ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ І ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ПОДАТКОВИХ ПРАВОВІДНОСИН :



title:
ПРАВОВИЙ МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ТА ЗАХИСТУ ПРАВ І ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ПОДАТКОВИХ ПРАВОВІДНОСИН
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Стаття 1 Конституції України проголошує, що Україна є суверенною і незалежною, демократичною, соціальною правовою державою. Ми прагнемо побудувати громадянське суспільство, встановити справедливі закони, на підставі яких реально забезпечується здійснення прав, свобод і законних інтересів людини і громадянина, забезпечити взаємну відповідальність держави і людини на основі принципу верховенства права. На цьому етапі така модель побудови державних і громадських інституцій не набула практичного втілення, а існує як певна концепція, модель, окремі елементи якої лише почали впроваджуватися в життя.

Важливо, щоб принципи правової держави були закріплені у всіх сферах діяльності держави і суспільства. Тільки в цьому випадку може йти мова про забезпечення не окремих, а всіх прав і свобод людини і громадянина.

Тому великого значення набуває запровадження основних принципів, притаманних правовій державі у сферу податкових правовідносин з метою забезпечення реалізації та захисту прав і законних інтересів як платників податків, так і держави в особі уповноважених нею органів державної влади.

На сьогодні розробляються і впроваджуються лише окремі засоби досягнення вказаної мети. Однак, такі розрізнені кроки не можуть бути ефективними.  Тому існує нагальна потреба теоретичної розробки, нормативного закріплення і практичної реалізації системної концепції забезпечення реалізації прав та законних інтересів суб’єктів податкових правовідносин, що передбачає існування відповідного правового механізму.

Засоби реалізації прав суб’єктів податкових правовідносин слід розглядати у тісному і нерозривному зв’язку із засобами захисту їх прав та законних інтересів, сукупність яких дає можливість визначати єдиний правовий механізм.

Тільки поєднання таких засобів і їх дієве втілення в дійсність у своїй сукупності дає можливість досягти кінцеву мету реалізації  прав суб’єктів податкових правовідносин – реальне одержання матеріальних, соціальних і духовних благ, закріплених у суб’єктивному праві. Адже навіть при наявності бездоганних засобів реалізації вони можуть бути самодостатніми виключно за умови правомірної поведінки всіх суб’єктів податкових правовідносин, що в  дійсності є нереальним. Тому, крім засобів реалізації прав, закон повинен передбачати способи їх захисту для попередження протиправних посягань на субєктивні права, їх припинення і усунення негативних наслідків.

Такий механізм визначає певні правові засоби реалізації конкретного суб’єктивного права, встановлює їх систему, окреслює їх функції, що спрямовані на забезпечення досягнення позитивних наслідків реалізації права та усунення негативних чинників, які порушують право, а також передбачає  порядок та стадії застосування тих чи інших правових засобів для  реалізації та захисту прав суб’єтків податкових правовідносин.

 Визначення правового механізму реалізації та захисту прав суб’єктів податкових правовідносин належить до найбільш актуальних проблем в соціально-економічному й політичному житті суспільства. Зумовлено це тим, що в Україні на конституційному рівні закріплено як головний обов’язок держави утвердження і забезпечення прав і свобод людини. Ефективна діяльність держави залежить від ефективності функціонування податкового механізму, в якому має бути досягнено баланс інтересів суб’єктів податкових правовідносин, а саме, з одного боку, держави, яку в податкових правовідносинах представляють уповноважені органи державної влади та управління, а з другого – платників податків.

Ступінь дослідженості теми дисертації. Не можна стверджувати, що проблематика правового регулювання реалізації та захисту прав суб’єктів податкових правовідносин взагалі залишалася поза увагою вчених.

Значний внесок і фундамент для наукового осмислення цього питання дали праці, що висвітлюють основоположні питання фінансового права. Серед них необхідно відзначити праці вчених радянського періоду, таких як Д.А.Бекерська, М.Д.Загряцков, Г.Л.Мар’яхін, М.В. Карасєва, Ю.М. Козлов, Ю.А.Ровинський,   Н.І.Хімічева, С.Д. Ципкін.  Серед українських вчених найбільш вагоми є доробки таких науковців як Л.К Воронова, М.П Кучерявенко, О.М. Московенко, О.П.Орлюк,  П.С.Пацурківський, Н.Ю.Пришва, Л.А. Савченко, А.О. Селіванов, В.М. Селіванов. Важливу роль у дослідженні проблем, пов’язаних з темою даної дисертації відіграли праці російських вчених, зокрема О.Н. Горбунової, В.І.Гурєєва , О.М. Козиріна , О.І. Кочеткова ,         Г.В Петрової, С.Г. Пепеляєва ,  Ю.О. Тихонова,  Г.П. Толсто­п'ятенко, В.І. Худякова.

Неможливе вивчення питання правового механізму реалізації та захисту прав та інтересів суб’єктів податкових правовідносин без використання наукових праць і публікацій учених у галузі теорії держави і права та конституційного права. На особливу увагу заслуговують праці   С.С.Алексєєва, Ю.М.Бисаги, Л.Н.Завадської, А.М.Колодія, М.І.Матузова, А.В.Міцкевича, Б.М.Лазарєва, В.Ф.Погорілка, П.М.Рабиновича, Р.Й. Халфіної, Н.Г.Шукліної.

Їх розробки послужили водночас науково-теоретичною основою даного дисертаційного дослідження.

Крім того, в останній час суттєвий внесок у розробку окремих питань, пов’язаних з предметом нашого дослідження внесли кандидатські дисертації Р.О.Гаврилюк, Т.Є.Кушнарьової, Д.Г.Мулявки, М.О.Перепелиці,  О.М.Федорчука, М.М.Весельського. Однак, дослідження вказаних авторів опосередковано зачіпали окремі аспекти, пов’язані з проблематикою даної дисертації, при цьому ґрунтовно досліджуючи  питання про дію норм податкового права в часі, просторі та за колом осіб, про податкові органи в системі суб’єктів податкових правовідносин,  про правове регулювання статусу платників податків і зборів в Україні, про правові основи справляння податків тощо.   О.М.Федорчук зупинив свою увагу на вивченні правових основ захисту прав і законних інтересів платників податків в адміністративному порядку. Д.Г.Мулявка розглядав питання про адміністративно-правові заходи забезпечення прав платників податків. Однак комплексного, системного наукового дослідження правового  механізму як цілісної системи правових засобів  реалізації та захисту прав та законних інтересів усіх суб’єктів податкових правовідносин  до цього часу в Україні не було.    

Саме цим і пояснюється вибір теми дисертаційного дослідження, її актуальність і значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема даного дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Ужгородського національного університету 02 жовтня 2001 р. (протокол № 8).

Проблема вдосконалення податкових правовідносин посідає чільне місце у підготовленій Інститутом законодавства Верховної Ради України Концепції розвитку законодавства України на 1997-2005 роки. Обраний нами напрям наукового дослідження є одним із пріоритетних у галузі фінансового права, повязаний з планом науково-дослідної роботи кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету на 2001-2005 рр. Тема дослідження пов’язана з комплексною темою “Конституційно-державне будівництво в країнах Центральної Європи у XX-XXI ст.ст.”, а також є складовою частиною загально університетської комплексної програми, що розробляється науковцями Ужгородського національного університету та зареєстрована у державному реєстрі за № 0196U008267. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины