МІЖНАРОДНОПОЛІТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ :



Название:
МІЖНАРОДНОПОЛІТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обумовлюється наукова і практична актуальність теми, визначаються хронологічні рамки дослідження, мета та завдання, наукова новизна дисертаційної роботи, розкривається ступінь наукової розробки проблеми.

         У першому розділі – “ в системі міжнародних відносин” проаналізовано глобальні перспективи становлення інформаційного суспільства та місце інформаційної безпеки в майбутньому світу.

Розглянуті основні етапи становлення постіндустріального суспільства та концепції його розвитку. Проаналізована література з питання інформаційного середовища, інформаційного суспільства, національної та інформаційної безпеки.

Джерельною базою для написання даної роботи є монографії, статті, тези доповідей на наукових конференціях, публікації в пресі, дисертації. Узагальнена та представлена широка палітра думок науковців Інституту міжнародних відносин Київського Національного університету імені Тараса Шевченка: Л.В. Губерського, В.П. Гондюла, Є.А. Макаренко; праць наукових співробітників Національного інституту стратегічних дослідженнь: В.О. Косевцова, І.Ф. Бінько, О.В. Литвиненко, науковців Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України. Використані також праці зарубіжних науковців: Б. Месквіта, Є.Кастельса, О.Тофлера, К. Шеннона, Ф.А. Хайека  та інших. Проведено аналіз законодавчої базаи України, що складається з більш ніж десяти законодавчих актів в галузі інформації, законодавства Російської Федерації, країн-членів Європейського Союзу та міжнародні угоди.

Проаналізувавши наукову літературу з питань теорій інформаційного суспільства, можливо констатувати, що комплексним охопленням понятть „інформаційний потенціал”, „інформаційний ресурс”, „інформаційний простір” є поняття „інформаційние середовище”, яке і стає головним показником якості входження любої держави в інформаційне суспільство. Перші поняття важливі в процесі первинного створення інформації, а на сучасному етапі інформаційне середовище розділить держави на більш та менш розвинені в інформаційній сфері. Разом із тим ще раз варто наголосити: повнота, як і всебічність та достовірність інформації - обов'язковий ресурс суспільного прогресу політичного, економічного, соціаль­но-культурного життя і розвитку, формування конструктивної громадської думки.

      Аналіз зарубіжної та вітчизняної наукової думки дає можливість стверджувати,що проблема інформаційної безпеки для України є актуальною як для формування державності в умовах зміни системи міжнародних відносин так і для –забезпечення концепції захисту національних інтересів в сфері інформації..

В другому розділі дисертаційного дослідження “Міжнародні аспекти сучасного стану інформаційної безпеки України” проаналізовано  сучасний стан національної безпеки України.,  виявлено  на основі чинного законодавства  держави  сучасні загрози національній безпеці; розглянуто їх вплив на інформаційне середовище та розвиток інформаційної інфраструктури України. Значна увага присвячена аналізу рівнів впливу зовнішніх і внутрішніх загроз пріоритетним національним інтересам України.

Експертниц аналіз загроз національній безпеці  із залученням фахівців з  галузевих міністерств та відомств України, аналітичних науково—дослідницьких інститутів та освітніх установ ,дає змогу аналізувати основні загрози національній безпеці України..

1.      Найвищі рівні загроз національним інтересам України зберігаються в соціальній, економічній, науково-технологічній сферах, дещо нижчими вони є в інформаційній, політичній та воєнній сферах. При цьому спостерігається тенденція зростання загроз в соціальній, науково-технологічній та інформаційній сферах, що потребує прийняття невідкладних рішень у покращанні соціогуманітарного стану суспільства.

2.      Середні рівні зовнішніх і внутрішніх загроз національній безпеці України є величинами сталими, при цьому внутрішні загрози мають тенденцію до зростання, а зовнішні - до деякого зниження.

3.      Найбільш суттєві загрози національній безпеці України: в інформаційній сфері:

-         повільність входження України у світовий інформаційний простір,

-          відсутність у міжнародного співтовариства об’єктивного уявлення про Україну.

Таким чином, для вирішення проблеми інформаційної безпеки потрібна не просто розробка окремих механізмів захисту, а насамперед розробка ідео­логії, методичних основ захисту, які могли б враховувати як перспективи розвитку інформаційних технологій і систем, так і перспективи розвитку спеціальних засобів реалізації загроз

З цією метою з’ясовано умови функціонування організаційної структури ,небхідної для забезпечення інформаційної безпеки в Україні,яка б раціонально поеднувала можливості окремих її елементів..

В третьому розділі “Політична стратегія розвитку інформаційної безпеки України в системі міжнародних інформаційних відносин”   розглянуто політичні стратегії  інформаційної безпеки України по забезпеченню інформаційної безпеки України  та входження в глобальне інформаційне суспільство.

Сучасний етап розвитку України характеризується інтенсивним пошуком

найбільш ефективних шляхів просування країни в напрямі високорозвиненого правового, демократичного, інформаційного суспільства.

На державному рівні доцільно максимально сприяти швидкому розвиткові Інтернету в Україні на найвищому, законодавчому рівні. Альтернативи такому підходу  не існує - інакше Україна залишиться на другорядних ролях і не зможе використовувати новітні інформаційні технології.

Визначено загальну структуру інформаційної системи управління та запропоновано схему політичного менеджменту інформаційної безпеки України на найвищому рівні державного управління. Визначені основні функції кожного суб`єкту менеджменту інформаційної безпеки на цьому рівні.

Визначаються також основні напрями державної політики у галузі інформаційної безпеки України, серед яких чільне місце посідають наступні:

1)     впровадження комплексних політичних заходів щодо створення та захисту власного інформаційного ресурсу при входженні України в світовий інформаційний простір;

2)     розмежування компетенцій органів державної влади та управління щодо здійснення моніторингу інформаційної безпеки з метою аналізу та розробки заходів задля усунення недоліків та подальшого удосконалення системи забезпечення інформаційної безпеки України;

3)     удосконалення системи підготовки інтелектуальної еліти суспільства та створення умов для її творчої роботи; розробка міжрегіональних, державних та міждержавних програм розвитку системи захисту інформаційної безпеки України.

В дослідженні пропонується авторський підхід до реалізації комплексної системи інформаційної безпеки України, викладений в Концепціїї (основах державної політики) інформаційної безпеки України, метою якої є забезпечення виваженої політики забезпечення інформаційної безпеки  України на державному рівні та невтручання у власний інформаційний простір з боку інших держав, впровадження в життя нових інформаційних технологій та захисту власного інформаційного ресурсу як складової гідного входження України в світовий інформаційний простір.

Запропонована стратегія реалізації інформаційної безпеки України може бути використана у діяльності спеціалізованих державних науково—досліднцьких установах,у подальшій розробці законодавчих актів.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины