ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ УНІВЕРСИТЕТУ



Название:
ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ МАЙБУТНІХ ЕКОНОМІСТІВ У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ УНІВЕРСИТЕТУ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

Основний зміст дисертації

 

У вступі обґрунтовується актуальність проблеми формування громадянської позиції майбутніх економістів у навчально-виховному процесі університету, формулюється мета, завдання, об’єкт і предмет дослідження, визначаються методи дослідження, розкриваються наукова новизна та практичне значення дослідження, подаються відомості про апробацію і впровадження результатів дослідження, публікації автора та структуру роботи.

У першому розділі «Теоретико-методичні основи формування громадянської позиції майбутніх економістів» проаналізовано стан проблеми в психолого-педагогічній літературі, розглянуто сутність і зміст технології формування громадянської позиції майбутніх економістів та методику виявлення рівня сформованості громадянської позиції майбутніх економістів.

Аналіз філософських, психолого-педагогічних досліджень свідчить, що розв’язання проблеми формування громадянської позиції особистості є актуальною з огляду на те, що ця позиція є проявом духовно-професійного розвитку кожної людини (Л.Божович, Р.Немов, В.Сухомлинський, М.Стельмахович, С.Рубінштейн, С.Максименко). Для розбудови української державності вона є консолідуючим фактором. Утім теорія і практика формування громадянської позиції студентської молоді, у тому числі майбутніх економістів, не відображають всього спектру відповідних завдань. Проблема формування громадянської позиції більш активно розробляється стосовно всього контингенту студентів вищих навчальних закладів. Щодо майбутніх економістів, то її розв’язання не має комплексного характеру, при цьому не враховується те, що професійна діяльність економіста покликана забезпечити прогнозування тенденцій економічного розвитку України, висування перспективних економічних ідей, підвищення економічної культури, економічне виховання працівників. Громадянсько спрямована діяльність економіста є результатом професійної освіти та характеристикою громадянської позиції економіста-професіонала (Г.Костюк, Н.Лейтес, О.Сухомлинська, Г.Філонов).

Нами поділяється точка зору сучасних дослідників (І.Бех, П.Кононенко, В.Кремень, Н.Нікітіна, І.Підласий, А.Сігова, Г.Філіпчук), що громадянську позицію особистості слід розуміти як: по-перше, ціннісно-правовий зв’язок людини й суспільства, заснований на знанні й додержанні певних прав та обов’язків; по-друге, особистісне прийняття молодою людиною основних проблем мети українського суспільства, здатність бути членом соціального співтовариства й упевненість у захищеності своїх прав з боку суспільства в епоху національного та економічного відродження; по-третє, готовність особистості погоджувати перспективи й мету свого розвитку з перспективою й метою розвитку українського суспільства.

Громадянську позицію студента-економіста ми розглядаємо як складне стійке соціально-психологічне утворення (або стан) особистості, яке являє єдину інтегральну систему її громадянських, патріотичних, суспільно-правових, моральних, трудових та інших ціннісних орієнтацій і критеріїв, що найтіснішим чином пов’язані із загальною спрямованістю особистості (світоглядом, потребами, інтересами) та її емоційно-вольовими якостями, сенс яких – в усвідомленні особистістю майбутнього економіста свого громадянського обов’язку, у прагненні та вмінні його активно реалізувати у майбутніх професійних справах і вчинках, а під час фахового навчання в університеті – у повсякденних навчально-виховних ситуаціях.

Особливість прояву громадянської позиції економістів полягає в тому, що вона, виступаючи свідченням громадянських, патріотичних, суспільно-правових, трудових якостей, розумінням відповідальності перед Вітчизною, вказує на готовнісь і вміння відстоювати економічні інтереси держави, генерувати нові економічні ідеї її розвитку (О.Алексєєва, О.Вишневський, Ю.Завалевський, М.Чельцев). Громадянська позиція майбутніх економістів як інтегруюча якість їх особистості, детермінована внутрішніми та зовнішніми чинниками розвитку, що дозволяє говорити про наявність рівнів її сформованості.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины