УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ




  • скачать файл:
Название:
УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність наукового дослідження, визначено його мету, обєкт та предмет. Розкрито загальну методику дослідження  і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі «Теоретичні основи управління розвитком підприємств роздрібної торгівлі» узагальнено наукові погляди на зміст розвитку підприємства та досліджено його видові прояви, розглянуто особливості моделей життєвого циклу підприємства та визначено критерії його переходу на висхідні стадії розвитку, побудовано концептуальну модель управління розвитком підприємства роздрібної торгівлі.

Ключовим концептом управління розвитком підприємства визначено поняття «розвиток», критичний аналіз існуючих підходів до дефініції якого дозволив об’єднати їх різноманіття у три групи: визначення, що пов’язуються з прогресом системи; бачення розвитку у якісних і кількісних змінах; розгляд через призму мінливості зовнішнього оточення. Вивчення змістовних аспектів понять, близьких до розвитку, показало, що частіше всього поняття «розвиток» ототожнюють з поняттям «зростання». У процесі їх термінологічного аналізу доведено, що розвиток неможливий без зростання, але останнє характеризує лише кількісні зміни об’єкта (системи, явища), а розвиток передбачає ще й якісні.

На основі узагальнення сучасних наукових поглядів запропоновано визначати розвиток як процес керованих змін у функціонуванні підприємства, що призводять до утворення нової якісної структури, можуть носити як конструктивний, так і деструктивний характер, бути виражені у різних формах і досягнуті різними методами, але мають за мету досягнення його цілей. Вивчення особливостей діяльності підприємств роздрібної торгівлі дозволило визначити, що на понятійному рівні їх розвиток потребує уточнення цілей здійснення змін, пріоритетною серед яких запропоновано вважати збільшення споживчої цінності послуг підприємства роздрібної торгівлі.

Підвищений інтерес до процесу змін широкого кола вітчизняних і зарубіжних науковців зумовив виділення та розгляд значної кількості видових проявів розвитку підприємства. З метою вивчення розвитку як об’єкта управління удосконалено існуючу класифікацію його видів, в яку введено ознаки спрямованості, ступеня новизни, впровадження, стійкості змін, залежності від зовнішнього середовища.

Схильність до певного виду розвитку суттєво залежить від стадії життєвого циклу, на якій знаходиться підприємство. З метою вивчення особливостей кожної стадії досліджено існуючі теорії життєвого циклу та виділено основні характеристики знаходження підприємства на стадіях становлення, накопичення, зрілості, оновлення та занепаду, а також  критерії переходу з однієї стадії до іншої, які дозволяють ідентифікувати факт розвитку підприємства. Цінність визначених положень і критеріїв полягає не тільки в тому, що вони дозволяють побудувати теоретичну конструкцію розвитку підприємства, але й в тому, що, розуміючи завдання та критерії переходу на будь-яку висхідну стадію розвитку, можна


 забезпечити цілеспрямований вплив на процес розвитку підприємства, тобто управління ним.

З метою формування ці­лісної систе­ми поглядів на розуміння та вирішення проблеми управління розвитком підприємства роздрібної торгівлі розроблено концептуальну модель такого управління (рис. 1), що формує цілісне бачення взаємозв’язку його змісту, мети, принципів і методів у процесі визначення довгострокових орієнтирів діяльності підприємства.  Відповідно до системного підходу, об’єктами управління розвитком підприємства роздрібної торгівлі визначено його властивості та характеристики (майнові, фінансові, ринкові тощо) та процеси їх змін. Здійснення суб’єктами управ­ління керуючих впливів на виділені об’єкти визначило зміст управ­ління розвитком, яке спрямоване на виявлення джерел розвитку та їх реалізацію за допомогою здійснення функцій управління.

Для формування наукового підґрунтя прийняття управлінських рішень щодо напрямів розвитку підприємства роздрібної торгівлі і характеру впливу на його рівень розроблено класифікацію підходів, що відображає ключові характеристики автономного, партисипативного, холістичного, аспектного, концептуального, ситуаційного, випереджального, процесного, результатного та інших підходів до управління розвитком.

У другому розділі «Оцінка розвитку як передумова прийняття управлінських рішень щодо необхідності здійснення змін на підприємстві роздрібної торгівлі» обґрунтовано систему критеріїв оцінки розвитку підприємства; запропоновано науково-методичні підходи до оцінки рівня, характеру, готовності до розвитку підприємства роздрібної торгівлі; досліджено тенденції та особливості розвитку підприємств роздрібної торгівлі України.

Усвідомлення необхідності розвитку підприємства висуває на перше місце низку проблем, вирішення яких залежить від якості оцінювання його поточного стану: який горизонт розвитку вже досягнуто підприємством, який характер змін йому притаманний, чи існує на підприємстві організаційна схильність до розвитку тощо. Відповіді на ці питання становлять проблемне коло теорії та методології оцінки розвитку, з метою удосконалення якої розроблено цілісну систему критеріїв оцінки розвитку підприєм­ств роздрібної торгівлі, яка відрізняється комплексністю підходу до опису об’єкта оцінки та поєднує рівень, характер розвитку та готовність підприємства до розвитку.

Вивчення та критичне осмислення наукових публікацій, присвячених оцінці розвитку підприємства, висвітлило можливість застосування різноманітних методів: коефіцієнтного (у тому числі індексного), інтегрального, експертного та вартісного, які в авторських інтерпретаціях можуть частково поєднуватись. Доведено, що більшість авторів, пропонуючи той чи інший метод оцінки розвитку, мають на увазі визначення його рівня, але водночас не зупиняються на розумінні змісту такого рівня. Ураховуючи, що підприємство в процесі розвитку проходить шлях від зародження ідеї бізнесу до його зрілості, доведено, що межею його розвитку на конкретний момент часу має виступати певна стадія життєвого циклу. Відповідно під рівнем розвитку підприємства запропоновано розуміти досягнутий ним горизонт розвитку на кривій його життєвого циклу.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)