ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ УМІНЬ І НАВИЧОК МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ІНТЕГРАТИВНИХ ФАХОВИХ ДИСЦИПЛІН




  • скачать файл:
Название:
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ УМІНЬ І НАВИЧОК МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ІНТЕГРАТИВНИХ ФАХОВИХ ДИСЦИПЛІН
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі дисертації обґрунтовано актуальність проблеми, розкрито стан її розробленості, сформульовано об’єкт, предмет і гіпотезу дослідження, визначено його загальну мету та завдання. Розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи, охарактеризовано методи дослідження. Наведено відомості про зв’язок роботи з науковими планами та програмами, апробацію і впровадження результатів, публікації за темою дисертації, обсяг і структуру дисертації.

У першому розділі “Теоретичні основи дидактики курсів інтегративних фахових дисциплін розкрито методологічну базу дослідження, проаналізовано процеси інтеграції та диференціації, що відбуваються в науці та освіті, розкрито психолого-педагогічні передумови процесу формування умінь та навичок в теорії навчання, висвітлено онтологію міжпредметних зв’язків.

У розділі зазначено, що найголовнішими джерелами міжпредметних зв’язків або  інтеграційних курсів є соціальне замовлення (суспільство відповідно до своїх потреб визначає цілі освіти); логіка наукового пізнання (комплекс наук і наукових напрямів, що виникли в результаті розвитку процесів інтеграції в науці); логіка розвитку природничо-наукової,  економічної освіти та інтеграційні процеси, що протікають у ній; педагогічні науки (вимоги до якості та ефективності навчання і виховання, необхідність формування у студентів єдиної природничо-наукової картини світу); сучасні психологічні науки.

Теоретичний аналіз літературних джерел (О.Антонова, Е.Баллера, Л.Депенчук, М.Іовчука, С.Колесникова, З.Мукашева, І.Огородника, В.Рубанова) засвідчив, що процес диференціації в науці характеризується появою нових наукових дисциплін, що і є виразом інтеграційних процесів. Окремим питанням при вивченні інтеграції в освіті дисертант зазначив проблему побудови її психологічних основ. Ключовими словами в дослідженні психологічних механізмів інтеграції знань виділено поняття «мислення», «навчальна діяльність», «зв'язок», «асоціація», «інтеграція», «синтез». Зазначається, що на сьогодні програму побудови психологічних основ міжпредметної інтеграції не можна вважати завершеною. Не дивлячись на важливі фундаментальні роботи, присвячені різним аспектам цієї проблеми, цілісного дослідження, що об'єднує і оцінює різні ідеї і думки з питання психолого-педагогічних умов формування професійних умінь і навичок майбутніх спеціалістів у процесі вивчення фахових дисциплін, поки що немає. А без знань психологічних основ інтеграції остаточно не розв'язується проблема ролі міжпредметних  зв’язків в процесі навчання, виявлення умов їх успішної реалізації, без цього неможливо розв'язати проблеми, пов'язані з конструюванням, експериментальною перевіркою і застосуванням практичних методик навчання природничим наукам з використанням міжпредметних  зв’язків.

Аналіз наукової літератури дозволив визначити такі напрями, що потребують дослідження формування умінь і навичок майбутніх економістів з точки зору психолого-педагогічних умов управління навчальним процесом: планування характеристик професійної діяльності, що формується як конкретне економічне уміння; створення умов, які дозволяють прийняти навчальну задачу; розробка програми навчальної діяльності, що забезпечує формування професійних умінь і навичок у запропонованих характеристиках; організація регламентованого орієнтування в процесі формування умінь і навичок; організація засвоєння професійних знань, як основи формування умінь і навичок;  забезпечення контролю за формуванням умінь і навичок та його корекції.

У другому розділі Педагогічні умови формування професійних умінь і навичок майбутніх економістів під час вивчення курсу  інтегративних фахових дисциплін – висвітлено наукові проекти курсів різних наукових дисциплін, що мають інтегративну спрямованість, алгоритмізацію побудови цих курсів; розкрито основні підходи до побудови, відбору змісту та методики викладання курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму “Економіка” в системі освіти «Коледж – ВНЗ».

На підставі аналізу наукової літератури сформульоване визначення курсу інтегративних фахових дисциплін як навчального курсу, що вивчається для поглиблення і розширення міжпредметних (інтегративних) знань, формування міжпредметних (продуктивних) умінь певного фаху, який побудований на основі різних типів, форм, способів, об'єктів міжнаукової інтеграції. Дидактика курсів інтегративних фахових дисциплін  має властивості самостійної галузі знань, а саме, багатоаспектність, поліфункціональність; характеризується багатозначністю, властивостями складної системи, і являється, з одного боку, елементом міжпредметних зв'язків, а з іншого боку, частиною загальної теорії навчання, яка близька до часткових теорій.

У розділі обгрунтовано класифікацію сучасних курсів інтегративної спрямованості, яка може стати науковою основою для впорядкування процесу виникнення нових оригінальних інтегративних курсів економічної галузі. Зазначено, що курс інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка” виконує в системі економічної освіти ряд фундаментальних функцій, а саме: поглиблення зв'язків між предметами економічної спрямованості; систематизації та узагальненні знань; розвитку науково-економічного мислення; гуманізації освіти; диференціації навчання; регіоналізації освіти; оновлення змісту навчання; профорієнтації.

Розглянуто підходи до розв'язання проблеми побудови моделі інтегративних курсів, що включає наступні аспекти: цільовий, загально-дидактичний, історичний; функціональний; змістовний; діяльнісний; навчальний; виховний; розвиваючий; матеріальний; розраховано кількість годин фахових навчальних дисциплін курсу на основі принципів „золотої” симетрії та наявності „золотого” перетину між філософськими категоріями „загальне – особливе – часткове”, та запропонована модель алгоритму побудови курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка”.

Виходячи з того, що  процес створення курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка” обов'язково повинен починатися з вивчення потреб, та впроваджуватися в навчальну практику з вивченням його ефективності при задоволенні цих потреб, автором були виділені підстави та критерії відбору навчального змісту курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка”, визначені основні педагогічні умови ефективності його функціонування.

Згідно розробленої автором моделі, основними завданнями курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка” є формування професійних умінь і навичок на основі систематизації, узагальнення та поглиблення знань, отриманих в дисциплінарній  традиційній системі освіти, а зміст і структура курсу вибрані таким чином, щоб ефективно сприяти вирішенню цих завдань.

 Особливості організації навчально-пізнавальної діяльності студентів на заняттях курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка” цілком визначаються його цілями, завданнями, змістом і структурою, а також запропонованою автором системою форм навчальних занять.

Розв’язанню поставлених завдань курсу найбільш повно відповідає кредитно-модульна система навчального процесу, склад і структура якої дає можливість розкривати матеріал курсу на першому  теоретичному модулі, потім доповнювати, поглиблювати їх під час вивчення професійно-орієнтованих тем та розв’язанні економічних завдань на другому модулі, а також аналізувати його на інтерактивному третьому модулі - практичному, що складається з тренінгів і практичних інтерактивних занять, корегувати знання і уміння студентів на консультаціях і співбесідах, контролювати їх за допомогою тестування. Контроль знань студентів курсу інтегративних фахових дисциплін із напряму „Економіка” включає поточний, проміжний і підсумковий рубіжні контролі, при цьому поточний та підсумковий контроль сприяє реалізації всіх видів діяльності (від репродуктивного до дослідницького) і відповідає вимогам психічного розвитку студентів, їх інтелектуальному рівню і фізичним можливостям.

У третьому розділі дисертації Експериментальна перевірка моделі формування професійних умінь і навичок майбутніх економістів у процесі вивчення курсу  інтегративних фахових дисциплін з напряму економіки в системі освіти «Коледж - ВНЗ” - висвітлено методи, які використовувались під час  впровадження курсу інтегративних фахових  дисциплін з економіки  в системі освіти „Коледж - ВНЗ”; визначено засоби ефективності формування професійних умінь і навичок в процесі вивчення курсу інтегративних фахових дисциплін з напряму „Економіка” та проаналізовано, отримані в ході дослідно-експериментального впровадження, результати.

Наголошується, що у межах дослідження постало завдання визначення критеріїв оцінювання розробленого інтегративного курсу з фахових дисциплін. З цією метою було опрацьовано педагогічну, психологічну та методичну літературу та сформовано структуру готовності фахівця економічної спеціальності до використання професійних умінь та навичок

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)