ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТВЕРДИХ ТІЛ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ НА ОСНОВІ ІНТЕГРАТИВНО-ПРЕДМЕТНОГО ПІДХОДУ




  • скачать файл:
Название:
ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТВЕРДИХ ТІЛ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ НА ОСНОВІ ІНТЕГРАТИВНО-ПРЕДМЕТНОГО ПІДХОДУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

 

У вступі розкрито актуальність дослідження й означено його термінологічний апарат; обґрунтовано вірогідність результатів дослідження, їх апробацію та впровадження.

У розділі «Теоретичні основи вивчення властивостей твердих тіл на основі інтегративно-предметного підходу» дано теоретичний аналіз стану вивчення властивостей твердих тіл у загальноосвітніх навчальних закладах та науково-методичних і методологічних основ упровадження інтегративно-предметного підходу. Як наслідок, встановлено, що інтегративно-предметний підхід до формування змісту загальної середньої освіти можна вважати визначальною тенденцією становлення і розвитку сучасної загальноосвітньої школи. Основним засобом реалізації інтегративно-предметного підходу при вивченні властивостей твердих тіл є внутрішньопредметна, міжпредметна і міжгалузево-освітня взаємодія, що базується на наявному досвіді теорії і практики міжпредметних зв’язків. Цей досвід підтверджує єдність процесів інтеграції змісту, форм і методів навчання.

Формування знань учнів про властивості твердих тіл, які трактуються на основі фундаментальних фізичних теорій і законів, має опиратися й на відповідні (тобто адекватні теоретичним знанням, які має засвоїти учень) психологічні механізми засвоєння: підведення під поняття, формулювання наслідків, пошук необхідних і достатніх ознак поняття. Формування й подальший розвиток знань про властивості твердих тіл є ефективним, якщо він здійснюється поетапно та передбачає системну послідовність необхідних етапів навчальних дій, сукупність яких забезпечує необхідну результативність навчання.

 Ці твердження є концентрованим вираженням сутності психолого-педагогічних засад вивчення властивостей твердих тіл на основі інтегративно-предметного підходу.


У розділі «Методика вивчення властивостей твердих тіл на основі інтегративно-предметного підходу» насамперед означено інформаційну модель процесу інтеграції навчального процесу із «суміжних» дисциплін, які спільно створюють «поле взаємодії» з метою формування в учнів знань про властивості твердих тіл (рис. 1). Це, по-суті, інформаційна модель процесу інтеграції навчального процесу з фізики, астрономії, хімії, трудового навчання в 7 – 11 класах в аспекті формування в учнів знань про властивості твердих тіл.

У процесі такої інтеграції беруть участь два види інформації: перший, який спрямовано на інтеграцію змісту про властивості твердих тіл; другий – на конкретизацію інтегрованого знання в інших навчальних предметах.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)