ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ В УКРАЇНІ :



Название:
ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ В УКРАЇНІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. У більшості сучасних держав фінансове забезпечення діяльності політичних партій є загальновизнаною нормою і трактується як невід’ємний атрибут демократії та громадянського суспільства. Фінансова забезпеченість є одним із визначальних факторів незалежності політичних партій. Сучасні політичні партії для провадження статутної діяльності потребують значних коштів, причому потреба в них постійно зростає. Тому першочергового значення набувають питання щодо джерел формування та забезпечення фінансовими ресурсами політичних партій, що зумовлює актуальність вибраної теми та її практичне значення.

У процесі еволюції політичних партій сформувалися три джерела фінансового забезпечення їх діяльності: власні кошти політичних партій, приватне фінансування, державне фінансування. У кожній країні склалося власне співвідношення фінансового забезпечення із цих джерел.

Важливою складовою частиною забезпечення ефективної діяльності політичних партій є впровадження прозорої фінансової звітності, налагодження та контролю за отриманими коштами. При цьому слід враховувати, що партії є інститутом громадянського суспільства, що мають право на конфіденційність, у т.ч. й фінансову. Оскільки фінансове забезпечення політичних партій здійснюється не тільки з офіційно дозволених джерел, але й тіньових коштів, частка яких нерідко є більшою легітимно визначеного їх забезпечення, то набуває особливої актуальності система ефективного контролю та звітності за надходженнями і витратами політичних партій у процесі їх функціонування.

Отже, актуальність науково-прикладного завдання дослідження шляхів та механізмів фінансування політичних партій України, ефективності їх витрат як на поточну діяльність, так і виборчу кампанію, наявних форм звітності та контролю за витратами політичних партій лише зростає.

Розробка довгострокової концепції фінансового забезпечення діяльності політичних партій є актуальним напрямом наукових досліджень, теоретико-методологічні засади розробки якої досліджуються у працях зарубіжних вчених, а саме: Г. Александера, С. Барсукової, М. Валєцькі, В. Даниленко,       М. Дюверже, Е. Колюшина, В. Лапаєвої, Р. Ливаш, Дж. Мендилоу,                    К.-Х. Насмахера, І. Ортуно-Ортіна, Р. Патіеля, Т. Перссона, М. Пінто-Душинські, С. Пшизової, О. Романенко, Л. Сайдла, Дж. Стігліца,                         А. Хайденхаймера, К. Шульца, Ю. Юдіна та ін. У вітчизняних економічних дослідженнях проблемам фінансового забезпечення політичних партій поки що приділяється недостатньо уваги. Незважаючи на недостатньо широке висвітлення в науковій літературі проблем, пов’язаних із фінансуванням політичних партій, у дослідженні було опрацьовано роботи В. Базилевича,        С. Боринця, О.Василика, В. Гейця, В. Кравченка, М. Крупки, С. Москвіна,        В. Опаріна, К. Павлюк, Ю. Пасічника, О. Позняк, І. Чугунова, А. Чухна. Роботи зазначених фахівців містять глибокий аналіз основних видів фінансів, у тому числі і громадських об’єднань, складовою яких є фінанси політичних партій. Зазначені теоретико-методологічні засади, розроблені вітчизняними дослідниками, стали теоретичною базою написання дисертації.

Разом з тим складність об’єкту дослідження обумовила потребу застосування міждисциплінарного підходу та ознайомлення із дослідженнями політичних і правових аспектів процесів фінансування діяльності політичних партій в Україні, які розкриваються у роботах М. Коваля, Ю. Корольчука,       М. Примуша, А. Романюка, Ю. Шведа, О. Шумельда та деяких інших вітчизняних учених.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідної роботи кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту Київського національного університету імені Тараса Шевченка і виконана у відповідності і межах комплексної наукової теми «Теорія та практика соціально-економічного розвитку України в умовах ринкових перетворень» (шифр 01БФ040-01), підрозділ «Розвиток фінансової системи України як фактор економічного зростання». В межах обраної теми автором розроблено пропозиції щодо вдосконалення фінансового забезпечення політичних партій України, посилення контролю звітності за використанням коштів з різних джерел фінансування.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в поглибленні теоретичних підходів щодо аналізу й оцінювання фінансового забезпечення політичних партій та розробленні рекомендацій щодо вдосконалення шляхів для їх ефективного використання. Відповідно до поставленої мети дослідження визначено основні завдання дослідження, спрямовані на її досягнення:

-     розкрити зміст понять «політичне фінансування», «фінансування політичних партій», «фінансове забезпечення діяльності політичних партій»;

-     виділити основні моделі фінансового забезпечення діяльності політичних партій та провести їх аналіз шляхом розкриття переваг і недоліків;

-     визначити джерела фінансування політичних партій та проаналізувати й оцінити їх ефективність (доцільність) використання в Україні;

-     розробити пропозиції щодо вдосконалення системи фінансового забезпечення політичних партій в Україні у контексті зарубіжного досвіду;

-     виявити основні фінансово-економічні проблеми сучасного фінансування політичних партій в Україні

-     оцінити ефективність наявних моделей фінансового забезпечення політичних партій;

-     запропонувати механізми обмеження надходжень тіньових коштів для фінансового забезпечення політичних партій;

-     сформувати рекомендації щодо підвищення ефективності використання джерел фінансування партій, граничних розмірів субсидій та інших надходжень;

-     здійснити аналіз фінансового забезпечення виборчих кампаній з виборчих фондів політичних партій (блоків) та розробити рекомендації щодо його ефективного використання.

Об’єктом дослідження є процеси фінансування діяльності громадських об’єднань.

Предметом дослідження є теоретичні та практичні складові фінансового забезпечення діяльності політичних партій України.

Методи дослідження. Для досягнення поставленої мети дисертаційного дослідження було використано сукупність загальнонаукових та спеціальних методів і прийомів пізнання. Використання методів аналізу та синтезу, логічного та історичного, наукової абстракції дало можливість визначити методологічні основи дослідження, уточнити понятійний апарат, з’ясувати економічну сутність та особливості фінансового забезпечення політичних партій в умовах функціонування багатопартійної системи в Україні.

При вивченні досвіду фінансового забезпечення політичних партій зарубіжних країн застосовувався системний метод та метод порівняльного аналізу. Економіко-статистичний метод та математичне моделювання було використано при вивченні системи формування бюджетів політичних партій, виборчих фондів та їх використання. За допомогою системного і структурного підходів досліджено діючі організаційно-правові та інституційні механізми фінансування політичних партій. Використання цих методів дало можливість графічно представити результати дослідження та розробити рекомендації щодо вдосконалення наявної системи контролю і звітності за використанням коштів політичними партіями.

Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти з питань фінансового забезпечення політичних партій зарубіжних країн та України, матеріали Державного комітету статистики України, Національного банку України, Міністерства фінансів України, Міністерства юстиції України, Центральної виборчої комісії (ЦВК), довідково-інформаційні видання ЦВК, дослідження зарубіжних та вітчизняних авторів, матеріали науково-практичних конференцій та інформаційно-аналітичні матеріали дослідних установ, соціологічних центрів, а також наукові праці, видані друком і розміщені в мережі Інтернет.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації вперше сформульовано важливе науково-прикладне завдання розкриття необхідності дослідження фінансового забезпечення діяльності політичних партій в Україні та розроблено методичні підходи до його аналізу й оцінювання, що дозволило одержати науково обґрунтовані результати, які характеризують новизну дослідження і особистий внесок автора, зокрема:

уперше:

-     визначено співвідношення понять «політичне фінансування» та «фінансування політичних партій»; доведено, що перше стосовно другого є більш широким, оскільки поняття «політичне фінансування» охоплює фінансування дій, пов’язаних із здобуттям владних повноважень, утриманням або збереженням публічної влади всіма учасниками політичного процесу (партій, кандидатів, організаторів виборів); поняття «фінансування політичної партії» розуміється як сукупність прямих і непрямих надходжень до бюджетів політичних партій, їх виборчих фондів, вигоди та інші дії прямо або побічно спрямовані на досягнення партійних цілей;

-     обґрунтовано доцільність використання поняття «фінансове забезпечення діяльності політичних партій», що визначено як сукупність фінансово-економічних заходів, спрямованих на формування, розподіл та використання грошових надходжень з різних джерел накопичення з метою забезпечення виконання політичними партіями своєї статутної діяльності, економічне значення якої полягає у створенні громадянського суспільства як суспільного блага; необхідність фінансового забезпечення як економічного явища обумовлена витратами участі політичних партій у виборчому процесі;

удосконалено:

-     методичні підходи до визначення верхньої межі фінансових витрат політичних партій на вибори, що дозволяє забезпечувати фінансовий контроль за діяльністю політичних партій у період їх проведення й упередження фінансових втрат держави від неодержаних податків, купівлі «передвиборних» товарів та послуг, виготовлення й розподіл яких фінансується політичними партіями в період виборчої кампанії;

-     моделі фінансового забезпечення діяльності вітчизняних політичних партій з урахуванням зарубіжного досвіду, порядок розподілу та ефективного використання фондів політичних партій на їх статутну діяльність з Державного бюджету України;

дістали подальшого розвитку:

-     дослідження суперечливого процесу «державного фінансування діяльності політичних партій», що за відсутності законодавчого закріплення визначено як сукупність форм і методів, які застосовуються при формуванні фондів політичних партій з Державного бюджету для проведення статутної діяльності, а також коштів, які надійшли на рахунок політичних партій як відшкодування їхніх витрат, пов’язаних з фінансуванням своєї передвиборчої агітації; фінансово-економічний зміст поняття «державне фінансування діяльності політичних партій» обґрунтовано з позицій використання частини суспільного грошового фонду для розбудови громадянського суспільства як одного з головних суспільних благ шляхом формування цілісної системи фінансування політичних партій, діяльність яких спрямована на створення такого суспільного блага;

-     аргументація того, що в умовах становлення багатопартійної системи в Україні оптимальною моделлю фінансування політичних партій є змішана модель, де поєднані публічне і приватне фінансування з поступовим збільшенням частки самофінансування;

-     методичне забезпечення контролю за надходженнями і витратами політичних партій, для чого запропоновано законодавче закріплення норми щодо планування партією свого бюджету на період виборчої кампанії, з наступним поданням його до центрального органу, відповідального за проведення в країні виборів; встановлення граничної межі витрат у виборчих кампаніях з одночасним налагодженням дієвого контролю за використанням бюджетних коштів політичних партій з боку незалежних організацій.

Практичне значення одержаних результатів. Висновки та пропозиції дисертаційної роботи мають практичне значення і можуть бути використані при підготовці законодавчо-нормативних актів з питань фінансового забезпечення статутної діяльності політичних партій та їх фінансування в період виборчих кампаній.

Окремі положення, що містяться у дисертації, були використані у навчальному процесі кафедрою фінансів, грошового обігу та кредиту економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка при викладанні дисциплін «Теорія фінансів» та «Фінансові системи зарубіжних країн» (довідка № 013/453 від «22» травня 2007 р.).

На рівні органів державної влади вироблені дисертантом рекомендації дають можливість об’єктивно визначити стратегію виділення коштів з Державного бюджету в межах достатньої забезпеченості для виконання політичними партіями своєї статутної діяльності та проведення передвиборної кампанії. Наведені в дисертації на рівні приватних пожертвувачів статистичні дані та відомості є орієнтиром для пошуків оптимальних способів вкладання коштів у діяльність політичних партій, зменшення ризиків за умов посилення корупції в партійному середовищі. Сформульовані в дисертації висновки будуть корисними на рівні політичних партій як при розробці стратегії наповнення бюджетів для проведення статутної діяльності, так і бюджетів виборчих кампаній.

Ряд положень, висновків та рекомендацій дисертації знайшли практичне застосування в діяльності секретаріату депутатської фракції Соціалістичної партії України у Верховній Раді України (довідка № 06-32/9-136 від «25» квітня 2007 р.) та Львівської регіональної організації Народної партії України (довідка № 03 від «19» січня 2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною, у ній сформульовані пропозиції щодо вдосконалення наявних в Україні моделей фінансування політичних партій. Положення наукової новизни, висновки й рекомендації належать особисто автору. Публікації автора одноосібні.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації оприлюднені на засіданнях кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка та доповідалися на науково-практичних конференціях: Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених, присвяченій 60-річчю Великої Перемоги «Шевченківська весна» (м. Київ, 10-11 березня 2005 року); IV Всеукраїнській Ювілейній науковій конференції молодих вчених та студенів «Наукові розробки молоді на сучасному етапі» (м. Київ, 17-19 травня 2005 року); Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених, присвяченій 15-й річниці незалежності України «Шевченківська весна» (м. Київ, 2-3 березня 2006 року); Науково-теоретичній конференції «Розвиток фінансової системи України в умовах трансформаційних перетворень» (м. Київ, 23-24 березня 2006 року); Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми та перспективи розвитку» (м. Київ, 1-4 березня 2007 року).

Публікації. За результатами проведеного наукового дослідження автором опубліковано 11 наукових праць загальним обсягом 3,66 д.а. З 11-ти вказаних робіт 5 – публікації у наукових фахових виданнях (3,01 д.а.), 6 – у збірниках наукових праць за матеріалами конференцій (0,65 д.а.).

Структура та обсяг роботи. Відповідно до мети, завдань та логіки дослідження визначено структуру роботи, яка складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації - 218 с., у тому числі основного тексту - 175 с. У дисертації міститься 6 таблиць, 4 рисунки, 6 додатків на 31 сторінці. Список використаних джерел нараховує 130 найменувань і займає 10 сторінок.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины