ФОРМИРОВАНИЕ МЕЖДУНАРОДНОЙ ПРАВОВОЙ КУЛЬТУРЫ У БУДУЩИХ ПИЛОТОВ В ВЫСШИХ УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЯХ




  • скачать файл:
Название:
ФОРМИРОВАНИЕ МЕЖДУНАРОДНОЙ ПРАВОВОЙ КУЛЬТУРЫ У БУДУЩИХ ПИЛОТОВ В ВЫСШИХ УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЯХ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, ступінь її розробленості і доцільність дослідження. Визначено проблему, окреслені її актуальність, об'єкт і предмет, поставлена мета, сформульовані завдання, розкрита наукова новизна, практичне значення, наведено дані щодо впровадження результатів дисертаційної роботи.

У першому розділі «Теоретичні основи формування міжнародної правової культури у майбутніх пілотів» проведено аналіз рівня безпеки польотів на міжнародних повітряних трасах, визначена та обґрунтована проблема та шляхи її вирішення.

Аналіз літературних джерел і наукових досліджень у галузі міжнародного повітряного права дозволив установити, що льотний склад на недостатньому рівні володіє знаннями, навичками та вміннями, а також професійно важливими якостями, необхідними для експлуатації повітряного судна у єдиному міжнародному просторі.

Визначено, що правова складова  діяльності льотного складу на міжнародних повітряних трасах є одним з провідних компонентів  його професійної підготовки. Недостатній рівень міжнародної правової культури  пілотів при здійсненні  польотів спричиняє виникнення авіаційних інцидентів. Згідно з даними звіту Міждержавного авіаційного комітету, зазначена причина становить 27 %  від загальної кількості інцидентів та подій у світовому повітряному полі.

Водночас аналіз навчальних планів і програм із дисциплін міжнародного повітряного права вищих навчальних закладів України та країн зарубіжжя показав, що формування міжнародної правової культури не відображено ні у професійно-кваліфікаційних характеристиках, ні у самому процесі правової підготовки майбутніх пілотів.

З’ясовано, що вимагає конкретизації та обґрунтування визначення міжнародної правової культури пілота і його складових. На основі вивчення ідей провідних науковців у галузі філософії (В.Андрущенка, П.Копніна, В.Кременя, М.Михальченко, І.Надольного, В.Шинкарука); психолого-педагогічних основ успішної професійної діяльності (А.Алексюка, С.Гончаренко, І.Зязюна, Н.Кузьміна, Е.Лузік, Н.Нічкало, В.Радула, В.Сластьоніна, В.Сухомлинського, К.Ушинського); теорії та практики підготовки льотного складу (В.Ворони, Д.Гандера, Р.Макарова, В.Пономаренка), а також робіт, що присвячені науковим основам формування культури (А.Арнольдова, В.Буряка, В.Гриньової, Л.Когана, І.Моделя, Л.Нечепоренко, М.Подберезського, П.Рабиновича, А.Семітко, Г.Троцко, Г.Шевченко), нами розкрито трактування ключових понять дослідження (культура, професійна і правова культура), на основі яких розкрито і конкретизовано поняття міжнародної правової культури майбутнього пілота.

 У процесі проведеного дослідження встановлено, що удосконалення правової підготовки майбутніх пілотів можливе, якщо у його основу буде покладено розроблену та теоретично обґрунтовану технологію формування міжнародної правової культури із її складовими.

При цьому конкретизовано, що основні вимоги відносно міжнародної правової культури пілота мають бути відображені у системотворчому  чиннику – правовому компонентові професіограми, що включає знання, навички та вміння з міжнародного повітряного права на фоні професійно важливих якостей. Аналіз професійно-кваліфікаційної характеристики показав, що даний документ є моделлю сучасного пілота, але він не відображає достатньою мірою правовий компонент та специфіку виконання міжнародних польотів, відповідно вимог світової авіації щодо експлуатації повітряних суден.

Таким чином, гіпотетично визначено, що в результаті розробки та теоретичного обґрунтування правового компонента професіограми представитися можливість функціонування технології формування міжнародної правової культури. У свою чергу, адаптація системного підходу дозволить висвітлити технологію як систему елементів: мети, завдань, принципів, методів, змісту, форм і засобів навчання, а також методів і критеріїв оцінки, а адаптація сучасних психолого-педагогічних концепцій – обґрунтувати її дидактичне наповнення.

         У другому розділі «Технологія формування міжнародної правової культури у майбутніх пілотів» викладені теоретичні основи розробки правового компонента професіограми і технології формування у майбутніх пілотів міжнародної правової культури.

Як зазначено вище, професіограма є основою (метою) для розробки та теоретичного обґрунтування змісту технології формування міжнародної правової культури у майбутніх пілотів. При проведенні анкетування і тестування більш ніж 350 респондентів: льотного складу, пілотів, інструкторів, керівників авіаційних підприємств та професорсько-викладацького складу авіаційного напрямку, встановлено, що правова підготовка майбутніх пілотів не здійснюється на необхідному рівні, згідно з вимогами льотної практики. Респондентами конкретизовано, які саме знання, навички та вміння, а також професійно важливі якості обов'язково повинні  входити до складу правового компонента професіограми майбутнього пілота.

Конкретизовано, що така складова професіограми пілота повинна містити 3 компоненти: когнітивний, представлений знаннями міжнародного повітряного права, професійним правовим мисленням та правосвідомістю; діяльнісним, що включає навички та вміння, а також особистісно-рефлексивний, що відображає професійно-важливі якості льотної діяльності – мотивацію, емоційну стійкість, культуру поведінки, мовлення  та інші. Правовий компонент професіграми пілота, що відображає мету технології формування міжнародної правової культури, дозволив перейти до її розробки та теоретичного обґрунтування.

Теоретичну основу технології формування у майбутніх пілотів міжнародної правової культури становлять системний та культурологічний підходи, теорії особистості, діяльності, ігрового, проблемного, особистісно-орієнтованого, розвивального навчання, а також теорія поетапного формування розумових дій.

Системний підхід дозволив розглядати, досліджувати, конструювати та моделювати технологію як процес правової підготовки майбутніх пілотів у вигляді системи елементів. У ролі системотворчого чинника (мети) виступає правовий компонент професіограми пілота. Посилаючись на вищевизначене, інтегративна технологія формування міжнародної правової культури у майбутніх пілотів  представлена нами як система взаємопов’язаних елементів: мети, завдань, принципів, методів, змісту, форм, засобів навчання, критеріїв і методів оцінки.

Інтеграційна технологія дозволяє забезпечити міжпредметний зв'язок правових дисциплін, що вивчаються майбутніми пілотами:  «Безпека польотів», «Міжнародне повітряне право», «Митне право», «Небезпечні вантажі», та створює умови для формування міжнародної правової культури при вивченні підсумкової дисципліни «Міжнародні повітряні перевезення». Ґрунтуючись на численних дослідженнях провідних науковців, педагогічну технологію ми представляємо як спосіб реалізації змісту навчання, передбаченого навчальними програмами, що відображає систему форм, методів, принципів, засобів та інших елементів навчального процесу.

Метою технології є формування у майбутніх пілотів міжнародної правової культури на основі системотворчого чинника – теоретично  обґрунтованого та розробленого правового компонента професіограми.

Завдання технології відтворюють вимоги відносно міжнародної правової культури пілота й відображені у складових елементах правового компонента професіограми: когнітивному, діяльнісному та особистісно-рефлексивному, а також покладені в основу теоретичного обґрунтування та розробки технології.

Визначено, що когнітивний компонент складають знання з аспектів міжнародного повітряного права, що відображені у правосвідомості майбутнього пілота, а також професійне правове мислення, яке включає системність, швидкість, логічність, аналітичність. Діяльнісний компонент представлений навичками та вміннями ухвалення правових рішень на фоні основної діяльності (пілотування) в умовах інформаційного та психологічного перевантаження, дефіциту часу. Вказаний компонент також містить навички та вміння організації діяльності екіпажу, етики і культури спілкування, проведення ділових переговорів. Особистісно-рефлексивний компонент дозволяє розвинути у льотного складу професійно важливі якості: особистісні, емоційно-вольові, психофізіологічні. Особлива увага приділена формуванню мотивації, емоційної стійкості та самоконтролю (рефлексії).

Технологія формування міжнародної правової культури, як інтеграційний процес, базується на загальнодидактичних а також специфічних  процесуальних принципах,  що  лежать в основі авіаційної педагогіки та психології.

Змістовна частина технології визначається вимогами правового компонента професіограми і включає знання, навички та вміння, а також професійно важливі якості.

У технології обґрунтований проблемний, пошуковий (евристичний), програмовано-алгоритмізований та методи активного навчання. Магістральне значення у нашому дослідженні належить проблемному навчанню, яке покладено в основу ділових ігор, а також ситуативних завдань, які шляхом моделювання проблемних практичних ситуацій дозволяють адаптувати майбутніх пілотів до складнощів професійної діяльності на міжнародних повітряних трасах.

Форми організації навчальної діяльності майбутніх пілотів представлені лекційними, а також практичними та семінарськими заняттями (діловими іграми, проблемно-ситуаційними завданнями, семінаром  «мозкова атака» та іншими).

Технічні засоби навчання забезпечують повноцінний процес сприйняття, засвоєння і закріплення матеріалу майбутніми пілотами і містять: навчальні і методичні посібники, періодичні видання, законодавчу та нормативно-правову документацію, навчальні плани та програми, ілюстративний та інструкційний матеріал, спеціальні тестові завдання, відео-матеріали, завдання для проведення ділових ігор.

Методи контролю технології представлені діловими іграми, тестовими та проблемно-ситуаційними завданнями, які дозволяють контролювати та оцінювати рівень знань, навичок та вмінь, а також професійно важливих якостей майбутніх пілотів. Кожне ситуативне завдання і ділова гра моделюють певну практичну ситуацію, що вимагає від курсантів максимального прояву знань, навичок та вмінь на фоні професійно важливих якостей згідно з обсягом вивченого матеріалу. Критерії оцінки відповідно відображують 3 рівні міжнародної правової культури – високий, середній. низький.

Таким чином, у даному розділі теоретично обґрунтований і розроблений правовий компонент професіограми пілота, необхідний для визначення мети технології формування міжнародної правової культури та сама інтегративна технологія зі складовими елементами: метою, завданнями, принципами, змістом, методами, формами, засобами навчання, методами і критеріями оцінки. Це дозволило розробити програму проведення формувального експерименту, в основу якого покладена технологія формування міжнародної правової культури майбутніх пілотів та правовий компонент професіограми.

У третьому розділі «Експериментальна перевірка ефективності технології формування міжнародної правової культури у майбутніх пілотів» викладені особливості процесу організації та проведення експериментального дослідження, проаналізована ефективність технології, оброблені результати формувального експерименту та  визначені подальші перспективи дослідження.

Формувальний педагогічний експеримент проведений на базі Державної льотної академії України у період 2006 – 2007 рр. протягом 6 місяців. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)