ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ ТА ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН СЕРЕД МОЛОДІ :



title:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННОМУ ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ ТА ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН СЕРЕД МОЛОДІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Суттєве погіршення ситуації у сфері обігу наркотиків в Україні, помітне зростання пов’язаної з цим злочинності, а також посилення зв’язків вітчизняних наркоторговців з зарубіжним наркотичним бізнесом значно актуалізували проблему боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин.

Проблема незаконного розповсюдження наркотиків має чітко визначену соціальну спрямованість: наркоманія домінує переважно в молодіжному середовищі і завдає значного руйнівного впливу на суспільство. За даними МВС України, на початок 2003 р. загальна кількість громадян України, які допускають немедичне вживання наркотичних засобів і психотропних речовин, склала понад 100 тис., з них близько 5 тис. – неповнолітні. Зважаючи на латентність цього явища, реальні цифри, на думку дисертанта, є набагато більшими. Спираючись на дані проведених соціологічних опитувань, автор стверджує, що близько 30% молоді мали досвід вживання наркотиків.

Поширення наркоманії обумовлює необхідність застосування у боротьбі з нею новітніх засобів організаційного, правового, економічного, психолого-педагогічного та медичного характеру. Низка прийнятих за останні роки законодавчих актів і державних програм свідчить про зростання ролі організаційно-правових і адміністративно-правових засобів протидії наркоманії та правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів і психотропних речовин. Разом з тим, недостатня урегульованість питань, пов’язаних із застосуванням правоохоронними органами багатьох адміністративно-правових заходів у сфері боротьби з порушенням порядку законного обігу наркотиків негативно впливає на ефективність протидії цьому явищу в молодіжному середовищі. У свою чергу, широке застосування адміністративно-правових заходів попередження та припинення правопорушень у сфері обігу наркотиків обумовлює потребу в подальшому науковому вивченні зазначених питань.

Аналізові проблем, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, присвячено праці багатьох учених, зокрема Л.М. Анісімова, П.М. Білого, С.П. Гірницького, С.П. Дудківської, Н.І. Золотарьової,  Н.А. Карповича, О.В. Козаченка, О.В. Колесника, Н.Ш. Курманова,  Н.А. Мірошніченка, А.А. Музики, Ю.В. Рахуби, В.М. Смітієнка,         М.С. Хрупи, С.А. Шалгунової та ін. Їх наукові праці відіграли надзвичайно важливу роль у дослідженні проблематики соціально-правових, правоохоронних, педагогічних та інших проблем протидії наркоманії.

Однак, зважаючи на традиційну недооцінку суспільством криміногенного значення поширення наркоманії, відсутності ефективної практики та невелику кількість наукових розробок питань протидії цьому явищу, актуальною є необхідність систематизації, аналізу та узагальнення організаційно-правових і адміністративно-правових заходів протидії наркоманії, в першу чергу серед молоді, вивчення вітчизняного та зарубіжного досвіду боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів і психотропних речовин, внесення відповідних пропозицій та рекомендацій.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до п.4.5 і п.5.68 затвердженої МВС України тематики пріоритетних напрямів дисертаційних досліджень на період 2002-2005 рр. та п.6.4 головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 рр. Обрана тема дослідження безпосередньо пов’язана із виконанням завдань Концепції реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2002-2010 роки та Програми реалізації державної політики у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на 2003-2010 роки.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины