РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА ТА ПРОМИСЛОВОЇ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА У ЛЬВІВСЬКОМУ РЕГІОНІ



Название:
РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА ТА ПРОМИСЛОВОЇ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА У ЛЬВІВСЬКОМУ РЕГІОНІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У структурі продовольчих ресурсів України молоко і молочні продукти традиційно займають важливе місце, що зумовлюється їх особливими харчовими цінностями та високим засвоюванням людським організмом. В процесі історичного розвитку суспільного поділу праці і поглиблення спеціалізації аграрного виробництва скотарство набуло провідного значення серед тваринницьких галузей. Тут здійснюється виробництво важливих продуктів харчування – молока і м’яса великої рогатої худоби.

Виробництво молока в Україні в структурі товарної продукції тваринницьких галузей посідає провідне місце. Проте, внаслідок кризових явищ, які охопили всі галузі аграрного виробництва, і які набули особливо руйнівного характеру в скотарстві, значно скоротилось поголів’я молочного стада, істотно знизились обсяги виробництва молочної сировини, що стало причиною різкого зменшення випуску молочних продуктів підприємствами переробної промисловості.

Внаслідок глибоких соціально-економічних перетворень на селі, створення нових організаційно-правових структур на засадах приватної власності на засоби виробництва і землю, відбулось зосередження переважної більшості корів у господарствах населення, що створило певні організаційно-економічні складнощі щодо відтворення маточного стада, виробництва і формування ринку молока та молочних продуктів. В цих умовах особливо актуальним є забезпечення конкурентоспроможного виробництва молока в господарствах населення на основі їх кооперації та інтеграції з підприємствами переробної промисловості.

Це слугувало підставою для вибору теми дисертаційного дослідження і об’єкта, яким є Львівський регіон, де розвиток молочного скотарства займає провідне значення. Проблема нарощування контролю промислового виробництва молока, підвищення ефективності галузі на часі наукових досліджень у ряді наукових установ та навчальних закладів, зокрема в Науковому національному центрі “Інститут аграрної економіки” (Бойко В.І., Данилевська О.Є., Крисальний О.В., Козак О.А., Коржинський М.П.), Черкаському державному технологічному університеті (Яценко В.М.), Національному аграрному університеті (Ільчук М.М.), Національному університеті харчових технологій (Мостенська Т.Л.), Львівському державному аграрному університеті (Березівський П.С.), Львівській національній академії ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького (Васильчак С.В., Кіт В.Г.) та інші.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження здійснювалось у контексті виконання Львівською національною академією ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького теми “Сучасний аграрний сектор економіки України та шляхи його розвитку”, розділ “Проблеми інтенсифікації сільськогосподарського виробництва в нових умовах” (номер державної реєстрації 0194U01023336). Строки виконання – 2002-2007 роки.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розроблення системи організаційно-економічних заходів і практичних рекомендацій щодо розвитку та підвищення ефективності виробництва молока і його промислової переробки з урахуванням особливостей регіону.

Для досягнення вказаної мети в дисертації визначені до вирішення такі завдання:

·        дослідити організаційно-економічні особливості та форми організації виробництва молока і його промислової переробки в період освоєння ринкових відносин; обґрунтувати сутність виробничого кооперування господарств населення та розвитку інтеграційних процесів в галузі промислової переробки молока Львівського регіону;

·        здійснити аналіз стану та причин зниження обсягів виробництва молока в аграрній сфері та зниження випуску молочної продукції в підприємствах переробної промисловості в регіоні;

·        обґрунтувати організаційно-економічні рекомендації щодо створення кооперативних формувань з виробництва молока на основі об’єднання поголів’я молочного стада і приватних земельних паїв природних кормових угідь господарств населення;

·        розробити організаційно-економічні та техніко-технологічні підходи розвитку інтеграційних процесів у виробництві молока та молочних продуктів шляхом поєднання діяльності виробничих кооперативів і підприємств промислової переробки молока.

Об’єктом дослідження є господарства–виробники молочної сировини та сукупність їх організаційно-економічних відносин з промисловими молокопереробними підприємствами.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та практичні аспекти забезпечення ефективного розвитку виробництва та промислової переробки молока на регіональному рівні.

Методи дослідження. Методологічною базою здійснення дисертаційного дослідження слугували перевірені широкою практикою положення з економічної теорії розвитку соціально-економічних явищ і процесів в агропромисловому виробництві при переході до ринкових відносин, наукові публікації вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем здійснення аграрної реформи, створення і функціонування продовольчого ринку, а також законодавчі і нормативні акти владних структур щодо розвитку агропромислового виробництва на засадах приватної власності.

У процесі дослідження були використані наступні методи: діалектичний та абстрактно-логічний (для обґрунтування теоретичних основ дисертаційної роботи та висновків); системного аналізу та синтезу економічних явищ (для дослідження формування і розвитку нових організаційно-правових структур, динаміки поголів’я молочного стада, його продуктивності, обсягів та ефективності виробництва молока); економіко-статистичний (для збору даних про чисельність поголів’я корів, обсяги виробництва, реалізації молока та молочних продуктів); монографічний (для характеристики стану об’єктів дослідження, вивчення проблеми підвищення ефективності виробництва молока); розрахунково-конструктивний (для розробки перспектив галузі та удосконалення економічних відносин). У процесі роботи над дисертацією застосовувались також інші методи економічних досліджень.

Інформаційну базу дисертації склали чинні закони України, статистичні матеріали Державного комітету статистики України, Управління статистики Львівської області, Головного управління агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації, районних управлінь сільського господарства області, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів, матеріали науково-практичних конференцій, інші літературні джерела, а також результати власних досліджень та розрахунків.

 Наукова новизна одержаних результатів характеризується розробленням основних положень створення і функціонування виробничих молочних кооперативів та розвитку інтегрованих формувань по випуску молочних продуктів. До них належать:

вперше:

-         обґрунтовано доцільність створення і розроблено механізм ефективного функціонування молочних виробничих кооперативів на основі добровільного об’єднання поголів’я корів та природних кормових угідь господарств населення;

-         сформовані концептуальні засади ефективного розвитку і функціонування галузі молочного скотарства шляхом поєднання діяльності молочних виробничих кооперативів та підприємств промислової переробки молока.

удосконалено:

-         систему регулювання економічних відносин суб’єктів виробничого кооперування у молочній галузі та інтегрованому виробництві молочних продуктів у напрямку забезпечення економічних інтересів  кожного з учасників спільної діяльності.

дістало подальший розвиток:

-         соціально-економічної структури виробництва молока в регіоні, яка характеризується зростаючим значенням господарств населення у виробництві та реалізації молока, їх участі в кооперативному процесі;

-         організаційно-технологічні функції сільськогосподарських товариств та підприємств промислової переробки молока в інтегрованому виробництві молочних продуктів.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційного дослідження використані при розробці перспектив розвитку молочного скотарства у Львівській області, нарощуванні обсягів реалізації молочних продуктів на ринку в регіоні та за його межами. Вони також покладені в основу формування і функціонування молочних виробничих кооперативів та створення інтегрованого виробництва молочних продуктів. Про це свідчить довідка Головного управління агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації від 3 вересня 2007 року (№ 01-16/306) та довідка Управління агропромислового розвитку Золочівської районної державної адміністрації Львівської області від 3 вересня 2007 року (№ 1450).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним дослідженням, у якій обґрунтовані методологічні положення розвитку кооперативного процесу у виробництві молока та інтеграції створення спільного виробництва молочних продуктів за участю аграрних товаровиробників та промислових переробних підприємств.

Апробація результатів досліджень здійснювалась на науковій конференції “Актуальні проблеми та інновації в тваринництві, ветеринарній медицині і харчових технологіях” (м. Львів, 2004 р.); міжнародній науково-практичній конференції “Тваринництво України: селекція, технологія, ветеринарна безпека, економіка, виробництво екологічно чистих продуктів” (м. Суми, 2004 р.); Всеукраїнський науково-методичній конференції “Нові інформаційні технології в управлінні агропромисловим виробництвом”        (м. Київ, 2005 р.).

Публікація одержаних результатів. Основні результати досліджень автора опубліковані у семи наукових роботах у фахових виданнях загальним обсягом 2,1 друк. арк.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації становить 164 сторінки комп’ютерного тексту. Робота містить  25 таблиць та 1 рисунку. Список використаних джерел включає 113 найменувань.  

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины