ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ СЛІДЧИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ :



title:
ПРАВОВІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ СЛІДЧИМИ ПІДРОЗДІЛАМИ ОРГАНІВ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 Актуальність теми дисертаційного дослідження. Органи досудового слідства держави є одним з основних суб’єктів реалізації її правоохоронної функції. Саме в діяльності цих органів найяскравіше виявляється реально існуючий  стан боротьби зі злочинністю та захищеність прав і свобод громадянина від злочинних посягань.

 Значна перебудова системи органів досудового слідства з метою удосконалення їхньої діяльності у напрямку демократизації та ефективності передбачена у постанові Верховної Ради України від 28 квітня 1992 р. “Про Концепцію судово-правової реформи в Україні”.

 Набуття Україною статусу незалежної держави, особливо після вступу її у 1995 р. до Ради Європи, прийняття у 1996 р. Конституції України, ратифікація у 1997 р. Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод 1950 р., проведення адміністративної реформи, прийняття у 2001 році нового Кримінального кодексу України та внесення суттєвих змін до діючого Кримінально-процесуального кодексу України обумовили необхідність реформування системи органів досудового слідства та їх функціонування з метою реального забезпечення незалежності слідчих, їх процесуальної самостійності, невтручання в їх діяльність завдяки впровадженню правових та організаційних засобів.

 У сучасних умовах, коли суду надані контрольні функції щодо прийняття слідчим на досудовому слідстві рішень, що обмежують конституційні права і свободи громадян (арешт, обшук, огляд житла, продовження строків тримання під вартою та ін.); коли до суду можуть бути оскаржені рішення слідчого та прокурора, виникає нагальна потреба  в удосконаленні управління слідчими підрозділами.

 Наукові дослідження проблем управління соціальними системами актуалізуються у зв’язку з  ускладненням умов їх функціонування, зростанням ролі суб’єктивного фактора. Загальна теорія управління, а також юридичні науки і слідча практика накопичили значний обсяг інформації, яку можна використати для виявлення закономірностей розвитку слідчих підрозділів, вивчення технології управлінських процесів у системі досудового слідства. Наявність емпіричного матеріалу і теоретичних досліджень дозволили розробити низку питань стосовно управління слідчими підрозділами в межах науки управління з урахуванням їх специфіки та режиму їхньої діяльності.                     

 Головні резерви інтенсифікації роботи слідчих підрозділів –  удосконалення системи організації праці, встановлення конструктивної взаємодії між слідчими підрозділами, прокуратурою, судом та органами дізнання, розвиток спеціалізації в усіх її ланках, впровадження досягнень науки, зокрема, комп’ютерних технологій у практичну діяльність, активізація людських можливостей. Теоретична усвідомленість цих процесів – завдання велике й складне. Треба враховувати те, що завдяки поширенню підслідності зростає вага слідчої роботи в загальному обсязі діяльності органів розслідування. Тому виникла гостра необхідність систематизації знань про управління системою органів досудового слідства. Дослідження в цій галузі актуальні, тому що ефективність впливу апаратів управління на діяльність практичних працівників ще занадто низька, форми та методи організації праці удосконалюються повільно.

 Недостатнє дослідження правових та організаційних аспектів управління слідчими підрозділами з урахуванням специфіки процесуального статусу слідчого як суб’єкта управління, необхідність реорганізації системи органів досудового слідства, приведення їх діяльності у відповідність до Конституції України, вимог сучасного суспільства, удосконалення чинного кримінально-процесуального законодавства, форм і методів управління найнижчою ланкою – слідчим підрозділом у системі слідчих органів ОВС визначили актуальність і значущість теми дисертаційного дослідження.     

 Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.   Дисертаційне дослідження виконано відповідно до планів наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України (п.3.2. Приоритетних напрямків фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів та науково-дослідних установ МВС України на період з 2001-2005 рр. Рішення Колегії МВС України від 12.12.2000 р. №9 КМ/1), Національного університету внутрішніх справ (п.1.4., п.2.1. Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ МВС України на 2001-2005 рр.) та (п. 1.2.) пропозицій кафедри управління в ОВС Національного університету внутрішніх справ щодо проведення науково-дослідних робіт на 2003 р.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины