Виховання гуманних якостей учнів основної школи у процесі занять фізичною культурою



Название:
Виховання гуманних якостей учнів основної школи у процесі занять фізичною культурою
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність досліджуваної проблеми, визначено об’єкт, предмет, мету, завдання та методи дослідження, наукову новизну, практичне значення, подано інформацію про організацію і впровадження результатів дослідження та їх апробацію.

У першому розділі – „Гуманізація навчально-виховного процесу школярів як педагогічна проблема” – здійснено аналіз досліджуваної проблеми гуманізації фізичного виховання та формування гуманних якостей учнів у цьому процесі в педагогічній теорії і практиці.

Гуманізація навчально-виховного процесу подана як педагогічна проблема, що своїм корінням сягає в історію філософської та педагогічної думки. Першочерговими її вимогами є визнання кожної дитини найвищою цінністю; повага до унікальності і своєрідності кожного вихованця; погляд на особистість як на суб’єкт власної життєтворчості загальнолюдської і національної культур; створення в освітніх колективах атмосфери співпраці у стосунках між вчителями та учнями, облаштування матеріально-технічних умов для нормального функціонування педагогічного процесу, що виховує гуманну особистість. Гуманістичне виховання – це цілісний процес навчання і виховання, спрямований на формування гуманних якостей, пробудження особистісних сил, засвоєння гуманістичних вимог, формування всебічно і гармонійно розвинутої особистості в співпраці вчителя і учнів.

Водночас, проблема гуманізації процесу фізичного виховання залишилася поза увагою дослідників. Поодинокі праці В. Кряжа,
Б. Леко, В. Третяка, Б. Шияна не розв’язують її проблеми. Складна ситуація у практиці фізичного виховання школярів. Як показало опитування, тільки 63% учителів вважають, що їхні дії відповідають вимогам принципу гуманізму, і лише дещо більше третини (39,6%) учнів визнали, що вчителі фізичної культури діють за таким принципом. При цьому, на думку школярів 31,6% вчителів використовують авторитарний стиль управління навчально-виховним процесом, що знижує інтерес учнів до занять фізичною культурою. Далеко не всім школярам подобаються традиційні форми організації уроків фізичної культури, тому що вони вважають їх одноманітними і нецікавими.
Так 43,6% учнів визнали, що їм не подобається займатися фізичними вправами, а 45,4% школярів відвідують заняття лише для успішності і та виконують таким чином один із своїх обов’язків.

Натомість дотримуються спільної думки, що процес фізичного виховання повинен будуватися на засадах принципу гуманізму. Це підтвердили 83,5% вчителів та 96,5% учнів, які вважають за необхідне гуманізацію процесу фізичного виховання. Головна його особливість такого підходу полягає в тому, що особистість учня є ключовою фігурою процесу виховання. Гуманізація процесу фізичного виховання проявляється у зміні форм спілкування, відмові від авторитарних методів у стосунках з учнями, створенні умов для усвідомленої участі у навчальному процесі його учасників, повній відповідності завдань, засобів і методів можливостям учнів, їх досвіду, рівню досягнень й інтересів; створенні умов кожному учаснику педагогічного процесу для повного розвитку його фізичних здібностей. Гуманізація та демократизація процесу фізичного виховання відрізняється тим, що проблеми учнів вирішуються з їх активною участю. Вони обговорюють плани своєї діяльності, приймають рішення, обирають оптимальний варіант, але при цьому залишають за вчителем право остаточного рішення. Демократичний стиль управління вимагає прояву певної терпеливості вчителя, врахування ним критичних суджень учнів, розуміння дітей, вникнення в їх особисті справи та проблеми.

Гуманізувавши процес фізичного виховання школярів, можна розв’язувати не тільки специфічні, але й загальні завдання соціальної системи виховання, формувати гуманні якості учнів, що забезпечить єдність фізичного та духовного вдосконалення особистості. Вважаємо за доцільне виділити сім гуманних якостей: доброзичливість, дружелюбність, взаємодопомогу, взаємоповагу, гідність, співпереживання та справедливість, які, на нашу думку, характеризують гуманну вихованість особистості й формуються у процесі фізичного виховання.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины