Засоби адміністративного примусу в сфері забезпечення безпеки у вугільних шахтах



title:
Засоби адміністративного примусу в сфері забезпечення безпеки у вугільних шахтах
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження пояснюється необхідністю вирішення задач, що стоять перед Україною у зв'язку з трансформацією суспільних відносин, що відбуваються в нашій країні, переходом до нового типу господарювання. Не в останньому ступені це стосується вугільної промисловості, ситуація у якій стає дедалі більш важкою, що тягне загострення існуючих протиріч, створення умов для соціальної нестабільності у країні.

Відповідно до сумної статистики, протягом останніх чотирьох років на шахтах Донецького регіону загинуло 730 шахтарів. Цей показник є одним з найбільш високих у світі. І, на жаль, ситуація не змінюється на краще. На території Донецької області розміщено 70 діючих шахт, об'єднаних у 18 холдингів, а також 12 самостійних шахт. При цьому понад 95% шахт віднесені до особливо небезпечних об'єктів, на яких вугілля добувається в несприятливих умовах. Через відсутність коштів, реконструкція ряду шахт не проводилась понад 20 років.

Ситуація, що склалася в галузі, специфіка змін, які відбулися в останні роки і пов'язані з реформуванням адміністративного законодавства взагалі і законодавства про адміністративну відповідальність, зокрема, обумовлюють необхідність комплексного підходу до рішення багатьох проблем, у тому числі й у вугільній промисловості.

У результаті недосконалості і неповноти законодавства в цій сфері ефективність використання адміністративних засобів примусу для вирішення задач, які мають величезне соціальне і політичне значення, суттєво недостатня.

Такий стан проблеми багато в чому пояснюється недостатньою увагою до теоретичних розробок питань адміністративно-правового забезпечення безпеки гірничих робіт у вугільних шахтах. У вітчизняній науці адміністративного права відсутні спеціальні дослідження цієї проблеми. Немає узагальнення практики застосування законодавства, аналізу ефективності чинних норм, перспектив і тенденцій їх удосконалення. Практично не було наукових праць по цій проблемі під час існування СРСР. Адміністративно-правові засоби забезпечення безпеки гірничодобувних робіт покликані зробити свій внесок у вирішення проблем, що стоять перед вугільною промисловістю. Але, хоча адміністративно-правові засоби, зокрема, примусові засоби забезпечення безпеки робіт у вугільних шахтах є важливим елементом належної реалізації прав і обов'язків, дотепер їхня суть, особливості і значення в адміністративному праві України на монографічному рівні не досліджувалися. Вкрай незначна кількість досліджень у даній сфері й в інших країнах, де проблема забезпечення безпеки гірничодобувних робіт стоїть не менш гостро.

Проблематика засобів адміністративного примусу розглядалась такими вченими у галузі теорії держави і права, як С.С.Алексєєв, Е.Анерс, С.М.Братусь, Г.Берман, А.М.Васильєв, О.С.Йоффе, Ж.Карбоньє, Д.А.Керімов, В.В.Копейчиков, У.О.Котюк, Л.Малишко, М.Н.Марченко, Н.І.Матузов, А.В.Малько, В.С.Нерсесянц, Ю.Н.Оборотов, В.А.Ойгензіхт, В.ІІогорілко, О.Ф.Скакун, В.А.Тархов, Ю.О.Тихомиров, Є.О.Харитонов, Л.С.Явич та ін., а також у галузі адміністративного права: Авер’янов В.Б., Додін Є.В., Бахрах Д.Н., Голосніченко І.П., Калюжний Р.А., Ківалов С.В., Пахомов І.Н., Коваль Л.В., Колпаков В.К., Козлов Ю.М., Пєтков В.П., Шамрай В.О., Шкарупа В.К., Харитонова О.І.

Вище сказаним обумовлюється актуальність теми дисертаційного дослідження, його теоретичне, прикладне і практичне значення.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою частиною наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ МВС України “Пріоритетні напрямки фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період 1995-2000 років (додаток № 2 до рішення колегії МВС України від 28.02.1995р. № 4 км/2)”, “Програма розвитку системи відомчої освіти та вузівської науки на період 2001-2005р.р.”. Дисертаційна робота виконана та пов’язана з розробленою на кафедрі адміністративного права та державного управління Донецького інституту внутрішніх справ при Донецькому національному університеті темою “Проблеми забезпечення особистої безпеки працівників міліції та представників громадського порядку” (номер державної реєстрації                № 0103U005021).

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины