Педагогічні умови організації самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів




  • скачать файл:
Название:
Педагогічні умови організації самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність і доцільність обраної проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання, методологічні та теоретичні основи дослідження, розкрито його наукову новизну, теоретичне й практичне значення, подано відомості про експериментальну базу, апробацію та впровадження отриманих результатів в освітню практику.

У першому розділі – "Теоретичні основи організації самостійної роботи студентів" – здійснено категоріальний аналіз базових понять, визначено сучасні наукові підходи до  організації самостійної роботи студентів,  її сутність, структуру, функції, види та форми, розглянуто особливості самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів.

У результаті аналізу психолого-педагогічної літератури з’ясовано, що існує декілька підходів щодо розкриття сутності поняття "самостійна робота". Самостійну роботу розглядають як: форму навчання (Н.Г. Дайрі, Б.П. Єсипов, А.П. Молібог, С.Г. Заскалєта та ін.); метод навчання (Ю.К. Бабанський, В.Б. Бондаревський, А.Г. Ковальов, Н.В. Кузьміна, М.В. Метельський, І.Е. Унт та ін.); прийом навчання (Є.К. Борткевич, П.Я. Гальперін, Г.П. Герасимова, А.В. Усова та ін.); засіб організації пізнавальної діяльності (Є.Л. Бєлкіна, Н.І. Дідусь, О.М. Леонтьєв, П.І. Підкасистий, Я.Я. Юрченко та ін.); засіб формування пізнавальної самостійності (А.М. Алексюк, Н.Я. Галант та ін.), вид навчальної діяльності (В.А. Козаков, Г.М. Романова, А.Я. Цюприк, І.М. Шимко та ін.), спосіб самоосвіти (В.К. Буряк, Н.Г. Сидорчук та ін.).

На основі аналізу та узагальнення різних поглядів науковців на базові поняття дослідження представлено визначення кожного. Самостійна робота з математики майбутніх учителів початкових класів – це форма організації навчального процесу й, водночас, вид навчальної діяльності студентів, що передбачає  самостійне засвоєння знань і  формування вмінь і навичок, визначених навчальною програмою з математики, розвиток математичних здібностей, відповідного мислення та інтуїції, виховання математичної культури, зумовлених специфікою професійної підготовки,  та формування пізнавальної  активності  й самостійності. Самостійність розглядається як здатність планувати, регулювати та систематизувати свою діяльність без безпосереднього постійного керівництва з боку керівника. Організація самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів у межах дослідження тлумачиться як особливий вид діяльності, спрямований на створення впорядкованості та взаємодії структурних компонентів самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів з метою засвоєння знань, умінь, навичок і формування самостійності як риси особистості. Педагогічні умови організації самостійної роботи визначаються як  фактори, які сприяють ефективній організації самостійної роботи студентів.

Категоріальний аналіз базових понять слугував основою для розгляду  організації самостійної роботи студентів як теоретичної проблеми. Зокрема, з’ясовано, що самостійна робота студентів є багатоаспектним об’єктом психолого-педагогічних досліджень. На основі аналізу наукових джерел виокремлено найбільш поширені підходи до організації самостійної роботи студентів: системний, діяльнісний,  особистісно орієнтований, компетентнісний і технологічний, які стали підґрунтям для розгляду сутності та структури самостійної роботи з математики як форми організації навчального процесу та виду навчальної діяльності студентів.

Обґрунтовано думку, що структуру самостійної роботи з математики як форми організації навчального процесу становлять такі складові:  мета, зміст, методи, форми, засоби.

Адаптовано до навчальної дисципліни "математика" визначені В. А. Козаковим структурні компоненти самостійної роботи як виду навчальної діяльності студентів: а) суб’єкт діяльності – студент; б) процес діяльності – самостійна робота з математики; в) предмет діяльності – математика як навчальний предмет; г) умови діяльності  –  зовнішні: ефективна організація самостійної роботи студентів із математики на рівні деканату, кафедри, викладача (забезпечення робочого місця, планування, проведення, контроль), методичне та комп’ютерне забезпечення самостійної роботи студентів тощо; внутрішні: рівень готовності студента до самостійної роботи з математики, індивідуально-психологічні властивості студента (математичні здібності, інтуїція, культура, мислення, пам’ять), пізнавальна активність, рівень знань із математики, мотивація, інтерес тощо; д) продукт діяльності – знання, вміння та навички як результат виконання самостійної роботи з математики та набуття самостійності як риси особистості.

Залежно від місця й часу проведення самостійної роботи студентів із математики, характеру керування нею з боку викладача та способу контролю за її результатами виділено наступні її види: самостійна робота під час основних аудиторних занять (лекцій та практичних);  самостійна робота під контролем викладача у формі планових консультацій, колоквіумів, заліків та іспитів; позааудиторна самостійна робота у ході виконання студентом домашніх завдань навчального і творчого характеру.

Зазначено, що вибір форми самостійної  роботи з математики залежить від мети, змісту, наявних засобів її організації, готовності студентів до зазначеного виду діяльності.

З’ясовано, що особливості самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів зумовлені: 1) місцем дисципліни "математика" у навчальному процесі; 2) цілями математичної підготовки; 3) завданнями курсу; 4) його змістом; 5) здатністю до математичної діяльності студентів нематематичного профілю, 6) значним скороченням відведених аудиторних годин  при незмінній  програмі з цього предмету;  7) недостатнім забезпеченням засобами вивчення математики.

Проаналізовано  зазначені аспекти та їх вплив на організацію самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів.

Розглянуто самостійну роботу з математики як засіб формування математичної культури і подано визначення:  математична культура майбутнього  вчителя початкових класів – це складна інтегральна система його особистісних і професійних якостей, що характеризує ступінь розвитку особистості та відображає синтез математичних знань, умінь і навичок, інтелектуальних здібностей, сукупності емоційно-ціннісних орієнтації, мотивів і професійної досконалості та їх прояв у професійній діяльності.

У другому розділі – "Моделювання організації самостійної роботи з математики майбутніх   учителів початкових класів" – розроблено  модель організації самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових класів та охарактеризовано її елементи (рис.1).

З’ясовано, що модель організації самостійної роботи з математики майбутніх учителів початкових являє собою систему взаємопов’язаних елементів педагогічного процесу, які забезпечують формування в студентів педагогічних факультетів знань, умінь і навичок, необхідних для ефективної самостійної роботи з математики, і самостійності як риси особистості майбутнього фахівця.

Модель організації  самостійної  роботи  з  математики  містить  такі  елементи: 1) соціальне замовлення – перехід до системи гнучкої неперервної освіти; 2) мета – формування математичної компетентності та самостійності як риси особистості; 3) наукові підходи до організації самостійної роботи з математики – системний, діяльнісний, особистісно орієнтований, технологічний, компетентнісний; 4) принципи організації самостійної роботи – загально-дидактичні та модульного навчання; 5) компоненти організації – мотиваційно-цільовий, змістово-когнітивний, практично-діяльнісний, контрольно-оцінний; 6) функції самостійної роботи з математики – пізнавальна, самоосвітня, прогностична, коригувальна, виховна, діагностична, контролювальна, розвивальна, методична; 7) зміст, види, форми, методи самостійної роботи; 8) педагогічні умови організації самостійної роботи з математики; 9) етапи організації самостійної роботи: підготовчий, реалізаційний, творчий; 10) рівні організації: високий, середній, низький; 11) критерії оцінки рівня організації: мотиваційний, когнітивний, діяльнісний, результативний; 12) результати  організації самостійної роботи – сформованість математичної компетентності та самостійності як риси особистості.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)