ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА:ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ



Название:
ОБОРОТНИЙ КАПІТАЛ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА:ФОРМУВАННЯ І ВИКОРИСТАННЯ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми дослідження. Розвиток ринкових відносин суттєво змінює економічне середовище функціонування підприємницьких структур. Головною ознакою його є конкуренція товаровиробників, які набули повної самостійності та відповідальності за результати фінансово-господарської діяльності. Це зумовлює необхідність забезпечення потреб первинних ланок господарювання оборотним капіталом як складової їх успішного довгострокового розвитку та прогресу національної економічної системи.

Сторіччями еволюціонує в наукових колах теорія оборотного капіталу підприємств. Серед величезної кількості праць, що належать до різних наукових шкіл, нині все більше з’являється таких, в яких йдеться про втілення нової парадигми економічного змісту оборотного капіталу, і цей зміст виходить за межі традиційного розуміння класичною науковою думкою його участі в економічних процесах. Ця нова парадигма відзначається тяжінням до системного підходу, до аналізу оборотного капіталу підприємств як цілісного економічного поняття, його властивостей та принципів, з визначенням основних характеристик, які відіграють суттєву роль у формуванні та використанні оборотного капіталу.

Теоретичні засади формування та використання оборотного капіталу викладені у працях Ф. Кене, А. Маршала, Дж. Ст. Мілля, А. Сміта, С. Фішера, Й. Шумпетера. Вагомий внесок у сучасну економічну теорію і практику формування та ефективного використання оборотного капіталу зробили вітчизняні й зарубіжні економісти В. Бєлолипецький, М. Білик, І. Бланк, Ю. Брігхем, Дж. К. Ван Хорн, Ю. Воробйов, А. Золотарьов, І. Зятковський, В. Ковальов, В. Корнєєв, М. Коробов, Л. Костирко, М. Крейніна, Н. Лисиціан, Л. Пан, Ю. Петленко, А. Поддєрьогін, Р. Радіонов, Л. Ротштейн, Р. Славюк, Р. Сорока, Є. Стоянова, О. Терещенко, М. Черватюк, А. Шило, В. Шокун, Д. Шиян, С. Юрій та ін.

Незважаючи на наявність численних теоретичних розробок, проблеми дослідження теоретико-методичних засад формування та використання оборотного капіталу промислових підприємств, визначення пріоритетів джерел його формування, шляхи стабілізації руху оборотного капіталу, напрямки ефективного використання та мобілізації додаткових джерел поповнення залишаються фрагментарно дослідженими та потребують подальшого наукового обґрунтування.

Дослідження особливостей оборотного капіталу промислових підприємств дасть змогу розкрити механізми внутрішньої його активності у звичайній діяльності підприємств, визначити принципи кругообігу, пріоритети джерел формування та раціонального використання.

Розвиток теоретико-прикладних засад оборотного капіталу промислових підприємств неможливий без застосування категоріального апарату та аналітичного інструментарію економічної теорії, фінансів підприємств, фінансового менеджменту, а також дослідження нових тенденцій у формуванні й використанні оборотного капіталу та його впливу на ефективність функціонування  підприємств.

Актуальність проблематики формування та використання оборотного капіталу вітчизняними промисловими підприємствами в сучасних умовах, недостатнє його дослідження і висвітлення в економічній літературі, теоретичне та практичне значення для розвитку всіх видів діяльності підприємств обумовили вибір теми дисертації, визначили мету, завдання та напрями дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою науково-дослідної роботи за темою: “Оптимізація теоретичних та практичних аспектів фінансового забезпечення економічного зростання в Україні” (номер державної реєстрації 0103U007682), що виконувалася колективом кафедри фінансів Тернопільського національного економічного університету та науково-дослідної роботи кафедри фінансів Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, відповідно до комплексної планової державної теми наукових досліджень “Теорія і практика застосування фінансових інструментів у соціально-економічному розвитку України в умовах системної економічної трансформації” (номер державної реєстрації 0106U008360). В межах цих тем запропоновано комплекс заходів щодо удосконалення організації фінансів суб’єктів господарювання, зокрема, вдосконалення формування та використання оборотного капіталу вітчизняних промислових підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове узагальнення теоретичних засад оборотного капіталу та розроблення практичних рекомендацій щодо його формування, поповнення, розміщення та ефективного використання для забезпечення збалансованості фінансових й матеріальних потоків і досягнення високого рівня платоспроможності та прибутковості підприємств.

Відповідно до поставленої мети визначено сукупність основних завдань, спрямованих на її досягнення:

     уточнити визначення поняття оборотний капітал і з’ясувати закономірність його кругообігу в сферах виробництва, обігу та інвестицій;

     розкрити характерні риси формування та поповнення оборотного капіталу;

     проаналізувати вплив розміщення оборотного капіталу на фінансовий стан промислових підприємств;

     визначити залежність між ефективним використанням оборотного капіталу та фінансовими результатами діяльності промислових підприємств;

     встановити пріоритети джерел формування оборотного капіталу промислових підприємств;

     визначити шляхи стабілізації кругообігу оборотного капіталу для забезпечення зростання фінансових результатів діяльності підприємств;

     окреслити напрямки ефективного використання оборотного капіталу та джерела забезпечення його поповнення;

     обґрунтувати пропозиції щодо посилення ролі оборотного капіталу в інвестиційній діяльності промислових підприємств.

Об’єктом дослідження є кругообіг оборотного капіталу промислових підприємств.

Предмет дослідження – фінансові відносини, що виникають при формуванні, розміщенні та використанні оборотного капіталу промислових підприємств.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертаційного дослідження становлять як загальнонаукові методи пізнання, так і специфічні методи вивчення економічних явищ. Діалектичний метод пізнання, методи наукової абстракції, індукції та дедукції застосовано для уточнення поняття “оборотний капітал”, визначення його ролі в звичайній діяльності підприємств. Для аналізу формування і використання оборотного капіталу підприємств використано методи статистичного порівняння, групування, ланцюгових підстановок. За допомогою економіко-математичного моделювання встановлено залежність між швидкістю обороту оборотного капіталу та фінансовими результатами діяльності підприємства.

Теоретичною основою дослідження є наукові розробки вітчизняних вчених, провідних фахівців у сфері економіки і фінансів, праці зарубіжних вчених щодо формування та використання оборотного капіталу  підприємств.

Інформаційну базу дисертаційної роботи становлять законодавчі та нормативні акти з питань фінансово-господарської діяльності  підприємницьких структур, офіційні статистичні матеріали Державного комітету статистики України, матеріали річної фінансової звітності діяльності підприємств – виробників меблів Чернівецької області.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в системному обґрунтуванні теоретичних засад та прикладних аспектів формування й ефективного використання оборотного капіталу промислових підприємств, зокрема:

вперше:

    обґрунтовано підхід до визначення мінімального обсягу оборотного капіталу для вкладання у короткотермінові фінансові інвестиції відповідно до наявного рівня високоліквідних активів і поточних зобов’язань підприємства. Це забезпечить формування високоліквідних оборотних активів і отримання прибутку та активізує участь оборотного капіталу у всіх видах звичайної діяльності підприємств;

удосконалено:

    підходи до оцінювання ефективності використання оборотного капіталу. Встановлено залежність між швидкістю кругообігу оборотного капіталу і такими фінансовими результатами, як дохід від реалізації продукції та чистий прибуток, що залишається в розпорядженні підприємств. Завдяки цьому визначено вплив швидкості руху оборотного капіталу на їх фінансові результати;

    способи оцінки вкладання оборотного капіталу в активи підприємств. Для цього запропоновано використовувати рейтинговий показник, який дозволяє оцінити вплив зміни структури вкладеного оборотного капіталу на рівень платоспроможності, загальної ліквідності та фінансові результати діяльності промислових підприємств;

набули подальшого розвитку:

    трактування понять “оборотний капітал” та “оборотні активи”. Це дало змогу обґрунтувати, що оборотний капітал є частиною фінансових ресурсів підприємств, які шляхом вкладання в оборотні активи забезпечують безперервність процесу звичайної діяльності з метою отримання прибутку і здатні відновлюватися упродовж періоду, обумовленого процесом створення матеріальних і нематеріальних благ та термінами фінансових вкладень. Перевагою цієї дефініції є розширене тлумачення функціональних ознак оборотного капіталу підприємств та чітке розмежування понять “оборотного капіталу” і “оборотних активів”;

    теоретична інтерпретація функцій оборотного капіталу, зокрема, запропоновано виокремлювати функцію акумулювання тимчасово вільних грошових ресурсів та формування висоліквідного резерву, що дозволяє поглибити наукове розуміння функціонального призначення оборотного капіталу підприємств;

    визначення пріоритетності джерел формування та поповнення оборотного капіталу на основі завдань і фінансових можливостей підприємницьких структур. З урахуванням впливу внутрішніх та зовнішніх чинників було складено матрицю пріоритетних джерел формування оборотного капіталу для підприємств – виробників меблів. Її застосування дозволить визначити раціональні джерела поповнення оборотного капіталу у звичайній діяльності підприємств;

     порядок спрямування амортизаційних відрахувань у поточні фінансові інвестиції за умов обмеженості ресурсного потенціалу підприємств. Це дає можливість обмежити чинну практику нецільового використання амортизаційних відрахувань і зберегти їх функціональне призначення шляхом зростання грошових потоків у інвестиційній діяльності підприємств.

Практичне значення отриманих результатів полягає у розробці прикладних рекомендацій щодо формування й ефективного використання оборотного капіталу підприємства. Окремі наукові результати використано головним управлінням економіки Чернівецької обласної державної адміністрації при розробці програми соціально-економічного розвитку Чернівецької області на 2006–2007 рр. (довідка № 07/29-2123 від 02.04.2007 р.), управлінням промисловості та розвитку інфраструктури Чернівецької обласної державної адміністрації при розробці програми розвитку промисловості Чернівецької області на 2004–2011 рр. (довідка № 14/24-2254 від 30.04.2007 р.); впроваджено у практичну діяльність підприємств – виробників меблів – ПВП “Новоселицька меблева фабрика № 1” (довідка № 55 від 5.04.2007 р.) та ВАТ “Сторожинецький меблевий комбінат” (довідка № 37 від 12.04.2007 р.).

Теоретичні узагальнення та практичні результати проведеного дослідження використовуються у навчальному процесі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича при розробленні методичного забезпечення та викладанні дисциплін “Фінанси підприємств”, “Фінансовий  менеджмент”, “Фінансовий аналіз” (довідка № 15–38/2337 від 7.09.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо формування та використання оборотного капіталу промислових підприємств. Наукові розробки і рекомендації прикладного характеру, висновки та пропозиції, що подані до захисту, отримано самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційної роботи доповідалися та обговорювалися на науково-практичних конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції “Стратегії розвитку економічного потенціалу регіонів: інвестиційні пріоритети та інфраструктура” (м. Чернівці, 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Україна у глобальному середовищі: нові алгоритми управління економікою” (м. Чернівці, 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Творча спадщина Йозефа А. Шумпетера та трансформація сучасної економіки України” (м. Чернівці, 2003 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Роль реґіонів у забезпеченні стійкого розвитку національної економіки України” (м. Чернівці, 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Стратегія реґіонального розвитку: методологія формування, муніципальна специфіка, механізм реалізації” (м. Чернівці, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання” (м. Луцьк, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Фінансово-економічні та інституційні чинники розвитку реґіону” (м. Чернівці, 2005 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Реґіональні аспекти організації і управління фінансовими ресурсами” (м. Івано-Франківськ, 2006 р.); міжвузівській науковій конференції студентів та молодих вчених “Фінансово-бюджетне регулювання соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальної одиниці” (м. Чернівці, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Фінансовий потенціал реґіонів України в умовах ринкової економіки” (м. Чернівці, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Наукові дослідження – теорія та експеримент, 2007” (м. Полтава, 2007 р.).

Публікації. Результати досліджень опубліковано у 17 наукових працях, із яких 16 написані одноосібно. Загальний обсяг публікацій – 3,58 д. а. (особисто автору належить 3,57 д. а.), в тому числі 5 публікацій у фахових виданнях (1,86 д. а.), 1 – в інших виданнях (0,32 д. а.) та 11 – у збірниках наукових праць за матеріалами конференцій (1,39 д. а.).

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 163 сторінки комп’ютерного тексту. Дисертація містить 29 таблиць, 18 рисунків, 17 додатків (на 51 сторінці). Список використаних джерел нараховує 200 найменувань і розміщений на 16 сторінках.

 

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины