ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дослідження, її зв’язок з науковими програмами, визначено мету та завдання, конкретизовано об’єкт, предмет і методи дослідження, сформульовано наукову новизну, теоретичне та практичне значення дисертаційної роботи, відображено дані про апробацію та публікації.

Перший розділ – ,,Теоретико-методологічні основи державного регулювання стратегічного розвитку зовнішньоекономічної діяльності Україниприсвячений аналізу суті та головних компонентів державного регулювання стратегій соціально-економічного розвитку. У розділі визначено та узагальнено методи державного регулювання стратегічного розвитку ТГС, з’ясовано необхідність структуризації процесу формування стратегії розвитку ЗЕД.

Автор виходить з того, що сучасний розвиток кожної країни зумовлює необхідність державного регулювання економіки, тобто застосування відповідних методів і засобів, які спрямовують її в бажаному стратегічному напрямі. Узагальнюючи теоретичні напрацювання та вплив державного регулювання на динаміку розвитку соціально-економічної системи, зазначено, що в їх основі є визначення суті та головних компонентів реалізації стратегій розвитку, застосування відповідних методичних підходів та інструментів. У зв’язку з цим, підкреслено необхідність уточнення категорійного апарату державного регулювання, в тім числі ТГС.

Акцентовано на тому, що в системі державного регулювання національної економіки мають бути враховані проблеми формування регіонального стратегічного розвитку. Для їх вирішення доцільно застосовувати: наукове прогнозування, цільове програмування, стратегічне планування та інші методи. Особливе місце серед них займає такий методичний підхід як ,,стратегічна канва” (для формування пріоритетів і стратегічних цілей) та ,,Форсайт” (для визначення місії).

,,Стратегічна канва”, яка є графічним відображенням порівняльної ефективності діяльності суб‘єктів господарювання із врахуванням чинників конкуренції в цій сфері, на думку дисертанта, може бути одним з основних засобів для визначення головних стратегічних пріоритетів розвитку певних процесів у країні (в тім числі ЗЕД прикордонної області) при формуванні відповідної стратегії.

У реферованому розділі обґрунтовується доцільність застосування методу ,,Форсайт” при визначенні місії в процесі формування стратегій розвитку. Метод ,,Форсайт” (Foresight) – це процес систематичного визначення нових стратегічних наукових напрямків і технологічних досягнень (із широким залученням громадськості), які в тривалій перспективі можуть здійснити серйозний вплив на економічний і соціальний розвиток країни, що особливо актуально в період глобалізаційних змін та інтеграційних процесів.

Узагальнено класифікацію методів аналізу середовища та формування стратегій розвитку, які доцільно використовувати в процесі державного регулювання. Так, аналіз внутрішнього середовища системи доцільно проводити за допомогою SWOT-аналізу та бенчмаркінгу; аналіз зовнішнього – SWOT-аналізу, бенчмаркінгу, STEEPLE-аналізу (багатофакторного системного аналізу), карти стратегічних груп. Процес формування стратегій розвитку, на думку автора, слушно розширити методами ,,стратегічна канва” та ,,Форсайт”.

Зазначено, що важливо враховувати концептуальні аспекти формування стратегії розвитку ЗЕД. Особливу увагу надано впливу транскордонного співробітництва на формування стратегій розвитку ЗЕД в Україні. Так, на думку дисертанта, державне регулювання стратегічного розвитку ЗЕД охоплює механізми та інструменти системи превентивних заходів і дій, зокрема, розроблення стратегічних програм та відповідних аналітичних розрахунків, які дозволяють реалізувати кращі можливості в цій сфері і зумовлюють ефективну взаємодію з іноземними партнерами на користь національного (в тім числі й регіонального) суб’єкта господарювання.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)