ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ДЕРЖАВНОМУ УПРАВЛІННІ: ОЦІНКА ЯКОСТІ :



title:
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В ДЕРЖАВНОМУ УПРАВЛІННІ: ОЦІНКА ЯКОСТІ
Тип: synopsis
summary:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В сучасних умовах стрімкого суспільного розвитку, складних соціально-економічних процесів і політично-адміністративних реформ в Україні проблеми підвищення якості державного управління в органах влади всіх рівнів набули особливої актуальності.

Процес управління фактично являє собою постійний повторюваний процес прийняття і реалізації рішень. Державне управління в Україні здійснюється недостатньо ефективно, оскільки на даний час не існує чіткої методології оцінки якості прийнятих рішень. А застосування врахувально-звітної системи є фактичною втратою обмеженого державного ресурсу та часу. Тому виникає необхідність розробки підходів до підвищення ефективності державного управління, що мають зосереджуватись на удосконаленні механізмів державного управління, зокрема, процесів прийняття управлінських рішень в аспекті оцінювання якості рішень і якості управління.

Концептуальні засади функціонування механізмів державного управління активно опрацьовані провідними вітчизняними та зарубіжними дослідниками: Г. Астаповою, Г. Атаманчуком, В. Бакуменком, І. Булєєвою, Н. Діденко, В. Дорофієнко, П. Єгоровим, О. Єрьоменко-Григоренком, О. Ковалюком, В. Коломийчуком, О. Коротич, М. Кругловим, А. Кульманом, М. Лесечком, Ю. Лисенком, В. Малиновським, О. Машковим, Н. Мойсеєвим, Н. Нижник, О. Оболенським, Г. Одінцовою, Р. Рудніцькою, З. Рум’янцевим, О. Поважним, Л. Юзьковим.

Однак, якщо загальні засади механізмів державного управління розроблені на достатньому рівні, то питання оцінювання якості рішень в механізмах управління є малодослідженими. Підходи до встановлення критеріїв та процедур оцінювання якості в державному управлінні запропоновані в роботах дослідників і практиків І. Адізеса, Е. Ведунга, Д.Гвішіані, Л. Далберга, А. Дєгтяря, А. Дрюмо, К. Ісакссона, Г. Клагса, Д. Коупера, Д. Ламарка, А. Матесона, К. Олкері, І. Сумма, Р. Теннера, С. Трози, В. Троня.

Різним практичним аспектам реалізації державного управління в сучасних умовах присвячено значну кількість наукових досліджень В. Авер’янова, О. Амосова, В. Буреги, Г. Губерної, М. Корецького, В. Князєва, М. Семьюельса, С. Серьогіна, Дж. Скенлена, Ю. Тихомирова, А. Халецької, О. Черниш.

Проблема покращення роботи державних органів у багатьох випадках зводиться до оцінювання ефективності праці службовців апарату, зміни їх чисельності, витрат часу тощо. Але за такого розгляду проблеми поза увагою залишається удосконалення процесів прийняття рішень і самого механізму управління. Актуальність і недостатнє дослідження даної проблеми обумовлює необхідність теоретико-методологічного обґрунтування засобів розв'язання задач державного управління, які б давали можливість оцінювати ефективність прийнятого рішення в державному управлінні щодо можливих втрат та спроектувати максимально ефективну траєкторію його реалізації із урахуванням наявних ризиків і невизначеностей.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційні дослідження виконувались у відповідності до науково-дослідних робіт проведених в Донецькому державному університеті управління за темою: “Соціально-гуманітарні аспекти державного управління” (2006-2010 рр., № держреєстрації 0106U005128).

У межах цієї науково-дослідної роботи особисто автором було досліджено соціологічні аспекти механізмів державного управління та розроблено нові підходи до оцінювання і вибору напрямів та програм вирішення соціально-гуманітарних проблем в галузі державного управління.

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є теоретико-методологічне обґрунтування процесів підготовки, прийняття і реалізації рішень у державному управлінні на основі аналітичних процедур та інформаційних технологій, спрямованих на підвищення якості рішень та оптимізацію державного управління.

Для досягнення мети в роботі були поставлені такі завдання:

дослідити функціонування механізмів державного управління в Україні і за кордоном, запропонувати методологію розв’язання задач державного управління, спрямовану на підвищення якості рішень та удосконалення механізмів державного управління;

спроектувати методичні підходи до моделювання і прогнозування розвитку фінансово-економічних процесів на державному рівні, що здатні забезпечити отримання якісних коротко- та середньострокових прогнозів;

побудувати адекватні закономірності процесів прийняття рішень в державному управлінні;

ідентифікувати логіко-ймовірнісні моделі ризиків неефективного державного управління;

спроектувати універсальний метод розв’язання задач розподілу ресурсів, що забезпечить прийняття рішень з достатнім рівнем якості;

сконструювати аналітичну критеріальну базу оцінювання якості оптимальних рішень, які приймаються у державному управлінні;

синтезувати процедуру формування оптимальних рішень на основі моделей процесів управління з використанням аналітичних критеріїв якості;

узагальнити процедуру формування інтегрованих експертних оцінок;

вдосконалити функціональну структуру системи підтримки прийняття рішень для розв’язання задач державного управління;

упорядкувати множину критеріїв якості моделей, прогнозів та рішень;

класифікувати фактори ризиків неефективного державного управління;

систематизувати підходи до встановлення критеріїв оцінювання якості в державному управлінні.


Об’єктом дослідження дисертаційної роботи є процеси державного управління і умови забезпечення оптимального функціонування його механізмів.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні засади підготовки, прийняття та реалізації рішень на основі механізмів державного управління, а також аналітичне й інформаційне забезпечення процесів прийняття рішень.

Методи дослідження. Методологічним підходом дисертаційного дослідження є системний підхід, що передбачає комплексний аналіз процесів і механізмів державного управління та існуючих методів розв’язання теоретичних і практичних задач державного управління. Усі явища, пов’язані з процесом прийняття рішень в державному управлінні, розглядаються й аналізуються у взаємозв’язку та взаємозалежності відповідно до методу синтезу наукового дослідження.

Крім того в дисертації використані як загальнонаукові, так і спеціальні методи дослідження, зокрема: систематизація і узагальнення – для адекватного оцінювання взаємозв’язків у розвитку соціальних і економічних систем державного управління; ретроспективний аналіз і статистичне моделювання – для виявлення системи закономірностей процесів державного управління; факторний аналіз – для визначення і кількісної оцінки впливу факторів ризику на якість управлінських рішень; метод зіставлень та порівняльний аналіз – для формування процедур контролю якості рішень; економіко-математичне моделювання – для удосконалення критеріальної бази управлінських рішень; метод експертних оцінок – для проектування методу розподілу ресурсів в державному управлінні; а також методи логічного узагальнення результатів при формуванні висновків

Системний аналіз та поєднання методів емпіричного і теоретичного дослідження застосовується також при вивченні способів, методів і важелів управління.

Інформаційною базою дослідження стали роботи вітчизняних і закордонних науковців, в яких наведені фундаментальні положення й розробки підходів до оцінювання якості рішень в механізмах державного управління, результати впровадження за кордоном програм оцінювання якості роботи державних структур, нормативні акти України щодо процедури погодження рішень в державному управлінні.

Дисертаційне дослідження структуровано в двох рівнях: емпіричний рівень, на якому накопичуються і аналізуються факти щодо методів аналізу та розв’язання задач державного управління, теоретичний – на якому здійснюється синтез накопичених знань у запропоновану методологію.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины