ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ ПІДПРИЄМСТВ АПК




  • скачать файл:
Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ ПІДПРИЄМСТВ АПК
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, визначено проблемні питання, що потребують подальшого дослідження і розробки, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, висвітлено наукову новизну, практичне значення одержаних результатів та їх апробацію.

У першому розділі – «Теоретичні аспекти відтворення основних фондів та його фінансового забезпечення» визначено економічну сутність та класифікацію основних фондів підприємств АПК як засобів виробництва, які відіграють важливу роль у забезпеченні аграрної сфери виробничими ресурсами; розглянуто основні положення щодо особливостей формування джерел фінансового забезпечення відтворення основних фондів підприємств аграрної сфери.

Теоретичне узагальнення різноманітних підходів щодо визначення сутності тлумачень «основні фонди», «основні засоби», «основний капітал»  дало можливість сформулювати власне бачення цих понять. У дисертації зазначено, що основні засоби мають речовий характер, з одного боку, забезпечує зокрема виробників сільськогосподарської продукції і економічну систему суспільства, в цілому, – засобами виробництва, в залежності від використання яких створюється суспільний капітал, і в процесі використання зношуються. З іншого боку – «основні фонди» характеризують наявність основних засобів в підприємствах АПК у вартісному вираженні, а «основний капітал» має тільки вартісний або грошовий характер, якому притаманні специфічні особливості  накопичення, що суттєво відрізняють їх  від  уречевлених понять. За своєю структурою основні фонди в аграрному секторі економіки представлені переважно технічними засобами та нерухомістю.

В роботі також уточнено класифікацію понятійного апарату засобів виробництва та місце в ній основних фондів, класифікація виробничих ресурсів в економічному процесі відтворення та економічного зростання виробництва сільськогосподарської галузі. Здійснено порівняльну характеристику груп основних засобів. Виявлено принципи формування амортизаційного фонду відтворення основних фондів та  класифікації основних засобів за групами бухгалтерського обліку, податковим законодавством і за ознаками: функціонального призначення; галузі народного господарства; терміну їх використання, належності; натурально-матеріальному складу. Відзначено критерії віднесення факторів виробництва (засобів праці) до об’єктів основних засобів. Виявлено, що класифікації основних засобів розглянуті в роботі мають місце і практично використовуються для їх оцінки на підприємствах АПК. 

У дисертаційній роботі уточнено сутність, етапи відтворення, види зносу основних виробничих фондів і методи його визначення, формування амортизаційного фонду відтворення основних фондів. Визначено сутність амортизаційного фонду як накопиченої суми зносу основних фондів у вигляді грошових потоків, які формуються в процесі виробництва і реалізації продукції та призначені для цільового використання за напрямами економічного розвитку підприємств АПК.

У межах першого розділу дисертаційної роботи автором розглянуто процес нарахування амортизації, що дає можливість визначати поточну вартість незношеної частини основних фондів, а також вартість тієї їх частини, яка відноситься на виробництво продукції. Одночасно визначено накопичувана частина фінансових pecypciв для наступного заміщення основних фондів, які вибувають з виробничого процесу через їх зношення. Виявлено вплив класифікаційних груп основних фондів на методику нарахування амортизації, що пояснюється двояким значенням амортизаційних відрахувань – економічним і фіскальним. Наведено систему показників за методами нарахування амортизаційних відрахувань як джерел фінансового забезпечення та простої форми відтворення виробничих основних фондів підприємств АПК. Автором розглянуто структура механізму фінансового забезпечення відтворення основних фондів підприємств АПК, а також поняття і сутність його складових елементів.

На основі проведених досліджень встановлено, що наявність процесу відтворення основних фондів є необхідною умовою стабільного функціонування підприємств АПК. У роботі проведено детальний аналіз і порівняно характеристику показників забезпечення стану та відтворення основних фондів з метою інтенсифікації відтворювальних процесів.

Практична цінність даної розробки полягає у тому, що вона дозволяє дати кількісну характеристику якісним змінам, які відбуваються в структурі основних фондів підприємств аграрної сфери, а також окреслити можливі напрями фінансового забезпечення їх відтворення.

У другому розділі«Аналіз відтворення основних виробничих фондів підприємств АПК та джерел їх фінансового забезпечення» автором здійснено аналіз складу, стану і рівня забезпеченості основними фондами аграрних підприємств Дніпропетровської області, а також ефективності їх використання, визначено динаміку наявності основних фондів за групами бухгалтерського обліку та структуру їх вартості, ступеню зносу, оновлення, якісного складу, рівня ліквідації. В дисертаційній роботі проведено оцінку забезпеченості основними фондами сільськогосподарських підприємств Дніпропетровської області. Досліджено стан, наявність, рух та ефективність використання основних фондів та їх вплив на результати діяльності підприємств; проведено аналіз системи показників стану та відтворення основних виробничих фондів підприємств АПК (табл. 1).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)