ДИФЕРЕНЦІЙОВАНЕ НАВЧАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ АУДІЮВАННЯ АНГЛІЙСЬКОГО МОВЛЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРА




  • скачать файл:
Название:
ДИФЕРЕНЦІЙОВАНЕ НАВЧАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ АУДІЮВАННЯ АНГЛІЙСЬКОГО МОВЛЕННЯ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРА
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

 

           У першому розділі представлено теоретичні передумови диференційованого навчання молодших школярів англомовного аудіювання: розкрито психолого-педагогічні передумови та особливості його організації; описано зміст навчання аудіювання; визначено методичні вимоги до комп’ютерної програми.  

На основі теоретичного аналізу психолого-педагогічної літератури показано, що існують різні підходи до визначення поняття диференційованого навчання. Беручи за основу визначення, запропоноване С.Ю.Ніколаєвою (1987), диференційоване навчання молодших школярів аудіювання у дисертації розглядається як напрям індивідуалізації, коли кожний учень залежно від власних здібностей та успіхів у навчанні має можливість розвивати аудитивні вміння на рівні, що відповідає його навченості.

Аналіз психолого-педагогічної літератури з особливостей інтелектуального, особистісного та діяльнісного розвитку молодших школярів дозволив обґрунтувати необхідність та доцільність розробки методики диференційованого навчання аудіювання учнів 4-х класів, оскільки цей вік називають сензитивним періодом для розвитку аудитивних умінь, коли кожен учень відрізняється особливостями свого розвитку та потребує відповідної уваги і допомоги. Базуючись на цьому, було розкрито основні передумови диференційованого навчання аудіювання: підхід до учня як до суб’єкта навчання; урахування особливостей розвитку механізмів аудіювання; стимулювання позитивної мотивації навчально-пізнавальної діяльності на уроці з метою аудіювання; систематичний зворотний зв’язок, побудований на засадах об’єктивізації оцінки знань та вмінь.

Зміст навчання аудіювання учнів 4-х класів спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови конкретизовано відповідно до трьох його основних компонентів: лінгвістичного, психологічного та методичного.

На основі нормативних документів для навчання англійської мови у початковій школі (Програми з англійської мови … 1998, 2005; Загальноєвропейські Рекомендації … 2003)  систематизовано вимоги до рівня сформованості аудитивних умінь учнів 4-х класів спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови. Згідно з Програмою з англійської мови для спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови (2005) компетенція в аудіюванні на кінець четвертого року навчання характеризується як рівень А1+. Це вміння розуміти основний зміст текстового повідомлення тривалістю до 1,5 хвилини; розуміти детальну інформацію; передбачати зміст повідомлення та вміти встановлювати логічну послідовність у прослуханому.

Як відомо, для визначення рівня розвитку аудитивних умінь використовуються різні типи тестів: за об’єктом контролю (на розпізнавання фонеми, на визначення наголосу та інтонації, тести на розуміння монологічного  та діалогічного мовлення);  за структурою і способом оформлення відповіді: вибіркові тести (тести множинного та альтернативного вибору; правдиві/неправдиві твердження, на з’єднання, на вибір заголовку, на розміщення малюнків у логічній послідовності) та тести з вільно конструйованою відповіддю (питання з короткими відповідями, завдання на завершення) та ін. Для перевірки рівня навченості за європейськими стандартами учнів початкової школи використовуються Кембриджські тести Starters, Movers (для рівня А1 або для учнів 7–11 років), Flyers (для рівня А2 або для учнів 9–12 років).  На основі їх аналізу визначено типи тестових завдань для визначення рівня розвитку аудитивних умінь учнів.

З метою  розробки диференційованих завдань для навчання аудіювання у розділі проаналізовано різні підходи (Г.Б.Глейзер, Є.С. Полат, А.Б. Сат, A.Convery, D.Coyle) щодо їх класифікації та можливих умов поділу учнів на групи. Виходячи з проведеного аналізу, основними критеріями поділу обрано рівні сформованості аудитивних умінь учнів описаних раніше. Так, визначено три рівні навченості учнів: рівень С – сильні у навчанні, рівень В – середні у навчанні, рівень А – слабкі у навчанні. Для групи учнів рівня С розроблено завдання високого рівня складності лише англійською мовою з найменшою кількістю зорової наочності, запитання відрізняються своєю проблемністю та інформативністю. Для групи учнів рівня В завдання мають середній рівень складності та містять оптимальну кількість зорової наочності, також мають можливість перекладу інструкцій  українською мовою. Для групи учнів рівня А подано завдання початкового рівня складності з можливим перекладом українською мовою інструкцій та самих запитань, найбільша по відношенню до всіх інших груп кількість зорової наочності та запитання, які перевіряють лише повідомлені факти в тексті.  

Наступним кроком у дослідженні сучасного стану організації диференційованого навчання аудіювання у початковій школі було проведення опитування 70 вчителів шкіл України. Перш за все виявлено труднощі диференційованого навчання, які полягають: в одночасній організації диференційованої роботи всіх учнів (74,3%), у диференціації учнів (12,9%), у диференціації завдань, тобто розробці диференційованих завдань на кожний урок (11,4%). На підставі того, що найбільшою складністю є одночасне залучення учнів усіх груп до виконання завдання та надання допомоги у разі потреби, було запропоновано використання комп’ютера, який дозволив би організувати диференційоване навчання з усім класом. 74,3% опитаних вчителів підтвердили це припущення. Тому що лише за допомогою комп’ютера можливо: 1) синхронізувати фонограму з візуальним зображенням на екрані дисплея, таким чином, з’являється чудова можливість створити зорові опори для аудіювання іншомовного тексту; 2) організувати  зворотний зв’язок індивідуальний для кожного учня; 3) створити можливість для одночасної роботи над розвитком аудитивних умінь учнів різного рівня навченості.

Подальшим етапом дослідження було визначення рівня комп’ютерної грамотності учнів. Згідно з наказом МОН України про Типові навчальні плани початкової школи (№ 682 від 29.11.2005) курс "Комп'ютерна азбука" може вивчатись за наявності відповідного методичного забезпечення за рахунок годин варіативної складової. Це означає, що предмет не є обов’язковим, тому важливим було перевірити вміння учнів користуватися комп’ютером. З цією метою проведено анкетування 425 учнів 4-х класів шкіл України. Аналіз показав, що 88,2% проанкетованих учнів мають достатній рівень комп’ютерної грамотності, який дозволить їм виконувати комп’ютерні вправи.

Це дало підставу для аналізу та визначення основних вимог до розробки комп’ютерної програми для диференційованого навчання аудіювання.  Серед них виділяємо загальні (інформативність; організація зворотного зв’язку; покрокова подача навчального матеріалу; адаптивність навчального матеріалу; багатотермінальність; доступність; присутність ігрових елементів; очевидність результату); ергономічні (дизайн екрану, інтерфейс учня, інтерактивність);

Другий розділ дослідження присвячено розробці методики навчання диференційованого навчання аудіювання учнів 4-х класів спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови з використанням комп’ютерної програми.

З метою розробки вправ проаналізовано та відібрано текстовий матеріал, на базі якого формуються аудитивні навички та вміння. Узагальнено вимоги до відбору автентичних текстів для навчання аудіювання молодших школярів, серед яких виділяємо методичні: вимоги до мовного матеріалу (кількісні – тривалість звучання, обсяг тексту, кількість незнайомих слів та якісні – доступність, автентичність мовного матеріалу) та  до смислового змісту тексту; психологічні (емоційність, зверненість, мотиваційна функція тексту); дидактичні (виховне значення). На основі аналізу автентичних джерел, зокрема 27 навчально-методичних комплексів видавництв Oxford, Cambridge, Heinemann, Longman, Express Publishing, матеріалів веб-сайтів тощо, відібрано навчальний матеріал для створення  бази аудіотекстів комп’ютерної програми.

Зворотний зв’язок визначено як основну відмінність комп’ютерної вправи від некомп’ютерної вправи, описано загальну систему вправ для навчання аудіювання та виділено типи комп’ютерних вправ для навчання аудіювання. Зворотний зв’язок, який є особливо необхідний для навчання молодших школярів, має здійснюватися таким чином: учень виконує завдання, миттєво отримує репліку про результат виконання та вказівку щодо подальших дій. Якщо завдання виконано правильно, то з’являється відповідна репліка (Perfect!/ Good job!/ Fantastic!/ Brilliant!/ You are the best! Answer the next question, please!) й школяр має право виконувати наступне завдання або переходити до наступної вправи. Якщо завдання виконано неправильно, то має з’явитися відповідна репліка (Sorry, honey, but you are mistaken! Don't get upset!/ I don't agree with you! Listen to the extract and then choose the answer!/ No, you are wrong! There is some help for you!), що підказує учню, у чому полягає помилка та повертає його до місця в тексті, де лунала ця інформація, після чого надається допомога і пропонується спроба виконати завдання ще раз.

Практичним утіленням розробленої методики стала комп’ютерна програма "Yippee" для диференційованого навчання учнів 4-х класів спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням англійської мови аудіювання. Увага в програмі приділяється формуванню та вдосконаленню інтонаційно-вимовних, лексичних та граматичних навичок аудіювання  та розвитку мовленнєвих умінь. Програма має тренувально-контролюючий характер. Вона відповідає вимогам та змісту Програм з англійської мови для спеціалізованих шкіл з поглибленим вивченням іноземних мов, визначених для 4-го класу.

Програма складається з таких блоків: пояснювальна записка, блок для вчителя та блок для учня. Пояснювальна записка створена з метою знайомства учнів з програмою. До блоку для вчителя входить журнал успішності кожного з учнів; а компонентами блоку для учня є етап реєстрації учасника, тестові завдання для перевірки рівня навченості учнів та самі навчальні завдання. Під час виконання кожної з вправ відбувається зворотний зв’язок, диференціація здійснюється у кожній вправі.

До змісту програми входять чотири теми ("School Life", "Animals and Nature", "Leisure Time", "Holidays and Traditions"), 427 аудіофайлів, з яких 18 текстів, 105 уривків з текстів та 302 записи слів, фраз та речень. Основним героєм програми є Тигра (Tigger), що знайомить дітей зі структурою програми, пропонує завдання (інструкції до вправ написані у формі звертання Тигри до учня),  і показує кількість набраних балів. Від його імені даються репліки на відповіді учнів. У програмі є хлопчик на ім’я Біп (Beep), за допомогою якого учні мають можливість слухати слова, речення, тексти.

У розділі описано комплекс вправ з програми за темою "Holidays and Traditions", який базується на поступовому формуванні навичок та розвитку аудитивних умінь учнів на рівні їхньої навченості. Навчання аудіювання представлене на рівні слова, фрази, речення, тексту. До комплексу входять вправи відповідно до етапів навчання аудіювання. На етапі формування навичок аудіювання диференційований підхід реалізується шляхом використання української мови в інструкціях та репліках зворотного зв’язку; застосування різних способів семантизації лексики та використання/ невикористання графічної форми мовних одиниць; а також шляхом ускладнення одиниці сприйняття (від ізольованих слів до речень). На етапі розвитку аудитивних умінь диференціація здійснюється шляхом ускладнення одиниць сприйняття  – частини тексту, цілого тексту, поданих опор – малюнків, друкованих мовленнєвих одиниць та зміною рівня складності завдання щодо вилучення інформації з тексту. Особлива увага під час розробки вправ приділялася такому важливому її компоненту як інструкція.  Вона  визначає характер вправи, розподіляє увагу учня, допомагає йому подолати труднощі, з якими він може зустрітися під час виконання. Також, в інструкціях подані звертання до учня, які привертають його увагу та налаштовують на роботу (sweetie, honey, my young friend, super friend). 

Представимо вправи, що використовуються на дотекстовому етапі.

Слід уточнити, що нумерація вправ, представлених у прикладах, не відповідає нумерації в самому комп’ютерному уроці. Під комп’ютерним уроком розуміється етап уроку, проведений у комп’ютерному класі та опрацьований за комп’ютерними вправами.

Вправи розроблені на основі текстів "La Tomatina", "Betty's birthday", "Father X-mas got stuck", "The Notting Hill Ca
ival"
.

Вправа 1: практична мета – формувати слухо-вимовні та лексичні навички аудіювання; розвивальна мета – розвивати слухову пам’ять;

тип вправи: некомунікативна, рецептивно – репродуктивна; вид вправи: сприйняття та повторення лексичних одиниць.

Інструкція: Hello, sweetie! I have prepared some new words for you.They will help you to understand the text. Let’s lea
them! Look at the words and pictures. Listen and repeat the words.

Звуковий ряд: to sing carols, to get stuck in the chimney, to hang stockings at the fireplace, sleigh, to wave goodbye.

Послідовність виконання: учень має натиснути на зображення хлопчика і прослухати та повторити слово (кількість прослуховувань необмежена). Після цього школяр переходить до наступного слова, натискаючи на кнопку "Next"

Диференціація відбувається через використання перекладу інструкцій до вправ на рівнях А, В; різних способів семантизації: на рівні А лексичні одиниці семантизуються перекладним (український еквівалент в письмовій формі) та безперекладним (малюнки) способами; на рівні В – семантизація відбувається за допомогою перекладного способу; на рівні С використовується безперекладний спосіб семантизації (малюнки).

Вправа  2: практична мета – формувати лексичні навички аудіювання; розвивальна мета – розвивати слухову пам’ять, увагу;

тип вправи: некомунікативна, рецептивна; вид вправи:  рівень А – сприйняття звукової форми ізольованих лексичних одиниць та вибір їх значень з декількох запропонованих варіантів; рівень В – сприйняття зображальної та графічної форми ізольованих лексичних одиниць та зіставлення графічної форми із значенням;  рівень С – сприйняття на слух речень та вибір значення лексичних одиниць з декількох запропонованих варіантів. 

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)