МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ОСОБАМ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ ДОГЛЯД ЗА ІНКУРАБЕЛЬНИМИ ОНКОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ В УМО-ВАХ ПАЛІАТИВНОЇ МЕДИЦИНИ



Название:
МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНА ДОПОМОГА ОСОБАМ, ЯКІ ЗДІЙСНЮЮТЬ ДОГЛЯД ЗА ІНКУРАБЕЛЬНИМИ ОНКОЛОГІЧНИМИ ХВОРИМИ В УМО-ВАХ ПАЛІАТИВНОЇ МЕДИЦИНИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

 

Дизайн дослідження та характеристика обстежених. Дослідження проводилося на базі відділення паліативної медицини Київського міського клінічного онкологічного центру протягом 2009-2011 років та проходило у декілька етапів (рис. 1).

 

Рис. 1. Етапи дослідження

 

На І-ому етапі «відбору учасників та проведення психодіагностики» на основі інформованої згоди прийняти участь у психологічному дослідженні було запропоновано 407 родичам інкурабельних онкохворих. З 342 опитуваних родичів, які погодилися взяти участь у дослідженні, 150 повернули повністю заповнену карту психологічного обстеження. На ІІ-ому етапі «обробки та аналізу даних» проводилися визначення мішеней медико-психологічної допомоги та психоед’юкація, в якій прийняли участь 150 родичів, що були стратифіковані на 2 групи на основі клінічних критеріїв розладу адаптації за шифром F43.2 МКХ-10 (рис. 2).

 

 

Рис. 2. Розподіл обстежених на групи

 

До групи 1 (n1=91) ввійшли члени родини, що мали клінічно значимі (за критеріями МКХ-10, шифр F43.2) прояви дезадаптації, до групи 2 (n2=59) відповідно було віднесено членів родини, у яких форма, зміст та тяжкість симптомів за МКХ-10 відповідали критеріям культурально обумовленої «нормальної реакції горя» з ситуативно обумовленими моносимптомами (Z 71.9 або Z 73.3). Для встановлення ситуативно-обумовлених, особистісних та поведінкових патернів пацієнтів, що впливають на стан адаптації члена родини, хворих також було розділено на 2 групи на основі критерію адаптованості/дезадаптованості члена родини, які разом складали діагностичну діаду (n=63). Група 1' (n1'=30) була сформована з пацієнтів, у родичів яких було діагностовано розлад адаптації, до групи 2' (n2'=33) увійшли пацієнти з культурально обумовленою «нормальною реакцією горя». Групи 1' та 2' було розділено в залежності від ступеня рідства: (діти n=49 і n=26 та подружжя n=42 і n=33). Медико-психологічну допомогу у вигляді психокорекції на ІІІ-ому стаціонарному етапі отримували 86 родичів з групи 1 та 17 родичів з групи 2, та «після втрати» (IV етап) відповідно, 71 та 12 членів родини.

Також було проведено обстеження 42 медичних працівників відділення паліативної медицини Київського міського клінічного онкологічного центру.

 

 


Обновить код

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины