РОЗВИТОК РУХОВИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТОК ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ЗАСОБАМИ РИТМІЧНОЇ ГІМНАСТИКИ :



title:
РОЗВИТОК РУХОВИХ ЯКОСТЕЙ СТУДЕНТОК ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ЗАСОБАМИ РИТМІЧНОЇ ГІМНАСТИКИ
Тип: synopsis
summary:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

У вступі обґрунтовано актуальність та доцільність дисертаційного дослідження; зазначено зв'язок з науковими програмами, темами, планами; визначено мету, задачі, об’єкт та предмет; охарактеризовано методи дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів. Висвітлено відомості про апробацію та впровадження у практику результатів дослідження, подано інформацію про публікації автора, структуру та обсяг дисертаційної роботи.

У першому розділі – “Теоретико-методичні засади фізичного виховання студенток вищих навчальних закладів” представлені загальні відомості про особливості організації процесу фізичного виховання у вищих навчальних закладах на сучасному етапі, сучасні уявлення про рухові якості студенток, їх рухову активність. Розкрито зміст фізичної підготовки та підготовленості, значення їх для студенток вищого навчального закладку. Подано коротку характеристику ритмічної гімнастики та її важливість для розвитку рухових якостей студенток вищого навчального закладу.

На основі аналізу наукових джерел визначено, що проблема збереження здоров’я набула державного характеру, стала предметом дослідження різних галузей наук: педагогіки, медицини, біології, теорії і методики фізичного виховання (Г. Л. Апанасенко, Ю. А. Бородін, Р. М. Баєвський та інші). При цьому сьогодні недооцінюється роль фізичного виховання у збереженні здоров’я молоді, зокрема дівчат. За даними науковців, найшвидшим і найефективнішим засобом підвищення показників здоров'я студенток є виконання фізичних вправ. Їх регулярне використання сприяє розвитку рухових якостей, підвищує життєвий тонус, імунітет, працездатність, покращує морфофункціональні показники розвитку організму дівчат і попереджує старіння (І. Р. Боднар, Є. О. Котов, О. С. Куц, В. В. Романенко, С. А. Савчук, Н. І. Фалькова, В. І. Філінков та інші).

Недостатність фінансування, відсутність сучасного спортивного устаткування, постійне скорочення годин на викладання дисципліни «Фізичне виховання», низька мотивація студенток до занять фізичними вправами та інші причини унеможливлюють задоволення біологічної потреби в руховій активності, як головного чинника зміцнення і збереження здоров’я.

Існує велика кількість досліджень, аналізуючи які дійшли висновку, що для покращення фізичної підготовки студенток необхідно систематично та цілеспрямовано впливати на розвиток їх рухових якостей, застосовуючи сучасні наукові досягнення. Ураховуючи при цьому показники фізичного та психічного здоров’я, фізичного розвитку, фізіологічні особливості студенток, їх мотиви та інтереси. Кінцевою метою педагогічного процесу фізичного виховання студенток є фізично-особистісний розвиток індивіда.

Між об’єктивними показниками здоров’я, фізичною підготовленістю, функціональними можливостями та суб’єктивним ставленням індивіда до свого здоров’я існує тісний взаємозв’язок.

Теоретико-методичний аналіз сучасної психолого-педагогічної літератури дозволив встановити, що ефективність занять з фізичного виховання залежить від змісту програм, відповідно до яких вони здійснюються. Одним з головних завдань програм з фізичного виховання є розвиток рухових якостей студенток.

Але проблема пошуку ефективних засобів та методів їх розвитку, не виключаючи при цьому оздоровчого аспекту, є надзвичайно важливою.

Розвиток рухових якостей у процесі фізичного виховання може бути більш успішним за умови обґрунтованого застосування сучасних форм, засобів і методів, а також інтенсифікації фізичних навантажень, які потребують напруженої діяльності всіх фізіологічних систем.

Аналіз літературних джерел показує велику зацікавленість студенток у нових засобах фізичного виховання, адже основною перевагою будь яких програм та методик є їх адекватність інтересам і потребам студенток.

До вивчення ефективності навчального-виховного процесу фізичного виховання студентів зверталось багато вчених. Вплив ритмічної гімнастики на розвиток рухових якостей студенток вивчений недостатньо, є лише окремі публікації, які не дають повної уяви про розвиток рухових якостей засобами ритмічної гімнастики.

У практиці фізичного виховання студенток мала кількість сучасних об’єктивних методик вимірів та недостатньо досліджені умови розвитку рухових якостей, фізичного здоров’я з використанням кількісних біомеханічних характеристик.

Розроблення нових методик, які синтезують знання з біомеханіки та ритмічної гімнастики, дасть можливість розвивати рухові якості, підвищувати рівень фізичного здоров’я, поглибити знання про свій організм та урізно­манітнити навчально-виховний процес студенток вищого навчального закладу.

У другому розділі – “Розвиток рухових якостей студенток у вищому навчальному закладі в процесі фізичного виховання” описано процес організації дослідження, обґрунтовано систему адаптованих методів, що відповідають його меті і задачам, подано результати анкетування та констатуючого педагогічного експерименту, визначено особливості моторики студенток, виявлено мотивацію до занять ритмічною гімнастикою, визначено стан розвитку рухових якостей, фізичного здоров’я студенток вищого навчального закладу у процесі фізичного виховання.

Дослідно-експериментальна робота проводилася в три етапи упродовж
2007-2011 років зі студентками Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка та Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

На першому етапі (2007-2009 рр.) для досягнення мети та розв’язання поставлених задач використовувалися методи одержання ретроспективної інформації: вивчення і узагальнення досвіду практичної роботи спеціалістів, теоретичного аналізу і узагальнення даних науково-методичної літератури. За цей час обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми, визначено мету, задачі, об’єкт та предмет дослідження. Складено програму дослідження та визначено експериментальну базу.

На другому етапі  (2009-2010 рр.) проведено констатуючий експеримент, під час якого зібрано вихідні дані про стан фізичного здоров’я студенток, фізичну підготовленість за результатами Державного тестування, вивчено рівень розвитку рухових якостей студенток у вищому навчальному закладі, а також проведено опитування (анкетування) про ставлення студенток до фізичного виховання, зокрема до ритмічної гімнастики.

Третій етап (2010-2011 рр.) присвячено: моделюванню рухових якостей студенток під час занять ритмічною гімнастикою; розробці методики розвитку рухових якостей студенток засобами ритмічної гімнастики, з урахуванням біомеханічних моделей та педагогічних умов; формувальному педагогічному експерименту, для перевірки ефективності запропонованої методики розвитку рухових якостей студенток вищого навчального закладу у навчально-виховному процесі фізичного виховання. В експерименті брали участь студентки 1–2 курсів вищих навчальних закладів в кількості 403 особи.

Із метою отримання даних про основні мотиви студенток, їх інтереси та пріоритетні види рухової активності, проведено анкетування та встановлено, що більшість студенток відвідують заняття фізичного виховання та ритмічної гімнастики для отримання заліку (34,0 % та 15,0 %); цікаво на заняттях (12,0 % та 26,0 %); для отримання консультації (3,0 % та 7,0 %); підвищити свою фізичну підготовленість (35,0 % та 21,0 %); щоб навчитись новим вправам (1,0 % та 9,0 %); зміцнити здоров’я (31,0 % та 19,0 %); виховувати красиву манеру, культуру рухів (8,0 % та 29,0 %); оптимізувати вагу, покращити статуру (7,0 % та 13,0 %); розвиток рухових якостей (4,0 % та 3,0 %); підвищити працездатність (12,0 % та 7,0 %).

Пріоритетними видами рухової активності, якими бажають займатися студентки є: ритмічна гімнастика 44,0 %, легка атлетика 20,0 %, спортивна гімнастика 12,0 %, спортивні ігри 11,0 %, плавання 8,0 %, атлетична гімнастика 5,0 %.

Вагоме значення мають антропометричні дані студенток. Було досліджено такі показники, як вага; окружність: грудної клітки, талії та стегон, плеча, передпліччя, стегна, гомілки; довжина: тулуба, рук, плечей, передпліччя, кисті, ніг, стегна, гомілки; показники каліперометрії. 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

The fields admited a red star are required.:


Заказчик:


SEARCH READY THESIS OR ARTICLE


Доставка любой диссертации из России и Украины