ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА ГРОМАДЯН НА ІНФОРМАЦІЮ В СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ



title:
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРАВА ГРОМАДЯН НА ІНФОРМАЦІЮ В СФЕРІ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Розбудова в Україні правової держави невід’ємно пов’язана з удосконаленням всіх сторін діяльності державних органів та  забезпечення громадянам найбільш сприятливого режиму  взаємодії з ними.

Сучасний процес розбудови держави в Україні пов’язаний з усвідомленням широкого кола процесів, які відбуваються в суспільстві, в тому числі і тих з них, які безпосередньо пов’язані з реалізацією конституційних положень, що стосуються додержання та належної реалізації прав і свобод людини та громадянина. Одним з основних прав громадян є  їх право на інформацію.

Інформація пов’язує між собою державу і громадянське суспільство, постає одним з дійових засобів налагодження взаємозв'язку між особистістю та державою.

Управління суспільством з боку державних органів завжди обумовлює їхню інформованість про відповідні процеси та явища. Будь-яке рішення чи дія органів управління постає згодом у вигляді інформації для інших ланок управлінських структур, а також окремих громадян та їх об’єднань. З іншого боку, реалізація прав громадян на інформацію в сфері державного управління створює передумову формування особистої громадянської позиції, яка ґрунтується на розумінні тих чи інших рішень і дій державних органів, постає важливим фактором попередження конфліктних ситуацій і правових суперечок, сприяє зростанню авторитету державних органів та їх посадових осіб в очах громадян.

Правовідносини в сфері інформації торкаються життєвих інтересів практично всього населення нашої держави та потребують глибоких наукових досліджень, всебічного, повного і об’єктивного обґрунтування необхідних змін законодавства в цій сфері.

На сьогодні реалізація прав громадян на інформацію забезпечується не досить повною мірою. У певній мірі, це зумовлюється недоліками правового регулювання в сфері управлінської діяльності державних органів. При цьому одним з ефективних засобів боротьби з порушеннями права громадянина на інформацію є встановлення та реалізація юридичної відповідальності, в тому числі і адміністративної. На сучасному етапі в законодавстві про адміністративні правопорушення відсутня чітка та вичерпна система норм відповідальності за порушення законодавства в галузі інформації. Слід також відзначити, що питання теоретичного, законодавчого і правозастосувального характеру, що пов’язані з регулюванням права громадян на інформацію в сфері державного управління, на сьогодні в правовій науці мають вибірковий, епізодичний та несистематичний характер. Ось чому виникає необхідність в комплексному дослідженні і теоретичному усвідомленні загальних закономірностей та особливостей реалізації прав громадян в сфері державного управління, а виявлені в результаті такого дослідження проблеми можуть стати базисом для формулювання певних пропозицій щодо удосконалення законодавства. Вказані обставини зумовлюють актуальність дисертаційного дослідження.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційного дослідження затверджена науково-технічною радою Запорізького державного університету. Дисертація виконана відповідно до цільової комплексної програми № 0186.0.070865 “Права людини і проблеми становлення організації і функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування”.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины