ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОТРИМАННЯМ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ПРИ ПЕРЕМІЩЕННІ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗДІЙСНЕННЯ МИТНОГО КОНТРОЛЮ ЗА ДОТРИМАННЯМ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ПРИ ПЕРЕМІЩЕННІ ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Необхідність забезпечення надійного захисту й охорони інтелектуальної власності викликана такими негативними політичними й економічними наслідками торгівлі контрафактною продукцією для країни, як ненадходження податків у дохідну частину бюджету, підрив легальної індустрії, призупинення процесів створення об'єктів інтелектуальної власності та їх залучення в господарський оборот, підрив авторитету держави, а також відмова іноземних компаній і держав від інвестицій як в окремі галузі, так і в національну економіку в цілому. Завдання сприяння захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України покладене на митні органи України, які включені до державної системи охорони прав інтелектуальної власності. Здійснення митними органами вказаної діяльності відбувається шляхом проведення визначених митним законодавством  митних процедур. Центральне місце при цьому належить митному контролю, як ефективному засобу виявлення та попередження порушення прав інтелектуальної власності  при переміщенні товарів через митний кордон України. 

Митний контроль за дотриманням прав інтелектуальної власності – нова сфера діяльності митних органів, яка потребує, перш за все, узгодження і врегулювання організаційно-правових основ утворення і функціонування відповідної структури у митних органах, координації діяльності з іншими підрозділами, а також з правовласниками. Нині потребують свого переосмислення концептуальні питання щодо з’ясування специфіки механізму здійснення митного контролю за дотриманням прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України та розкриття особливостей видів та форм митного контролю.

В даний час механізм здійснення митного контролю товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності на території України знаходиться в початковій стадії розробки. Поки що цій важливій проблемі присвячені поодинокі наукові статті, де висвітлюються окремі аспекти здійснення митного контролю за дотриманням прав інтелектуальної власності переважно в інших державах. Повністю відсутні науково-методичні розробки, такий вид діяльності митних органів навіть не відображений в жодному з підручників з митного права або з основ митної справи. Разом з тим окремі питання, що стосуються до проблематики даного дослідження, знайшли своє відображення в працях цілого ряду як вітчизняних, так і закордонних дослідників-правознавців. Так, наприклад, процесам становлення і значення категорії “інтелектуальна власність” у правовій науці, а також відповідність юридичної категорії об'єктивній дійсності присвячені як теоретико-правові дослідження вітчизняних і закордонних авторів (роботи Алексєєва С.С., Венгерова А.Б., Іоффе О.С., Матузова Н.М., Покровського Й.А., Халфиної P.O., Шершеневича Г.Ф., та інших авторів), так і  дослідження, проведені галузевими правовими науками, особливо цивільним правом (роботи Дозорцева В.А., Калятина В.О.,     Мельник О.М., Підопригори О.А., Підопригори О.О., Святоцького О.Д., Сергєєва А.П., Шершеневича Г.Ф., Шишки Р.Б. й інших авторів). Проблемам організації й удосконалювання державного контролю як традиційного об’єкта наукових досліджень у межах адміністративно-правової науки, теорії управління привертали увагу багатьох учених-юристів. Їм присвячені праці Аверьянова В.Б., Андрійко О.Ф., Бахраха Д.М., Битяка Ю.П., Горшенева В.М., Шахова І.Б., Голосніченко І.П., Коваля Л.В.,  Козлова Ю.М., Копейчикова В.В., Опришко В.Ф., Савченко Л.А., Шемшученко Ю.С., Шкарупи В.К. та ін.). Окремі питання, що відносяться до проблеми здійснення митного контролю як однієї з функцій контрольної діяльності держави (як у загальнотеоретичному, так і галузевому аспектах) знайшли своє відображення в дослідженнях Габричидзе Б.М., Жарова В.А., Гаращука В.М., Додіна Є.В., Ківалова С.В., Козиріна А.Н., Кормича Б.А., Корнєвої Т.В., Пахомова С.І.,           Сандровського К.К.,  Шульги М.Г., Терещенко С. С. та ін.

Не применшуючи ролі і значущості доробку зазначених науковців, необхідно визнати, що в Україні досі немає спеціальних монографічних досліджень організаційно-правового забезпечення засобами митного контролю дотримання прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України, що й зумовило вибір теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукове дослідження виконано відповідно до Указу Президента “Про заходи щодо охорони інтелектуальної власності в Україні” від 27 квітня 2001 року № 285/2001. Тема роботи передбачена програмою науково-дослідних робіт юридичного факультету Академії митної служби України, що затверджена Державною митною службою України 15 липня 1999 року №17/1135. Дисертація виконана у розрізі роботи авторського творчого колективу “Академія - Митниця” з науково-дослідної роботи кафедри цивільно-правових дисциплін Академії митної служби України над спільною темою: “Правове регулювання митного контролю, митного оформлення товарів та боротьби з порушеннями митних правил”

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины