ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ




  • скачать файл:
Название:
ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ
Тип: Статья
Краткое содержание:

 

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Корпоративний сектор національної економіки являє собою особливу, специфічну галузь, яка формує сталий розвиток не лише окремого підприємства, регіону, але і всієї країни. Зростання кількості корпорацій в різних галузях свідчить про необхідність та актуальність питань науково-обґрунтованого управління, яке б враховувало не лише галузеві особливості, але і специфіку функціонування корпорацій.

Проблемам корпоративного управління присвячені роботи вітчизняних та закордонних фахівців: Амітана В.Н., Ансоффа І., Балабанової Л.В., Бандуріна А.В., Бондарчука І., Борисенка З., Верескуна М.В., Виноградової О.В., Євтушевського В.А., Книша М.І., Коровки Ю.В., Корольова В.Ю., Кукури С.П., Лессера Б., Масютіна С.О., Машенка В.Є., Назарової Г.В., Поважного О.С., Рассела Л. Акоффа, Савельева А.А., Хаммера М., Чампі Дж., Чернеги О.Б., Шеіна В.І. та ін. Забезпечення оптимального функціонування корпоративного управління стає можливим при врахуванні цілої низки аспектів: організаційного, інформаційного, методичного, кадрового, технологічного тощо. Ці питання є об’єктом уваги як спеціалістів практиків, так і теоретиків. Водночас необхідно зазначити, що розгляд аналітичної підсистеми корпоративного управління досліджено недостатньо. Питання оцінки ефективності корпоративного управління було розглянуто у роботах таких фахівців у сфері економічного аналізу, як: Барнгольц С.Б., Басовська М.В., Басовський Л.Е., Бороненкова С.А., Гадзевич О.І., Заруба О.Д., Каліна А.В., Ковальов В.В., Кярн У., Любушкін Н.П., Мец В.О., Негашєв Е.В., Поклонський Ю.Ф., Стрілець А.І., Шеремет А.Д. Але питанням організаційно-методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління приділено недостатньо уваги, що суттєво зменшує ефективність процесу корпоративного управління і не дає змогу вносити своєчасні, науково-обґрунтовані корективи з метою його оптимізації.

Значущість вказаних проблем, необхідність їх рішення обумовили актуальність теми дисертаційної роботи, її мету і завдання дослідження.

Зв'язок роботи з науковими  програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження  безпосередньо пов'язаний з комплексним планом науково-дослідних робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, а саме: “Удосконалення механізму інтеграції України в систему міжнародного поділу праці” (№ держ. реєстрації 0104U010928, розроблено рекомендації щодо застосування досвіду ТНК у діяльності вітчизняних корпорацій); “Розробка методології підвищення конкурентоспроможності підприємства” (розроблено рекомендації щодо посилення конкурентних переваг підприємства за рахунок вдосконалення організаційно-методичного забезпечення аналітичної оцінки ефективності управління);  “Розробка рекомендацій з підвищення ефективності управління грошовими потоками підприємства (№ держ. реєстрації 0104U010928, розроблено рекомендації з вдосконалення  аналізу руху грошових потоків корпорації);  Аналітична оцінка ефективності корпоративного управління”  (№ держ. реєстрації 0107U011582, розроблено аналітичні методики комплексної оцінки фінансово-господарської діяльності корпорацій); “Організаційно-аналітичні аспекти оцінки ефективності корпоративного управління(№ держ. реєстрації 0108U001600, розроблено рекомендації щодо організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є формування науково обґрунтованих рекомендацій та пропозицій щодо вдосконалення організаційно-методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління.

Мета дослідження визначає його зміст, що базується на вирішенні теоретичних і практичних завдань:

дослідження сутності корпоративного управління з позиції системного підходу;

дослідження взаємозв’язку підсистем корпоративного управління;

розробка концепції рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління;

дослідження особливостей організаційного забезпечення аналітичної підсистеми корпоративного управління;

розробка організаційно-інформаційної моделі аналізу фінансових результатів діяльності корпорації;

моніторинг результатів фінансово-господарської діяльності корпорації;

розробка методики оцінки ризику банкрутства корпорації.

Об'єктом дослідження виступає процес формування аналітичної підсистеми корпоративного управління.

Предметом дослідження є організаційно-методичне забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали: теорія наукового пізнання, економічна теорія, системний підхід до вивчення економічних явищ та теорія комплексного економічного аналізу. У процесі підготовки дисертаційної роботи застосовано загальнонаукові методи: аналіз і синтез, індукція і дедукція (при розгляді системи корпоративного управління та його аналітичної підсистеми, при вивченні організаційного та методичного забезпечення функціонування аналітичної підсистеми; удосконаленні логічної структури), порівняння (в ході вивчення теоретичної спадщини з основних питань дослідження, під час аналізу ефективності корпоративного управління досліджуваних підприємств), моделювання (в процесі оптимізації організаційного та методичного забезпечення оцінки ефективності корпоративного управління); спостереження (під час моніторингу діяльності сукупності підприємств, які входять до складу асоціації «Донбасхліб»); економіко-логічні методи пізнання: групування (у процесі систематизації та узагальнення результатів аналітичних розрахунків), середні величини (виступали базою порівняння при оцінці одержаних результатів), графічний метод (для наочного представлення результатів проведеного аналізу); дискримінантнй аналіз (при побудові моделей оцінки ризику  ймовірності банкрутства підприємств, які входять до складу асоціації «Донбасхліб»).

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертаційній роботі на основі системного комплексного дослідження складових елементів аналітичної підсистеми корпоративного управління запропоновано нові наукові рішення щодо оцінки ефективності корпоративного управління, основні з яких полягають у наступних теоретичних, методологічних та методичних розробках.

Вперше:

розроблено концепцію рейтингової оцінки ефективності корпоративного управління (включає оцінку ефективності корпоративного управління за трьома основними напрямками: оцінка принципів корпоративного управління; показників, що характеризують результати фінансово-господарської діяльності та ризики корпоративного управління). В основі цієї концепції – баланс інтересів власників корпорації та її управлінського персоналу, що дає змогу не лише проводити зовнішню порівняльну оцінку результатів діяльності корпорацій, але й науково обґрунтовувати напрямки оптимізації корпоративного управління.

Удосконалено:

науково-методичний підхід щодо комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорації шляхом застосування незалежної експертної оцінки, що сприяє отриманню більш об’єктивної інформації про результати діяльності корпорації;

організаційно-інформаційну модель аналізу фінансових результатів діяльності корпорації, яка характеризує мету, завдання, об’єкт, суб’єкт аналізу, його інформаційно-методичне забезпечення та містить систему відповідних економічних показників, що дозволяє підвищити якісний рівень проведення аналітичної оцінки визначеного об’єкту;

науково-методичний підхід до прогнозування банкрутства, як корпорації в цілому, так і її окремих структурних підрозділів, шляхом застосування дискримінантної моделі інтегральної оцінки фінансової стійкості підприємств-учасників корпорації, що задовольняє інформаційні потреби, як управлінського персоналу корпорації, так і її власників і сприяє підвищенню ефективності корпоративного управління.

Дістало подальший розвиток:

понятійно-категоріальний апарат, а саме: визначення корпоративного управління (система впливу суб’єктів управління (власників та менеджерів компанії) на об’єкт управління, яка діє і розвивається на основі певних принципів з метою досягнення балансу зацікавлених сторін за допомогою методів управління), що сприяє розумінню особливостей корпоративного управління з позиції системного підходу; ефективність системи корпоративного управління як здатність системи управління досягати поставлені цілі за мінімальний час і з мінімальними  витратами при дотриманні прав і інтересів акціонерів; дефініція поняття «оцінка ефективності корпоративного управління», як специфічного способу отримання інформації про якість, надійність та ефективність системи управління та при цьому гарантований захист прав та інтересів власників бізнесу (при цьому акцент зроблений не лише на оцінці корпоративного управління, але і на необхідності врахування інтересів власників корпорації); визначення системи внутрішнього аналізу (певний логічний комплекс, який включає суб'єкт, об'єкт і методику економічного аналізу, що взаємодіють як єдине ціле в процесі вивчення виробничо-комерційної і фінансової діяльності підприємства, і вирішують певну мету на мікро- і макрорівні, що забезпечує управління підприємством і його центрами виконавчої відповідальності на основі здійснення зворотного зв'язку за допомогою реалізації тактичних і стратегічних рішень);

формалізація чинників якості функціонування аналітичної підсистеми корпоративного управління на базі принципів сучасних систем управління якістю та регламентне забезпечення функціонування аналітичного департаменту корпорації, що сприяє підвищенню ефективності організації його роботи та оптимізації процесу управління корпорацією.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в удосконаленні організаційного та методичного забезпечення функціонування аналітичної підсистеми корпоративного управління. Найбільшу практичну цінність мають запропоновані напрямки удосконалення організації аналітичного департаменту корпорації, рейтингова оцінка ефективності корпоративного управління, методика комплексної оцінки результатів фінансово-господарської діяльності корпорації та методика оцінки ризику банкрутства корпорації; модель взаємозв’язку підсистем системи корпоративного управління.

Рекомендації носять конкретний характер і спрямовані на реалізацію системного підходу при формуванні аналітичної підсистеми корпоративного управління. Розроблені пропозиції апробовані на підприємствах корпоративного сектору економіки Донецької області. Висновки і рекомендації, запропоновані в дисертації, схвалено і впроваджено в практику діяльності підприємств: ЗАТ «Донецька макаронна фабрика» (акт впровадження № 12-01/1873 від 30.11.2007 р.),  ЗАТ «Славолія» (акт впровадження № 01/3080 від 30.11.2007 р.), ЗАТ «Слов'янськолія» (акт впровадження № 2/3340 від 03.12.2007 р.), ВАТ «Рядівський елеватор» (довідка № 303 від 04.12.2007 р.), асоціація «Донбасхліб» (довідка 458  від 11.12.2007 р.)

Результати дослідження, які отримано в дисертаційній роботі, можуть використовуватись (частина вже використовується) у навчальному процесі ДонНУЕТ при викладанні дисциплін: «Фінансовий аналіз», «Корпоративне управління», «Стратегічний менеджмент», «Стратегічний аналіз» а також при виконанні курсових, дипломних і магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Сформульовані й обґрунтовані в дисертаційній роботі наукові положення, розробки, висновки і рекомендації отримано автором самостійно на основі проведеного дослідження практичних аспектів корпоративного управління та оцінки його ефективності. Аналітична частина роботи виконана на основі обробки даних фінансової звітності та бухгалтерського обліку асоціації «Донбасхліб».

Апробація результатів дослідження. Результати наукового дослідження, викладеного в дисертації, апробовано на 7 науково-практичних конференціях, у т.ч: 4 міжнародні конференції: «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» (ДНУ, м. Донецьк, 2005 р.); «Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (ТДЕУ, м. Тернопіль, 2006 р., 2007 р.); «Наука: теорія і практика» (Прага-Дніпропетровськ-Бєлгород, 2005 р.) та 3 конференції професорсько-викладацького складу ДонНУЕТ за підсумками НДР у 2005, 2006, 2007 рр.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 6 статей та 4 тези доповіді загальним обсягом 2,4 др. арк. (з них 2,0 др. арк. належить особисто автору), у т.ч. 6 статей у провідних спеціалізованих виданнях (2,0 др. арк.).

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, 3-х розділів, 8 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 166 найменування і 13 додатків (обсягом 111 сторінки). Текстова частина займає 155 сторінок машинописного тексту, містить 25 таблиць (обсягом 24 сторінки) і 12 рисунків (обсягом 10 сторінок).

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)