювальними процесами в колійному господарстві залізниць; аналогії і моделювання – при формуванні механізму контролінгу основного капіталу та інші.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в поглибленні теоретико-практичних положень відтворення основного капіталу в колійному господарстві залізниць з метою прогресивного розвитку економічного потенціалу на основі підвищення ефективності використання та оновлення основних засобів транспортного виробництва.

Вперше:

 обґрунтовано особливості життєвого циклу верхньої будови колії як об’єкта основних засобів, що ґрунтуються на понятті «модуль виробничого потенціалу», яке дає можливість виявити та розширити сутність і специфіку протікання відтворювальних процесів на залізничному транспорті;

– запропоновано систему «LRE-менеджменту відтворення основних засобів колійного господарства» в управлінні накопиченими амортизаційними відрахуваннями, що дозволяє забезпечити прогресивний розвиток економічного потенціалу залізниць країни.

Удосконалено:

– підходи до інтеграції техніко-технологічних та фінансово-економічних факторів діяльності структурних підрозділів залізниць з утримання та експлуатації колійних споруд за рахунок деталізації основних елементів відтворювальних процесів, а також уникнення декапіталізації основних засобів транспортного виробництва;

– науково-методичні основи визначення амортизації верхньої будови залізничної колії за рахунок застосування комбінованого методу, в якому поєднуються як прямолінійний, так і виробничий способи розрахунку амортизаційних відрахувань шляхом проведення синхронізації техніко-економічних процесів відтворення основних засобів.

Набули подальшого розвитку:

– характеристика типів відтворювального розвитку виробничого потенціалу підприємства з точки зору оновлення засобів праці в межах нормального відтворення й показники управління процесами та підходи до застосування механізму контролінгу в площині відтворення основного капіталу;

– організаційно-економічні методи й інструменти рефінансування та рекапіталізації фінансово-економічних систем відтворення основного капіталу в застосуванні до розвитку економічного потенціалу залізничного транспорту.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці та впровадженні в господарську діяльність залізничного транспорту «Концепції контролінгу основного капіталу колійного господарства Південно-Західної залізниці» (затверджена 20 квітня 2011 р.).

Основні теоретичні положення та висновки дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі ДЕТУТ при викладанні дисциплін – «Економіка залізничного транспорту», «Економіко-фінансова діяльність підприємства», «Економіка підприємства», «Фінанси транспорту» (Довідка про впровадження результатів дисертаційної роботи від 26 квітня 2011 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторські положення, розробки, висновки та рекомендації з підвищення економічної ефективності відтворювальних процесів у колійному господарстві залізниць. Особистий внесок у працях, опублікованих у співавторстві, наведено окремо за списком публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідалися й обговорювалися на науково-практичних конференціях, зокрема: Міжнародній науковій конференції «Проблемы экономики и управления на железнодорожном транспорте» (Дніпропетровськ, 2010); Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні тенденції розвитку світової економіки» (Харків, 2010); Всеукраїнській науково-практичної Інтернет-конференції «Ринкова трансформація економіки: стан, проблеми, перспективи» (Харків, 2010); Міжнародній науково-практичній конференції «Економіка і управління в умовах глобалізації» (Донецьк, 2010), а також Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем в умовах реформування залізничного транспорту: управління, економіка і технології» (Київ, 2011).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковані в 16 наукових працях, у тому числі: 8 статей у наукових фахових виданнях ВАК України, 8 публікацій у матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій – 6,32 друк. арк.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків і списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 261 сторінку комп’ютерного тексту, в тому числі основний текст включає 195 сторінок. Робота містить 13 таблиць і
48 рисунків, з них 5 таблиць та 6 рисунків на окремих сторінках, а також
7 додатків; список використаних джерел складає 183 найменування на
23 сторінках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)