ПРАВОВИЙ СТАТУС ТА ЗАКОНОДАВЧІ ЗАСАДИ КОНТРОЛЬНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНОЇ СЛУЖБИ :



title:
ПРАВОВИЙ СТАТУС ТА ЗАКОНОДАВЧІ ЗАСАДИ КОНТРОЛЬНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ КОНТРОЛЬНО-РЕВІЗІЙНОЇ СЛУЖБИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА  ХАРАКТЕРИСТИКА  РОБОТИ

 

Актуальність теми. Визначений Конституцією статус України як демократичної, соціальної, правової держави передбачає суворе дотримання всіма фізичними та юридичними особами чинного законодавства. Дієвим засобом забезпечення законності й дисципліни в державному управлінні, у господарських та фінансових правовідносинах, у суспільстві в цілому є контроль. Контроль виступає важливим чинником удосконалення державного управління в Україні, оновлення якого має здійснюватись шляхом використання відповідних заходів щодо відслідковування процесу реформ, що запроваджується в суспільстві. Самі ж реформи потребують певних фінансових ресурсів, повнота та своєчасність надходження яких до державних фондів значною мірою залежить від ефективності організації та роботи органів фінансового контролю.

Реформування системи фінансового контролю має не лише важливе соціально-економічне значення, а й відіграє першочергову роль у становленні демократичного суспільства. Слід зазначити, що реформа системи державного фінансового контролю практично вже почалася одночасно з процесами економічних перетворень, оздоровлення складових державного устрою. Однак подібне реформування може і не привести до бажаних результатів, до створення цілісної системи фінансового контролю, у зв’язку з тим, що для нього характерна відсутність чіткої стратегії, яка базується на ретельно продуманій концепції.

Таким чином, проблеми вдосконалення і посилення державного фінансового контролю залишаються актуальними і сьогодні у зв’язку з невирішеністю ряду як теоретичних, так і практичних питань.

З метою удосконалення функцій державного фінансового контролю, його подальшого становлення як повномасштабної системи, що охоплює інтереси держави і її громадян у фінансовій сфері, потрібно реально оцінити сучасний стан основних елементів цієї системи і розробити шляхи для її удосконалення.

Україна має досить розгалужену систему фінансового контролю. Але визнати, що вона працює чітко поки що не можна. Назріла проблема реорганізації як державного, так і недержавного фінансового контролю. Її вирішення вимагає комплексного підходу. Необхідно вдосконалювати форми і методи діяльності спеціалізованих контролюючих органів, шукати шляхи підвищення їх ефективності. Більш чіткого юридичного окреслення потребують повноваження контролюючих органів. Свого вирішення чекає і проблема часткового перерозподілу контрольних повноважень органів фінансового контролю, способів їх взаємодії.

Серед органів державного фінансового контролю особливе місце належить органам державної контрольно-ревізійної служби в Україні (ДКРС). Саме на них держава покладає основний тягар щодо організації та здійснення контролю у сфері фінансово-господарських правовідносин.

У той же час діяльність ДКРС залишається поки що недостатньо ефективною. Це зумовлено тим, що форми та методи її роботи визначалися та юридично закріплювалися іще за часів, коли Україна тільки почала розбудовувати ринкову економіку. Зараз вони не повністю відповідають вимогам часу, не сприяють впровадженню нових форм власності і господарювання та інтеграції України до Європейського співтовариства.

Правові норми, що регулюють повноваження ДКРС, значною мірою дублюють норми радянського періоду. Зрозуміло, що вони не сприяють належній роботі ДКРС в умовах розбудови ринкової держави. Сьогодні в повному обсязі не визначені обсяг та зміст контрольних повноважень ДКРС (як складових фінансового контролю), її структурних підрозділів на місцях, не чітко розподілені повноваження між окремими ланками підрозділів ДКРС, їх посадовими особами, багато невирішених питань у сфері контрольних взаємовідносин з іншими контролюючими та правоохоронними органами, органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування. Часто норми, які закріплюють повноваження ДКРС, мають відсилочний характер. Це не може не приводити до помилок або відвертих правопорушень. Виникає необхідність пошуку принципово нових шляхів організації контрольної діяльності ДКРС, прийняття нормативних актів, які б ефективно регулювали порядок здійснення нею своїх повноважень. Потребує вдосконалення й система форм і методів контрольної діяльності ДКРС, посилення ефективності та результативності їх роботи. Актуальним є питання розробки та прийняття нових нормативно-правових актів, які повинні регулювати діяльність ДКРС та її підрозділів, їх взаємодію та взаємовідносини з іншими державними та недержавними структурами тощо. Все це викликає необхідність проведення наукових досліджень питань організації та діяльності ДКРС.

У концептуальному плані принципове значення для розробки теми дослідження мають праці представників сучасної державно-управлінської та правової думки: В. Авер’янова, С. Алексєєва, Є. Алісова, О. Андрійко, Г. Атаманчука, О. Бандурки, Ю. Битяка, Д. Бахраха, Л. Воронової, В. Гаращука, І. Голосніченка, Л. Коваля, А. Комзюка, М. Кучерявенка, Н. Пришви, Л. Савченко, А. Селіванова, В. Тація, Ю. Тодики, М. Тищенка, Ю. Шемшученка та ін.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою частиною наукових планів Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Тема цього дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого 1 червня 2002 року (протокол № 13). Дисертація виконана згідно з цільовою комплексною програмою “Права людини і проблеми становлення організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування” № 0186.0.070865.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины