МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА ПІД ВПЛИВОМ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЕФЕКТІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ




  • скачать файл:
Название:
МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА ПІД ВПЛИВОМ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЕФЕКТІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ
Тип: Автореферат
Краткое содержание:

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено його мету та завдачі, обєкт і предмет, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – «Теоретичний базис моделювання розвитку промислового підприємства» досліджено складноструктуроване зовнішнє середовище вітчизняних підприємств; узагальнено теоретичний базис і визначено принципи управління розвитком підприємства, що функціонує в умовах трансформаційних збурень; удосконалено категоріальний апарат управління розвитком; встановлено зв'язок між трансформаційними перетвореннями й ефектами світової та національної економіки; обґрунтовано  використання економіко-математичних методів для моделювання управління розвитком промислових підприємств.

З аналізу основних показників розвитку промислових підприємств за період 2000–2011 рр. видно, що трансформаційні перетворення, властивості сучасному етапу розвитку ринкової економіки України, провокують нестабільний характер розвитку промислових підприємств на тлі низького рівня потенціалу їхнього розвитку. Про це свідчить вкрай низький рівень рентабельності підприємств від операційної діяльності, що змінювався за аналізований період в інтервалі 2,5–6%; зменшення кількості найманих працівників на 1,6 млн чол.; низький рівень інноваційної активності підприємств, що не перевищував 18% від загальної кількості підприємств України; висока частка збиткових підприємств (у середньому складала 39%) тощо.  Все це підтверджує необхідність подальшого удосконалення способів та засобів внутрішнього менеджменту підприємств з урахуванням стохастичності та слабкої прогнозованості розвитку національної економіки.

У роботі доведено, що основою управління розвитком відкритих соціально економічних систем – підприємств в умовах нестабільності та динамізму змін зовнішнього середовища є теорія систем, теорія розвитку, концепція сталого розвитку, теорія управління, транзитологія, теорія організації. Аналіз зазначених теорій дозволив удосконалити категоріальний апарат та  принципи управління розвитком промислових підприємств з урахуванням трансформаційних ефектів національної економіки. 

Проведені дослідження дозволили зробити висновок, що трансформації є джерелом посилення стохастичних збурень у тенденціях розвитку світової та національної економіки, що провокує нестабільність в діяльності вітчизняних підприємств. У роботі встановлено зв'язок між категоріями «суперечність», «трансформація» та  «трансформаційний ефект» і доведено, що основні характеристики сучасного етапу розвитку цивілізації формують глобальні суперечності та трансформації, а останні, в свою чергу, проявляються в різноманітних трансформаційних ефектах. Взаємодія суперечностей і трансформаційних ефектів проявляється в загальних та специфічних особливостях розвитку соціально-економічних систем, зокрема промислових підприємств. З метою визначення специфічних особливостей функціонування українських підприємств проведено аналіз джерел формування трансформаційних ефектів національної економіки та запропоновано схему їхнього зв’язку (рис. 1). Наведена схема відображує багатогранність впливів  зовнішнього середовища на процес розвитку промислового підприємства, а складність їхніх наслідків обґрунтовує необхідність використання специфічних та адекватних економіко-математичних методів в управлінні його розвитком.

Критичний аналіз існуючих підходів до моделювання управління розвитком промислових підприємств, поставлена мета та задачі дозволили сформувати економіко-математичний інструментарій дослідження методи економетричного моделювання, системної динаміки, спектрального аналізу, що дає змогу менеджерам підприємства формувати адекватні до змін впливу трансформаційних ефектів національної економіки рішення з урахуванням його розвитку.

 

Заказать выполнение авторской работы:

Поля, отмеченные * обязательны для заполнения:


Заказчик:


ПОИСК ДИССЕРТАЦИИ, АВТОРЕФЕРАТА ИЛИ СТАТЬИ


Доставка любой диссертации из России и Украины


ПОСЛЕДНИЕ СТАТЬИ И АВТОРЕФЕРАТЫ

Ржевский Валентин Сергеевич Комплексное применение низкочастотного переменного электростатического поля и широкополосной электромагнитной терапии в реабилитации больных с гнойно-воспалительными заболеваниями челюстно-лицевой области
Орехов Генрих Васильевич НАУЧНОЕ ОБОСНОВАНИЕ И ТЕХНИЧЕСКОЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ЭФФЕКТА ВЗАИМОДЕЙСТВИЯ КОАКСИАЛЬНЫХ ЦИРКУЛЯЦИОННЫХ ТЕЧЕНИЙ
СОЛЯНИК Анатолий Иванович МЕТОДОЛОГИЯ И ПРИНЦИПЫ УПРАВЛЕНИЯ ПРОЦЕССАМИ САНАТОРНО-КУРОРТНОЙ РЕАБИЛИТАЦИИ НА ОСНОВЕ СИСТЕМЫ МЕНЕДЖМЕНТА КАЧЕСТВА
Антонова Александра Сергеевна СОРБЦИОННЫЕ И КООРДИНАЦИОННЫЕ ПРОЦЕССЫ ОБРАЗОВАНИЯ КОМПЛЕКСОНАТОВ ДВУХЗАРЯДНЫХ ИОНОВ МЕТАЛЛОВ В РАСТВОРЕ И НА ПОВЕРХНОСТИ ГИДРОКСИДОВ ЖЕЛЕЗА(Ш), АЛЮМИНИЯ(Ш) И МАРГАНЦА(ІУ)
БАЗИЛЕНКО АНАСТАСІЯ КОСТЯНТИНІВНА ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ (на прикладі студентського самоврядування)