МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ




  • скачать файл:
Название:
МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, охарактеризовано її розробленість, визначено мету й завдання, об’єкт, предмет та методи дослідження, наукову новизну, теоретичне та практичне значення одержаних результатів, наведено дані щодо їхньої апробації та відомості про публікації.

У першому розділі“Характеристика сучасного стану механізмів державного управління у сфері цивільного захисту” – викладено сутність та структуру механізмів державного управління у сфері цивільного захисту, проведено аналіз наукового доробку проблем державного управління у сфері цивільного захисту, стану зовнішніх факторів, що впливають на механізми державного управління у сфері цивільного захисту, викладено концепцію та методику дослідження, сформовано вихідні дані, обмеження та поставлено наукове завдання дослідження.

Аналіз визначень деяких понять теорії державного управління в науковій літературі свідчить про те, що вони не у повній мірі відповідають змісту функціонування органів державного управління у надзвичайних ситуаціях в сучасних умовах і носять розрізнений характер. Тому в роботі уточнено зміст поняття “механізми державного управління у сфері цивільного захисту” і сформульовано визначення поняття “система цивільного захисту держави”.

Механізми державного управління у сфері цивільного захисту – це система впливів суб’єкту управління у цій сфері (органи державного управління) на об’єкт управління (система цивільного захисту), що призначена для практичного здійснення державного управління і досягнення поставлених цілей щодо захисту населення та територій в умовах надзвичайних ситуацій.

Систему цивільного захисту держави визначено як сукупність органів державного управління, пунктів і засобів управління, сил і засобів, що залучаються до ліквідації надзвичайних ситуацій, які функціонують у взаємозв’язку між собою з відповідним законодавчим, соціальним, кадровим, ресурсним забезпеченням,  відповідно визначеної  державної політики у цій сфері.

Проведений аналіз наукового доробку проблем державного управління у сфері цивільного захисту свідчить про те, що у попередніх наукових дослідженнях не розглядалися, або розглядалися не в повному обсязі, такі питання: особливості функціонування системи цивільного захисту провідних країн світу; сучасний стан механізмів державного управління у сфері цивільного захисту України; вплив масштабу та характеру надзвичайної ситуації, стану нормативно-правової бази на систему державного управління; дослідження структури, функцій та завдань, що покладені на органи державного управління у сфері цивільного захисту; дослідження науково-методичного апарату оцінки стану системи цивільного захисту.

Дослідження зовнішніх факторів (досвід провідних країн світу в організації державного управління у сфері цивільного захисту та стан природно-техногенної безпеки України) свідчить про те, що у провідних країнах світу створені досконалі системи цивільного захисту, які здатні достатньо ефективно забезпечувати життєдіяльність суспільства, об’єктів економіки та інфраструктури.

Крім того, взаємозв’язок між динамікою змін кількості, видів, рівнів та зонування надзвичайних ситуацій в Україні свідчить про те, що структура системи цивільного захисту, розподіл сил і засобів, рішення на їхнє застосування  в планах реагування не завжди узгоджені з характером, масштабами та районами можливого виникнення надзвичайних ситуацій.

1. Доведено, що система цивільного захисту має у своїй основі багаторівневу ієрархію з упорядкованими зв’язками і відносинами між собою та підпорядкованими і взаємодіючими об’єктами, а за своєю природою, складом, завданням, що вирішуються органами державного управління під час її функціонування у надзвичайних ситуаціях, відноситься до класу складних систем. До найбільш розповсюджених аналітичних методів, на основі яких будується сукупність методик досліджень при аналізі складних систем, відноситься метод аналізу структур систем на основі прогнозного графу та аналітики Т. Сааті і К. Кернеса.

2. Концепція аналізу альтернативних систем цивільного захисту дає змогу порівняти варіанти системи цивільного захисту, дослідити їх характеристики за якісними показниками  в поєднанні з чисельними показниками, створити початкову математичну модель, яка поєднує і відображає зв’язок якісних та кількісних показників, отримати дані функціонування органів державного управління, розробити кінцевий функціонал і поєднати дані, які отримані різними методами.

3. Запропоновано метод та на його основі розроблено модель комплексного оцінювання системи цивільного захисту (рис. 1).

4. Метод комплексного оцінювання системи цивільного захисту реалізується шляхом застосування розробленої методики, яка ґрунтується на “Методі аналізу ієрархій” (МАІ) і розглядається на елементному, системному і загальносистемному рівнях.

Підготовка до використання МАІ включає створення графу об’єкту і заповнення якісними показниками порівняльних характеристик оцінки системи цивільного захисту, що виконується експертами.

У подальшому будується ієрархія (структурний граф) якісних показників оцінки системи цивільного захисту, вершиною якої є задача, мета дослідження.

Утворюється множина матриць парних порівнянь для кожного нижчого рівня, який примикає до верхнього рівня. Цей фактор є направляючим по відношенню до елементу нижчого рівня. Елементи кожного рівня порівнюються один з одним відносно їхнього впливу на направляючий елемент.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)