Фінансове забезпечення міжнародних торгових операцій




  • скачать файл:
Название:
Фінансове забезпечення міжнародних торгових операцій
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Актуальність теми. Прискорена інтеграція країн, що розвиваються, до системи глобальної торгівлі свідчить про перетворення більшості цих країн на активних учасників глобального торговельного циклу, а також віддзеркалює необхідність запровадження все більш складних механізмів міжнародних розрахунків в умовах зростання ризиків зовнішньоекономічної діяльності. Так, за період 1992 - 2009 рр. питома вага експорту у валовому світовому продукті зросла з 20% до 27% (в 2008 р. – 32%), а частка країн, що розвиваються, у світовому експорті збільшилася протягом зазначеного періоду з 20% до 37%. До цієї групи країн належить й Україна, яка останнє десятиліття активно інтегрувалася до системи світової торгівлі. Ця позитивна динаміка була перервана глобальною фінансовою кризою, внаслідок негативного впливу якої обсяги міжнародної торгівлі скоротилися у 2009 р. до 12%, в т.ч. обсяги вітчизняного експорту товарів та послуг втратили до 40%.

В докризовий період Україна за індексом концентрації експорту посідала 34 місце серед 189 країн, а індекс відкритості її економіки становив близько 104%. Подальше посилення позицій України на міжнародних ринках можливе лише за умов ефективного фінансового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. Це питання особливо актуалізується в умовах фінансової нестабільності, коли економічні суб’єкти втратили доступ до традиційних джерел залучення фінансових ресурсів. У зв’язку з цим необхідно проаналізувати причини проблем, які виникли у фінансовому забезпеченні вітчизняних експортерів в 2008 – 2009 рр., а також показати напрями поєднання зусиль як вітчизняних, так і міжнародних фінансово-кредитних установ для отримання синергетичного ефекту в сфері відновлення фінансування. Це дозволить Україні вийти на новий щабель економічної та фінансової інтеграції до світового ринку, оскільки обсяги валютних кредитів, зовнішнього фінансування та відсоткових ставок суттєво впливають на експортні можливості вітчизняних підприємств.

Дослідження питань фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій мають тенденцію до постійного поглиблення, що спричинено як ускладненням умов здійснення зовнішньоекономічної діяльності через внутрішні зміни в економіках країн, посиленням інтеграційних процесів, а також використанням нових фінансових інструментів для здійснення міжнародних торгових операцій з метою запобігання та усунення можливих ризиків.

Теоретичні та практичні проблеми фінансування міжнародних торгових операцій досліджувалися в роботах провідних науковців. Серед зарубіжних вчених варто виокремити роботи Г. Варфілда, Г. Венедікіана, Б. Гаданєжча,  А. Дірдорфа,  Р. Іслама,  П. Жюайра,  Г. Заніні,  А. Мугаша,  Васильєва Г.І.,  Казанцева С.К., Д. Карро, Капусткіна В.І., Красавіної Л.М., Ломакіна В.К., Мовсесяна А.Г., Огнівцева С.Б., Островського Л.Є., Дж. Сакса, Сутиріна С.Ф., А. Тейлора, А. Файта, Харламової В.М., С. Хеберле та інших.

Вагомий внесок у дослідження проблем фінансування міжнародних торгових операцій  здійснили  вітчизняні  вчені  Багрова В.І.,  Базилевич В.Д.,  Белінська Я.В.,

Боринець С.Я., Вожжов А.П., Гаталяк З.П., Дзюблюк О.В., Івасів І.Б., Кузнєцова Л.В., Луцишин З.О., Лютий І.О., Міщенко В.І., Михайлів З.В., Мороз А.М., Науменкова С.В., Новицький В.Є., Редіна Н.І., Рогач О.І., Руденко Л.В., Слав’юк Р.А., Смовженко Т.С., Софіщенко І.Я., Сохацька О.М., Старостіна А.О., Філіпенко А.С., Циганкова Т.М., Циганов С.А., Чухно А.А., Шульга Н.П. та інші.

Віддаючи належне науковим напрацюванням вітчизняних і зарубіжних вчених з даної проблематики, слід зауважити, що існує потреба в подальшому дослідженні теоретичних та практичних питань фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій в контексті посилення глобальної фінансової нестабільності, запровадження нових інструментів управління ризиками в процесі здійснення міжнародних розрахунків, особливостей фінансування зовнішньоекономічної діяльності як міжнародними фінансово-кредитними установами, так і вітчизняними фінансовими установами в умовах фінансових криз. Необхідність розв’язання даних питань визначила актуальність обраної теми дисертаційної роботи та її спрямування.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка “Розвиток внутрішнього ринку України в умовах глобалізації: закономірності та протиріччя” (номер державної реєстрації 0106U006542), підрозділ “Теоретичні основи функціонування фінансових ринків та тенденції глобалізації” (шифр № 6 БФ040-01), в межах якого автором розкрито сутність та особливості механізмів фінансування міжнародних торгових операцій в умовах глобалізації та визначено вплив глобальної фінансової кризи на ефективність міжнародних розрахунків.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних пропозицій та розробка практичних рекомендацій щодо фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій в умовах посилення глобальної фінансової нестабільності, що суттєво впливає на експортні можливості українських підприємств, які звужуються значною мірою через брак фінансових ресурсів, у зв’язку з чим важливо розкрити напрямки відновлення фінансування для посилення інтеграційних можливостей України.

Відповідно до мети визначено такі завдання дисертаційної роботи:

-       узагальнити теоретичні підходи до системи фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій;

-       виявити особливості банківського кредитування зовнішньоекономічної діяльності на міжнародному та національному рівнях;

-       обґрунтувати важливість використання синдикованих кредитів для фінансування зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання з метою посилення позицій вітчизняних експортерів на міжнародних ринках;

-       з’ясувати особливості використання гарантійних механізмів як важливої складової банківського кредитування зовнішньоекономічної діяльності;

-       розробити практичні рекомендації щодо вдосконалення банківського кредитування зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання в Україні в умовах  негативного прояву наслідків глобальної фінансової кризи;

-       оцінити кількісний вимір взаємозв’язків між обсягами вітчизняного  експорту та  окремими факторами,  зокрема  ВВП,  процентними  ставками,  курсами   валют,

обсягами фінансування та цінами на нафту;

-       розробити пропозиції щодо вдосконалення механізму фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій.

Об'єктом дисертаційного дослідження є процеси реалізації міжнародних торгових операцій в умовах фінансової нестабільності.

Предметом дослідження є теоретичні засади та практичні аспекти використання сучасних інструментів фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження базується на системному методі пізнання, згідно з яким всі процеси і явища аналізуються у взаємозалежності, взаємозв'язку та розвитку. Для цього поєднуються загальнонаукові та спеціальні методи, взаємодія абстрактного і конкретного, аналізу і синтезу, індукції і дедукції, статистичні порівняння, що дозволило розкрити особливості фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій. Теоретико-методологічну основу дисертації становить синтез новітніх поглядів на місце та роль фінансового забезпечення у розвитку міжнародної торгівлі. В дисертації використані метод порівняльного та економіко-статистичного аналізу – для оцінки сучасного стану та динаміки розвитку міжнародної торгівлі, факторингу та синдикованого кредитування; метод групувань, методи аналізу та синтезу – при визначенні основних етапів розвитку синдикованого кредитування у світовій та вітчизняній практиці та виділення особливостей застосування гарантійних механізмів у міжнародній практиці; метод регресійного аналізу - при побудові моделі взаємозв’язку обсягів міжнародних торгових операцій та банківського кредитування в контексті світових та вітчизняних тенденцій. Застосовувалися прийоми групування та графічного зображення даних для унаочнення отриманих результатів.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти Верховної Ради України, нормативно-правові акти Кабінету Міністрів України, НБУ, офіційні дані міжнародних фінансово-кредитних організацій, зокрема МВФ, Групи Світового банку, ЄБРР, Банку міжнародних розрахунків, Державного комітету статистики України, матеріали міжнародних асоціацій небанківських фінансових установ, звітні дані провідних вітчизняних та іноземних банків, а також енциклопедичні видання, монографічні дослідження та публікації зарубіжних і вітчизняних науковців.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі проведено комплексне дослідження механізму фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій та отримано нові науково обґрунтовані результати, які в сукупності вирішують важливе науково-прикладне завдання, пов’язане з розробкою теоретичних та прикладних питань фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій та вдосконалення його механізмів в умовах посилення глобальної фінансової нестабільності.

Найбільш вагомі теоретичні та практичні результати, що характеризуються науковою новизною, отримані особисто і виносяться на захист, полягають у наступному:

 

 вперше:

-                                  обґрунтовано    необхідність    створення     нової     інституційної    структури

фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій на основі виокремлення взаємозв’язків інститутів, що здійснюють розробку та контроль за дотриманням міжнародних норм і правил при здійсненні міжнародних торгових операцій; фінансово-кредитних установ, які здійснюють фінансування міжнародної торгівлі; допоміжних інститутів, що здійснюють страхування та гарантування; асоціацій, які сприяють координації діяльності банківських і небанківських фінансово-кредитних установ у сфері міжнародної торгівлі;

-                                  запропоновано механізм структурування ринку синдикованого кредитування за його головними учасниками та способом оригінування синдикованого кредитування на первинний та вторинний з метою визначення альтернативних шляхів залучення коштів банками для активізації фінансування міжнародних торгових операцій. 

удосконалено:

-                                  систему фінансування міжнародної торгівлі за суб’єктним складом кредиторів, яка охоплює банківські та небанківські фінансові установи, експортні агентства, експортерів та імпортерів, що дозволяє вирішити протиріччя з приводу систематизації механізмів фінансування міжнародної торгівлі та виокремити їх специфічні риси;

-                                  визначення міжнародного факторингу як комплексного фінансового продукту, який має об’єднувати, принаймні, дві з чотирьох основних операцій: фінансування оборотного капіталу, захист від кредитного ризику, інкасування дебіторської заборгованості та ведення бухгалтерського обліку; надаватися на двохфакторній основі шляхом розподілу обов’язків між двома факторами: експорт-фактором та імпорт-фактором, що дозволяє забезпечити захист від кредитних ризиків та інкасувати дебіторську заборгованість;

дістали подальшого розвитку:

-                                  розкриття на основі аналізу статистичних даних сучасних тенденцій, які впливають на обсяги міжнародної торгівлі, що дозволяє розкрити перспективні можливості України, як країни, що володіє значними природними ресурсами, в розвитку міжнародних торгових операцій;

-                                  розширення переліку важелів активізації фінансування міжнародних торгових операцій на основі запровадження сек’юритизації кредитів, наданих експортерам, із залученням ЄБРР як спеціальної юридичної особи чи інвестора. До таких важелів зараховуємо сек’юритизацію синдикованих кредитів, отриманих вітчизняними експортерами в докризовий період, та сек’юритизацію майбутніх надходжень вітчизняних експортерів.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження визначається обґрунтованими теоретичними пропозиціями та практичними рекомендаціями щодо вдосконалення системи фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій в умовах фінансової нестабільності та посилення ризикованості зовнішньоекономічної діяльності.

Висновки та пропозиції щодо впливу фінансової кризи на фінансування міжнародної торгівлі та рекомендації з подолання її наслідків для фінансування ЗЕД вітчизняних підприємств використані Центром наукових досліджень  Національного

банку України (довідка № 53-108/557 від 29.11.2010 р.). Узагальнені положення щодо особливостей реалізації синдикованого кредитування в Україні використані Представництвом “ГарантіБанк Інтернешнл Н.В.” в Україні в процесі практичної роботи (довідка № 02/2010 від 22.12.2010 р.). Пропозиції та рекомендації автора щодо моделювання взаємозв’язку обсягів міжнародних торгових операцій та банківського кредитування використані у практичній діяльності ЗАТ “Крафт Фудз Україна” (довідка № 2991 від 31.01.2011 р.).

Окремі положення та висновки дисертаційної роботи використовуються у навчальному процесі на економічному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка при викладанні дисциплін “Міжнародні кредитно-розрахункові операції”, “Ринок фінансових послуг”. Зокрема, використовуються теоретичні та методичні положення щодо інституційної структури та механізмів фінансування міжнародної торгівлі; організації структури зовнішніх джерел фінансування міжнародних торгових операцій; особливостей фінансування міжнародної торгівлі в умовах фінансової кризи (довідка № 013/388 від 23.12.2010 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові положення та результати виконаної дисертаційної роботи отримані автором самостійно. Усі публікації є одноосібними та відображають основні положення виконаного дослідження.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження доповідалися на 9 міжнародних та вітчизняних науково-практичних конференціях, а саме: V Всеукраїнській науково-практичній конференції “Світові тенденції та перспективи розвитку фінансової системи України” (20-22 жовтня 2008 р., м. Київ), IV Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих вчених “Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи” (23 - 24 жовтня 2008 р., м. Львів), VIII Міжнародній науково-практичній конференції “Стан і проблеми оподаткування в умовах ринкової економіки” (21 - 22 листопада 2008 р., м. Донецьк), VII Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна” (23 - 26 березня 2009 р., м. Київ), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Трансформації світової економіки в умовах кризового розвитку” (24 – 25 вересня 2009 р., м. Алушта), IV Міжнародній науково-практичній конференції “Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків” (14 – 16 жовтня 2009 р., м. Черкаси), VI Міжнародній науково-практичній конференції “Суперечності та перспективи розвитку фінансової системи України в умовах світової економічної кризи” (22 - 23 жовтня 2009 р., м. Київ), V Міжнародній науково-практичній конференції “Суперечності та перспективи розвитку страхового ринку в умовах глобальної економічної кризи” (24 грудня 2009 р., м. Київ), VIІІ Міжнародній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна: Економіка” (22 – 26 березня 2010 р., м. Київ).

Публікації.  Основні  результати     дисертаційної  роботи  опубліковано  у  16

наукових працях, у тому числі в 9 одноосібних наукових статтях у фахових виданнях обсягом 4 друк. арк. Загальний обсяг опублікованого матеріалу, що належить автору, складає 4,9 друк. арк.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 179 найменувань та 9 додатків. Робота викладена на 185 сторінках друкованого тексту, містить 18 таблиць та 27 рисунків.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)