МЕХАНІЗМ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА



title:
МЕХАНІЗМ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ І СВОБОД ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дисертаційного дослідження. З набуттям  незалежності в Україні почалися демократичні перетворення, спрямовані на формування громадянського суспільства, розбудову правової держави, в якій, згідно з Конституцією, людина, її життя і здоров’я, честь, гідність, недоторканність та інші права і свободи визнаються найвищою соціальною цінністю. Це, в свою чергу, визначає зміст і спрямованість діяльності держави та всіх її органів щодо забезпечення цих завоювань світової цивілізації як один із головних обов’язків.

Для реалізації основних прав і свобод людини та громадянина недостатньо проголосити їх на конституційному і законодавчому рівнях. Необхідно реально забезпечити, цебто за допомогою соціальних, матеріальних, праворегулюючих та правоохоронних заходів гарантувати їх реальне існування, що особливо важливо для такої форми  реалізації прав і свобод, як їх використання.

Серед різноманітних заходів реалізації прав і свобод людини та громадянина певне місце посідає їхнє адміністративно-правове забезпечення, яке найяскравіше проявляється у відносинах з органами виконавчої влади. Особливої уваги заслуговує вивчення питань щодо з’ясування поняття та змісту механізму адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Саме за рахунок його існування та ефективної дії можливе отримання державних управлінських послуг та забезпечення і захист порушеного права.

 Однак механізм адміністративно-правового забезпечення прав і свобод людини та громадянина досліджено недостатньо, незважаючи на  презентативний перелік робіт вчених конституційного та адміністративного права, що були видані з цього приводу. Конституціоналісти достатньо досліджували поняття та зміст конституційних прав і свобод в роботах М.М.Гуренко, А.М.Колодія, А.Ю.Олійника, В.Ф.Погорілка, П.М.Рабіновича, В.Я.Тація, Ю.М.Тодики, В.М.Шаповала, Н.Г.Шукліної та інших. Вже з’явився ряд робіт спеціалістів адміністративного права, які стосувалися питань захисту прав і свобод людини і громадянина. В 2004 році було захищено докторську дисертацію, а в 2003 році було видано монографію І.Л.Бородіна “Адміністративно-правові способи захисту прав та свобод людини і громадянина”, де увага була переважно спрямована на методи захисту прав і свобод. В цей же час О.В.Негодченко підготував докторську дисертацію, присвячену забезпеченню прав і свобод людини органами внутрішніх справ. 2002 року В.О.Демиденко захистив кандидатську дисертацію на тему “Утвердження і забезпечення конституційних прав та свобод людини й громадянина в діяльності міліції”. В 1999 р. М.М. Тищенко захистив докторську дисертацію на тему “Адміністративно-процесуальний статус громадянина України: проблеми теорії та шляхи вдосконалення законодавчого регулювання”, проте в роботі увагу було зосереджено на захисті прав громадян в адміністративно-юрисдикційному процесі, позитивний аспект проблеми майже не досліджувався. Процесуальна сторона досліджуваної проблеми захисту прав людини висвітлювалася в монографії І.П.Голосніченка та М.Ф.Стахурського “Адміністративний процес”, яку було видано в 2003 році. Окремі питання забезпечення прав громадян було висвітлено в науково-практичному нарисові “Адміністративна реформа для людини” (2001 р.) та в деяких інших роботах науковців.

Однак комплексного дослідження механізму забезпечення прав і свобод людини та громадянина в Україні поки що не було. Саме це обумовило вибір теми даного дослідження і визначає його актуальність та новизну.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обрана тема належить до пріоритетних у галузі адміністративного права України і є складовою планової тематики та науково-дослідницької діяльності кафедри конституційного та адміністративного права Національного транспортного університету, зосередженої на вивченні розвитку конституційного та адміністративного права України в період демократизації суспільних відносин (номер державної реєстрації 0105V003949). Робота відповідає також основним положенням Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям", Основним напрямам урядової політики в економічній та соціальній сфері на 2006 рік.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины