Фінансові інвестиції як інструмент економічного розвитку країни




  • скачать файл:
Название:
Фінансові інвестиції як інструмент економічного розвитку країни
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі дисертаційної роботи розкрито актуальність теми дослідження, сформульовано його мету та завдання, визначено об’єкт та предмет дослідження, наукову новизну та практичну значимість одержаних результатів.

У першому розділі «Теоретико-методологічні засади фінансових інвестицій як складової економічного розвитку країни» розкрито економічну сутність фінансових інвестицій як інструменту економічного розвитку країни, узагальнено й систематизовано досвід залучення та регулювання фінансових інвестицій у країнах із розвинутою та перехідною економікою.

Визначено, що фінансові інвестиції є сукупністю господарських операцій щодо придбання корпоративних прав, пайових та боргових цінних паперів, деривативів, в яких однією із сторін виступають резиденти країни; фінансові інвестиції можуть супроводжуватися передачею прав на управління підприємством – об’єктом інвестування.

Відповідно до типу взаємозв’язків між суб’єктом та об’єктом інвестування виділено шість категорій фінансових інвестицій: прямі іноземні інвестиції – нерезидент інвестує у вітчизняне підприємство; прямі інвестиції за кордон – вітчизняний інвестор вкладає кошти в іноземне підприємство; прямі внутрішні інвестиції – вітчизняний інвестор вкладає кошти у вітчизняне підприємство; портфельні іноземні інвестиції – нерезидент інвестує в цінні папери вітчизняного походження  на зовнішніх чи внутрішніх ринках; портфельні інвестиції за кордон – купівля іноземних цінних паперів резидентами; внутрішні портфельні інвестиції – купівля цінних паперів вітчизняного походження резидентами.

На даному етапі розвитку національної економіки пріоритетним
є залучення прямих іноземних інвестицій, які є вагомою складовою фінансових інвестицій та одним із найбільш важливих джерел оновлення основних фондів підприємств. Крім того, прямі іноземні інвестиції
є важливим джерелом надходження валютних коштів в Україну і, відповідно, джерелом покриття імпорту товарів та послуг. Варто відзначити, що обсяги надходжень прямих іноземних інвестицій
у вітчизняну економіку протягом 2005–2011 років були більш стабільними у порівнянні з надходженнями портфельних іноземних інвестицій (табл. 1).

Прямі іноземні інвестиції в Україну є вагомою складовою рахунку капітальних та фінансових операцій, одним із основних джерел покриття дефіциту торгівлі. Протягом 2005–2011 років питома вага прямих іноземних інвестицій у валовому внутрішньому продукті коливалась в межах від 4,7 відсотка у 2009 році до 9,9 відсотка у 2008 році, відповідно середньозважений показник за наведений період становив 7,1 відсотка. Водночас, частка портфельних іноземних інвестицій знаходилась в межах від мінус 1,6 відсотка у 2009 році, коли відбувся відтік фінансового капіталу закордон у період фінансово-економічної кризи, до 5,8 відсотка у 2007 році, середньозважений показник за наведений період складав 2,2 відсотка. Вища варіація портфельних інвестицій, порівняно із прямими, пояснюється їх значною залежністю від структурних флуктуацій на фінансових ринках.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)