МОДЕЛЮВАННЯ ТРАНСМІСІЙНОГО МЕХАНІЗМУ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛЮВАННЯ ТРАНСМІСІЙНОГО МЕХАНІЗМУ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Основною ціллю монетарної політики є забезпечення стабільності національної грошової одиниці, що є необхідною передумовою сталих та високих темпів економічного зростання в довгостроковому періоді. Для досягнення основної цілі центральні банки мають можливість використовувати ряд проміжних цілей, зокрема, значення валютного курсу, темпи зростання грошових агрегатів, рівень інфляції. Останнім часом все більшу перевагу отримує режим інфляційного таргетування, за якого центральні банки приймають на себе зобов’язання щодо досягнення інфляційних цілей у середньостроковій перспективі.

В умовах задекларованого Національним банком України переходу до інфляційного таргетування дослідження окремих каналів монетарної трансмісії та побудова адекватної моделі трансмісійного механізму для української економіки набуває особливої актуальності.

Однією з головних передумов успішного переходу до цього режиму є наявність в центральному банку ефективної системи економічного аналізу та прогнозування, в основі якої має бути структурна модель трансмісійного механізму. По-перше, формалізована модель монетарної трансмісії дає можливість розроблювати середньострокові сценарії макроекономічного розвитку, надаючи організаційний каркас для прогнозного процесу та забезпечуючи узгодженість і економічну інтерпретацію прогнозів. Ця роль моделі є важливою при будь-якому режимі монетарної політики, зокрема і при керованому обмінному курсі. По-друге, структурна модель може бути використана для аналізу минулих рішень з монетарної політики і виявлення допущених помилок. По-третє, рішення щодо зміни інструментів політики (процентних ставок або керованого обмінного курсу) можуть бути пояснені прогнозами макроекономічного розвитку на основі симуляційних експериментів за допомогою моделі. І, по-четверте, структурні моделі звичайно відіграють ключову роль при оцінці рівня невизначеності щодо майбутньої економічної динаміки та при розробці альтернативних сценаріїв.

Останнім часом Національний банк України приділяє значну увагу розробці системного підходу до моделювання впливу монетарної політики на реальний економічний розвиток країни. Це ставить перед наукою завдання теоретичної та практичної підтримки цього процесу і обумовлює актуальність теми дисертаційної роботи. Тому саме проблемі розробки та адекватного застосування відповідного інструментарію моделювання та прогнозування наслідків дій монетарної політики для реального сектору економіки присвячена дана дисертаційна робота.

Важливу роль у теоретичних та емпіричних дослідженнях трансмісійного механізму монетарної політики відіграли фундаментальні праці таких зарубіжних вчених, як Б.Бернанке, О.Бланшарда, М.Гертлера, Дж.Кейнса, Р.Кларіди, Р.Лукаса, Б.Маккалума, Дж.Тейлора, А.Філліпса, М.Фрідмена, Л.Хрістіано та ін. У дослідженні було використано досвід побудови моделей трансмісійного механізму розвинених країн (США, Великобританії, Канади, Нової Зеландії), країн, що розвиваються (Чехії, Словаччини, Румунії, Туреччини), та країн з перехідною економікою (Білорусі, Казахстану).

В українській економічній науці проблеми теорії та практики трансмісійного механізму досліджували такі провідні українські економісти, як А.Гальчинський, А.Гриценко, В.Геєць, Н.Гребеник, В.Лисицький, І.Лютий, В.Міщенко, О.Петрик, М.Савлук, В.Стельмах, В.Ющенко та ін.; економетричні дослідження монетарної трансмісії проводились О.Білан, І.Болгаріним, Б.Ліссоволіком, І.Лук’яненко,  М.Михайличенком та ін.

Проте, у зарубіжних і вітчизняниих працях все ще недостатньо уваги приділено комплексному дослідженню монетарного трансмісійного механізму та розробці адекватної структурної моделі в умовах трансформаційної економіки. Зокрема, майже відсутні роботи, в яких би розглядались питання моделювання монетарної трансмісії при переході від одного режиму монетарної політики до іншого, врахування особливостей перехідних економік, пов’язаних із значними структурними перетвореннями, довгостроковими змінами у відносних цінах та ін.

Актуальність, теоретична та практична значимість цих проблем, недостатній рівень їх теоретичного вивчення, емпіричного дослідження та практичного застосування в Україні обумовили вибір теми дисертаційної роботи, мету, предмет та об’єкт дослідження.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри економічної кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка за держбюджетною темою №06БФ040-01 “Розвиток внутрішнього ринку України в умовах глобалізації: закономірності та протиріччя”, де автором розроблено інструментарій економіко-математичного моделювання трансмісійного механізму монетарної політики в Україні.

Дисертаційна робота виконувалась за наступними напрямами досліджень згідно з паспортом спеціальності 08.00.11 – «Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці»:

-          теоретико-методологічні проблеми математичного моделювання соціально-економічних систем;

-          системний аналіз економічних процесів;

-          моделювання в окремих сферах суспільної діяльності.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає у розкритті сутності трансмісійного механізму монетарної політики, визначенні особливостей його функціонування в Україні та розробці на цій основі адекватної економіко-математичної моделі впливу монетарної політики Національного банку України на реальний сектор економіки.

Для досягнення цієї мети у дисертації поставлено та вирішено такі основні завдання:

-                     узагальнити теоретичні концепції механізму монетарної трансмісії та характерні риси трансмісійних каналів;

-                     узагальнити вітчизняний та світовий досвід досліджень монетарної трансмісії та побудови і використання в центральних банках структурних моделей трансмісійного механізму монетарної політики;

-                     визначити особливості монетарного трансмісійного механізму в Україні та фактори, що їх обумовлюють;

-                     дослідити найбільш важливі канали трансмісійного механізму монетарної політики та оцінити ступінь впливу змін монетарних інструментів на основні макроекономічні показники за допомогою економіко-математичних методів;

-                     розробити інструментарій для визначення циклу ділової активності української економіки;

-                     побудувати економіко-математичну модель монетарного трансмісійного механізму в Україні, дослідити основні параметри та властивості цієї моделі;

-                     сформулювати на основі результатів симуляцій моделі практичні рекомендації щодо застосування моделі трансмісійного механізму монетарної політики в процесі прийняття рішень Національним банком України.

         Об’єктом дослідження виступає трансмісійний механізм монетарної політики в Україні.

Предметом дослідження є економіко-математичні методи і моделі монетарної трансмісії в Україні.

Методи дослідження.  Для вирішення поставлених у дисертації завдань застосовувались такі загальнонаукові методи, як історичний, структурний, системний, використання яких дозволило з’ясувати сутність трансмісійного механізму монетарної політики та значення різних його каналів в рамках різних теоретичних підходів, здійснити комплексний аналіз світового досвіду розробки моделей монетарної трансмісії та визначити їх роль в практичній діяльності центральних банків. На базі системного та графічного аналізу, методів аналізу часових рядів, методів економетричного моделювання проведено дослідження монетарної трансмісії та виявлено основні закономірності монетарної політики Національного банку України та її наслідків для реального сектора економіки. При розробці структурної моделі монетарної трансмісії використовувався метод економіко-математичного моделювання.

Інформаційною базою роботи є наукові праці вітчизняних і зарубіжних економістів, присвячені проблемам трансмісійного механізму монетарної політики і питанням теорії та практики економіко-математичного моделювання, методичні та статистичні матеріали Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Державного комітету статистики України, Національного банку України, Міжнародного валютного фонду, а також дані Inte
ational Financial Statistics (IFS) і особисті аналітичні розрахунки автора. Всі розрахунки, а також економетричне оцінювання рівнянь моделі були виконані на базі програмного забезпечення Eviews 5.0 і MatLab 7.2.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації розроблено теоретико-методичне забезпечення моделювання трансмісійного механізму монетарної політики на основі комплексного застосування статистичних і економетричних методів, а саме:

вперше одержано:

-                     структурну модель монетарного трансмісійного механізму, особливістю якої є одночасне використання центральним банком двох інструментів політики (процентної ставки та обмінного курсу), що дозволяє дослідити ефекти змін у монетарній політиці на економіку України і визначити необхідну динаміку інструментів політики для досягнення поставлених цілей;

-                     оцінки фази циклу ділової активності української економіки на основі розробленої методики розрахунку рівноважних і циклічних компонент основних макроекономічних змінних;

-                    оцінки основних каналів монетарної трансмісії на базі комплексного дослідження зв’язків між монетарними показниками й основними макроекономічними індикаторами за допомогою використання структурних та приведених форм економетричного аналізу з врахуванням положень економічної теорії та особливостей проведення монетарної політики в Україні;

удосконалено:

-                    теоретико-методичне забезпечення комплексного аналізу монетарної політики в Україні та моделювання монетарної трансмісії за допомогою методів аналізу часових рядів;

дістало подальший розвиток:

-                     комплексний цілеспрямований аналіз сучасного світового та вітчизняного досвіду теоретичних та емпіричних досліджень у сфері моделювання монетарної трансмісії;

-                    дослідження сутності трансмісійного механізму монетарної політики та окремих його каналів, визначення особливостей української економіки для побудови адекватної моделі трансмісійного механізму.

Практичне значення одержаних результатів полягає у розробці структурної моделі трансмісійного механізму в Україні, яка являє собою основу системи економічного аналізу та прогнозування для підтримки процесу прийняття рішень з монетарної політики у Національному банку України (довідка №61-013/37-390 від 15.01.2007 р.).

Впровадження результатів дисертаційної роботи здійснювалось автором у навчальному процесі під час викладання курсу “Часові ряди” в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, а саме були вдосконалені лекції та семінари за наступними питаннями: виділення сезонних та циклічних компонент часових рядів, структурний аналіз на основі VAR-моделей, використання векторних моделей з корегуванням похибок для моделювання коінтеграційних зв’язків між економічними змінними  (довідка №013/404 від 04.05.2007 р.).

Особистий внесок автора полягає в економетричному дослідженні характеристик монетарного трансмісійного механізму в Україні та побудові на цій основі структурної моделі монетарної трансмісії для аналізу впливу політики Національного банку України на реальний сектор економіки. Наукові положення, висновки та рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки та результати дисертаційної роботи обговорювались на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Київського національного університету імені Тараса Шевченка та знайшли відображення в доповідях автора на VII Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України” (Суми, 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми та перспективи розвитку” (Київ, 2005 р.); Науковій конференції “До стабільного економічного розвитку України в умовах глобалізації” (Київ, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Трансмісійний механізм грошово-кредитної політики в країнах з перехідною економікою” (Мінськ, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми та перспективи розвитку” (Київ, 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Сучасні моделі і методи прогнозування соціально-економічних процесів” (Київ, 2006 р.) та Міжнародній науково-практичній конференції “Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків” (Черкаси, 2007 р.).

Публікації. Основні положення, найважливіші результати та висновки дослідження висвітлено в 16 наукових працях загальним обсягом 11,6 др. арк., з них 11 статтей в фахових наукових виданнях загальним обсягом 9,55 др. арк. Особисто автору належить 8,34 друк. арк. в усіх наукових працях і 6,74 друк. арк. в фахових наукових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел та додатків. Роботу викладено на 235 сторінках, з них обсяг основного тексту ­ 183 сторінки, що містять 35 рисунків, 16 таблиць та 7 додатків. Список використаних літературних джерел складається з 243 найменувань.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)