ВИХОВАННЯ ГУМАНІЗМУ В СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ



Название:
ВИХОВАННЯ ГУМАНІЗМУ В СТУДЕНТІВ ВИЩИХ ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

 

У вступі обґрунтовано актуальність теми, розкрито ступінь розробленості проблеми, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дисертаційного дослідження, його наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, подано відомості про апробацію й упровадження результатів дослідження, публікації автора та структуру роботи.

 

У першому розділі дисертаційного дослідження "Теоретичні засади виховання гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів" на основі вивчення наукової вітчизняної та зарубіжної літератури аналізуються провідні сучасні тенденції реформування вищої технічної школи, методологічні засади процесу гуманізації в сучасній вищій технічній школі, дається сутнісна характеристика гуманізації педагогічного процесу у вищій технічній школі, розкривається гуманізація як відбиття найвищого морально-етичного закону людського буття, як ідеального зразку високоморального образу особистості.

У розділі на основі вивчення й аналізу філософської літератури охарактеризовані основні методологічні підходи до виховання гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів у процесі вивчення предметів гуманітарного циклу. Основними методологічними підходами визначені антропологічний, аксіологічний, культурологічний, особистісно-розвивальний, які дозволили визначити гуманізацію педагогічного процесу в технічному вищому навчальному закладі як стратегію набуття студентами системи знань, що мають виховну цінність, духовно-культурного досвіду, моральних почуттів, переконань та ідеалів. Це відповідає світовим гуманістичним тенденціям суспільного розвитку. Підкреслюється, що гуманізація є засобом подолання відчуження знань від особистості і своєрідним транслятором національної та загальнолюдської культури, бо вона спрямована на благо людини, на створення гармонії внутрішнього і зовнішнього світу особистості.

Ми поділяємо точку зору вчених (Ш.Амонашвілі, Г.Балл, К.Гавриловець, С.Гончаренко, Є.Цвєткова, В.Маслов, А.Сманцер, В.Старжинський, Є.Шиянов та інші), які вважають, що гуманізація освіти – це в першу чергу зміна спрямованості всієї системи навчання та його цілей у бік виховання неповторної, яскравої індивідуальності, унікальності духовно-моральної особистості. Вона повинна не тільки компетентно діяти в професійній сфері, але й володіти загальнолюдськими і національними моральними цінностями, сповідувати й стверджувати в повсякденній праці у всіх сферах свого життя ідеї та принципи гуманізму. Тому педагогічний процес повинен розкриватися „у своїй людській, істинно гуманній суті” (Ш. Амонашвілі).

У дисертації представлені погляди сучасних вчених на визначення принципів гуманізації педагогічного процесу. Проаналізувавши принципи, запропоновані різними дослідниками (Ш.Амонашвілі, М.Івановим, Є.Шияновим та іншими), ми дійшли висновку, що провідним принципом гуманізації освіти у вищих технічних закладах є принцип безперервного гармонійного розвитку особистості. Суттєвими є принципи: гуманітаризації змісту освіти, єдності виховання і саморозвитку особистості, взаємодії раціональних і емоційних компонентів навчального процесу, моральної відповідальності викладачів, міжкультурної комунікації, естетизації предметного середовища, створення духовного простору ВНЗ.

Спираючись на ідеї С.Гончаренка, у дослідженні підкреслено, що гуманізація освіти передбачає розвиток загальної культури, самоствердження особистості та утвердження її людської гідності, формування естетичного відношення до природи, мистецтва, людини, праці, створення комфортного освітньо-духовного середовища для гармонійного розвитку особистості.

Необхідність реформування вищої технічної школи в напрямі гуманізації пов’язана, перш за все, з тим, що сучасне суспільство потребує такого фахівця, який свою професійну діяльність органічно пов'язує з духовністю, що проявляється в любові не тільки до своєї праці, але й у любові до людини, до природи, з толерантністю до думок інших людей, з готовністю до синергії та діалогу. Особливої уваги в цьому плані потребує вища технічна освіта, що нині знаходиться у певному кризовому стані, основні ознаки якого проявляються перш за все у технократичній спрямованості, у вузькій прагматичній орієнтації, у недостатній увазі до розвитку критичного і образного мислення, формування морального образу сучасного фахівця.

Підкреслюється, що гуманізація педагогічного процесу в вищій технічній школі на методологічному рівні може забезпечуватися шляхом «вмонтування» в нього «сучасного класичного гуманітарного університету в його європейському варіанті».

Виховання гуманізму студентів вищих технічних закладів здійснюється в процесі гуманітаризації освіти, яка має два аспекти: збільшення загального обсягу навчального часу на предмети гуманітарного циклу та поповнення їх переліку за рахунок введення нових предметів.

У кількісному плані гуманітарні предмети в нашій країні займають 15-18% загального навчального часу. У європейських країнах та США – до 35%. Більша частина навчального часу предметів гуманітарного циклу відведена на самостійну роботу студентів. Цей цикл предметів не має ще необхідного статусу у вищих технічних навчальних закладах, хоча саме вони є системоутворюючими елементами у вихованні гуманізму майбутнього фахівця.

З точки зору сучасних дослідників (М.Токарєв), найбільш дієвим напрямом гуманізації освіти у вищих технічних навчальних закладах є оволодіння студентами іноземними мовами (англійською, французькою, німецькою), які виступають засобом збагачення особистості гуманітарними цінностями й навичками культурного спілкування. В умовах створення єдиного європейського освітнього простору оволодіння студентами міжкультурною комунікацією є важливим фактором входження в повноправне партнерство у сфері вищої освіти.

Проблема гуманізму була достатньо гострою і актуальною в будь-який історичний період, але кожна епоха висувала нові вимоги до типу людини, яка може активно діяти в конкретних культурно-історичних і соціальних умовах, що значно впливало на розуміння сутності гуманізму. Пошуки нового гуманізму особливо помітно активізувалися з другої половини ХХ століття (М.Хайдеггер, Ж.Марітен, А.Печчеї).

На початку третього тисячоліття спостерігається перехід від реального гуманізму до актуального, у якому домінує актуальне життя як вища екзистенціальна цінність і який орієнтований на повноцінне життя людини «тут і тепер», на її гармонійний стан, що поєднує фізичне й духовне здоров’я.

 З’явилися світські міжнародні гуманістичні рухи та спілки, було прийнято ряд гуманістичних маніфестів, які проголошують новий універсальний всепланетарний гуманізм, онтологічну, правову й соціальну рівність усіх людей і народів на Землі, повернення до універсальних духовних цінностей, традицій, самоцінність життя, полілог культур як шлях взаємодії, взаєморозуміння й духовної злагоди.

Аналіз наукових джерел засвідчив, що не існує однозначного розуміння понять „гуманізм”, „гуманність”, „гуманізація”, „гуманітаризація”, „гуманізація педагогічного процесу”, існують суттєві розбіжності з питань сутності, змісту, класифікації цих понять.

На теперішній час в соціально-педагогічній і філософській літературі гуманізм розглядається як вид ідеології, принцип світогляду, як одна з форм суспільної свідомості. Гуманізм розглядається як система ідей та поглядів на людину як найвищу цінність, як вільне створіння, суб’єкт пізнання світу, що спирається у своїй діяльності на свій розум і, розвиваючи свій потенціал, активно впливає на створення суспільних форм людського життя. Критерієм гуманізму є благо людини, її права, свобода, справедливість, гуманні відносини між людьми.

У дослідженні висвітлено структуру гуманізму як особистісної якості, яка включає: гуманістичний світогляд, гуманістичні цінності, гуманні якості, гуманну поведінку.

Сучасні дослідники (В.Жукоцький) вбачають основне завдання світського гуманізму в тому, що він має стати світоглядною основою культури й міжкультурних комунікацій. Одним із шляхів гуманізації особистості в освіті є трансляція культури між народами й поколіннями (В.Тарантєй). З точки зору гуманізації особистості не можна не враховувати міжетнічний і міжкультурний простір, у якому проживає людина. Розширення меж трансляції культури значно актуалізує питання міжкультурної комунікації, що обумовлює необхідність «міжкультурної освіти» і створення «міжкультурної» педагогіки.

Освоєння знань є частиною культури, яка з’єднує всіх представників людського роду. Виконання сучасними вищими навчальними закладами їх призначення – інформувати, порівнювати, висувати спільні ідеї й проекти, виховувати людей культури – неможливе без формування у представників різних культур і народів навичок міжкультурної комунікації, здатності вільно спілкуватися між собою.

У дисертації підкреслюється, що в основі гуманності лежить потреба в особливій формі спілкування – діалогічному. Беручи до уваги роль міжкультурних комунікацій у гуманізації суспільного життя, вищої технічної освіти, у дослідженні визначено, що виховання гуманізму в студентської молоді може ефективно здійснюватися в процесі вивчення психології та іноземної мови.

У вищому технічному навчальному закладі великого значення набуває міждисциплінарний комплекс, що забезпечує взаємодію технічних і гуманітарних предметів і сприяє стимулюванню духовних потреб і інтересів студентів (інтелектуальних, моральних і естетичних), які задовольняються в процесі самоосвіти, самовиховання, саморозвитку.

У дослідженні на підставі педагогічної й психологічної літератури проаналізоване поняття «комунікативна компетенція», виділені структурні компоненти комунікативної компетенції майбутнього фахівця: лінгвістичний, соціологічний, соціокультурний, стратегічний, соціальний і дискурсивний. Подана характеристика видів комунікативної компетенції (загальна, соціолінгвістична, соціокультурна, міжкультурна, професійно-інтерактивна), що дало можливість обґрунтувати виховні можливості іноземної мови й психології як предметів гуманітарного циклу.

З точки зору сучасних підходів, іноземна мова як навчальний предмет у вищому технічному навчальному закладі сприяє не тільки розвитку комунікативної культури особистості, але й виховує гуманне відношення й повагу до рідної та інших культур, прищеплює готовність до безконфліктного діалогу, толерантність, повагу й терпимість у міжкультурній взаємодії, тобто моральні якості гуманної людини.

Психологія як навчальний предмет гуманітарного циклу дає можливість розкрити й сформувати у студентів основні елементи гуманного відношення людини до дійсності: моральні потреби, інтереси, моральні почуття й гуманні переживання, знання про гуманізм, гуманістичні цінності, гуманістичні вчинки й поведінку.

Теоретичні основи дисертаційного дослідження базуються на таких концептуальних ідеях:

·       гуманізація виховання студентів вищих технічних навчальних закладів обумовлена світовими тенденціями, повязаними з переходом від реального до актуального гуманізму, що вимагає зосередження уваги на людському житті як найвищій цінності, здоров’ї людини, забезпеченні її прав, свобод і розвитку всіх здібностей і обдарувань;

·       оскільки гуманізм є універсальною якістю людини планетарної, він має стати світоглядною основою культури;

·       освіта повинна бути транслятором гуманістичної культури людства;

·       вища освіта має виховувати людину, здатну засвоювати й транслювати загальнолюдську культуру.

Таким чином, реформування вищої технічної освіти, пов’язане з переходом від знаннєвої парадигми до людино- й культуроцентристської, вимагає особливої уваги до формування морального образу особистості студентів, їх моральної й естетичної культури, гармонійної взаємодії логічного й образного мислення, орієнтації студентів саме на цінності гуманістичної культури, що досягається лише за умови використання сучасних науково обгрунтованих підходів до викладання предметів гуманітарного циклу.

У другому розділі "Педагогічні технології виховання гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів у процесі вивчення предметів гуманітарного циклу" визначені критерії та рівні сформованості гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів, проаналізовані результати проведеного констатувального експерименту, розкриті педагогічні технології виховання гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів у процесі вивчення предметів гуманітарного циклу та представлені результати впровадження в практику розроблених педагогічних технологій.

На основі аналізу сутності гуманізму як особистісної якості були визначені узагальнені критерії сформованості гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів: сформованість гуманістичного світогляду, наявність системи гуманістичних цінностей, сформованість гуманних якостей особистості, гуманна поведінка студента.

У дослідженні на основі виділених критеріїв визначено три рівні сформованості гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів: високий – рефлексивно-творчий рівень, середній – репродуктивний, низький – емпірично-інтуїтивний.

Високий, рефлексивно-творчий рівень сформованості гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів характеризується  сформованістю компонентів лінгвістичної, комунікативної, професійно-інтерактивної компетенції, орієнтацією на встановлення гуманних відносин з природою, суспільством, окремими людьми, сформованістю спеціальних знань і умінь та їх спрямованістю на самоцінність людини в майбутній професійній діяльності, здатністю створювати гуманістично-рефлексивне середовище, яскраво виражати якості людяності, духовної взаємодії з оточенням. Студенти тяжіють до самопізнання, самооцінки та творчої доброчинної діяльності.

Середній, репродуктивний рівень сформованості гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів виявляється у загальній компетентності, позитивно-пасивному відношенні до здійснення благодійних акцій, недостатньо виявленому бажанні встановлювати гуманні відносини з іншими людьми в процесі спільної діяльності.

Низький, емпірично-інтуїтивний рівень сформованості гуманізму в студентів вищих технічних навчальних закладів визначається відсутністю чітких знань про сутність гуманізму та його принципи, невизначеністю ціннісних установок особистості, пасивним відношенням до суспільної та майбутньої професійної діяльності.

Дослідно-експериментальна робота проводилася в три етапи: констатувальний, формувальний і контрольний.

В експериментальній роботі брали участь 132 студенти Донбаської національної академії будівництва і архітектури та Донецького інституту залізничного транспорту (64 студенти в контрольних групах та 68 студентів – в експериментальних).

На констатувальному етапі аналіз сформованості гуманізму в студентів названих вище навчальних закладів проводився за визначеними критеріями за допомогою спеціально розробленої діагностичної методики, яка передбачала: педагогічне спостереження, анкетування та інтерв’ювання (за С.П.Тищенко) студентів, тестування (“Методика вивчення професійних мотивів» С.С.Єрмакової), самодіагностика (кодифікаційна самодіагностика Т.Фролової), проведення бесід, аналіз змодельованих ситуацій професійної діяльності.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины