АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ПОСТАЧАННЯ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ :



title:
АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНОГО ПОСТАЧАННЯ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Суттєвими факторами демократизації суспільства, формування правової держави в Україні є конституційне закріплення прав і свобод людини, проголошення її життя і здоров’я, честі та гідності, недоторканості й безпеки найвищими соціальними цінностями. Гарантований Конституцією України державний захист громадян та їх законних інтересів виконують органи внутрішніх справ, які наділені відповідними повноваженнями. Крім того, Міністерство внутрішніх справ України є одним із основних суб’єктів системи забезпечення національної безпеки України, яка формує збалансовану державну політику та проводить комплекс узгоджених заходів щодо захисту національних інтересів у політичній, економічній, соціальній, військовій, прикордонній, науково-технологічній, інформаційній та інших сферах від внутрішніх і зовнішніх загроз.

Незважаючи на виключну необхідність для держави функцій, покладених на органи внутрішніх справ України та економічний ефект від їх діяльності, стан  їх матеріально-технічного забезпечення є недостатнім для ефективного функціонування, наслідками чого є: загроза національній безпеці держави; ускладнення криміногенної ситуації; плинність персоналу, діяльність якого визначається професією підвищеного ризику, відсутність вмотивованості в роботі та створення корупційної атмосфери. Зазначені чинники можуть призвести до перетворення МВС України в систему, яка діє неадекватно, розбалансування правоохоронного комплексу та набагато більших державних фінансових витрат, ніж потрібно.

Успішність діяльності органів внутрішніх справ України залежить від державної політики в правоохоронній сфері, в тому числі обсягу фінансових ресурсів, які виділяються на здійснення їх матеріально-технічного забезпечення. Перехід держави до ринкових відносин ставить перед органами внутрішніх справ нові завдання не тільки правоохоронного, але й економічного характеру, все чіткіше видно їх взаємозв’язок.

Актуальність теми дисертаційного дослідження полягає в тому, що система органів внутрішніх справ України в сучасний період їх розвитку характеризується особливостями етапу реформування. Зазначене безпосередньо стосується фінансового забезпечення та матеріально-технічного постачання органів внутрішніх справ, які потребують комплексного теоретичного аналізу, створення науково обґрунтованої організаційно-функціональної структури, застосування нових якісних управлінських технологій, чітко відпрацьованого нормативно-правового регулювання, знаходження реальних шляхів вдосконалення. Визначені завдання вимагають переведення наукових знань щодо вивчення позитивного досвіду, а також розвинених моделей і підходів до організації поліцейських систем передових зарубіжних країн у площину практичного застосування в діяльності органів внутрішніх справ з урахуванням сучасних особливостей розвитку української державності.

Своєчасність і актуальність теми дослідження підтверджується також ступенем її розкриття: на даний час фактично немає жодного фундаментального дослідження, присвяченого організаційно-правовим аспектам фінансового забезпечення і матеріально-технічного постачання органів внутрішніх справ України. Певні питання зазначеної теми висвітлюються в роботах: М.І. Ануфрієва,  Г.В. Атаманчука, О.О. Байбакової, Д.А. Бекерської, О.М. Бандурки, І.Л. Бачило, В.Т. Білоуса, Л.В. Борець, Н.А. Буличової, А.С. Васильєва, Л.К. Воронової, Р.А. Калюжного, В.О. Негодченка, В.І. Колпакова, Ф.Є. Колонтаєвського, Л.П. Коренєва, Ю.Ф. Кравченка, І.В. Мартьянова, П.В. Мельника, В.М. Поповича, Ю.Л. Пановкіна, Т.О. Проценка, В.М. Плішкіна, Л.А. Савченко, В.Д. Сущенка, В.М. Тесленка, А.Г. Чубенка, які стали науковою базою дослідження.

Отже, проблема організації та правового регулювання фінансового забезпечення та матеріально-технічного постачання органів внутрішніх справ України як із наукового погляду, так і в практичному застосуванні існує та потребує свого ефективного і своєчасного вирішення. Недостатнє вивчення зазначеної теми в науковій літературі робить її надзвичайно актуальною, вчасною і необхідною для науковців, широкого кола працівників органів внутрішніх справ, а також органів законодавчої та виконавчої влади.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до головних напрямів наукових досліджень науково-дослідних установ МВС України на період 2009 – 2012 рр. та плану науково-дослідної роботи Київського міжнародного університету на 2008–2010 рр. та пп. Пріоритетних напрямків розвитку правової науки на 2005–2010 рр., рекомендованих відділенням державно-правових наук і міжнародного права Академії правових наук України, затверджених Загальними зборами Академії правових наук України 9 квітня 2004 р.

Дослідження є частиною науково-дослідної теми Юридичного інституту Київського міжнародного університету “Захист прав людини: міжнародні та національні аспекти” (державний реєстраційний номер 0104U003159), де автор є одним із виконавців.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины